Tutustu ilmoitukseen klikkaamallaTutustu ilmoitukseen klikkaamalla

Uutiset - läheltä ja kauempaa

Pohjanmaan Ralli

Asunmaa voitti Pohjanmaan rallin

Teemu Asunmaa kartturinaan Ville Mannisenmäki on voittanut tänään Seinäjoella päättyneen Pohjanmaan rallin. Asunmaa edustaa Alavuden Urheiluautoilijoita. Seinäjoella ja lähikunnissa ajettava Pohjanmaan ralli on yksi seitsemästä rallin SM-sarjan osakilpailusta. Sarjassa on vielä jäljellä kaksi osakilpailua. Toiseksi kilpailussa vain 1,6 sekunnin erolla sijoittui SM-sarjaa johtava Eerik Pietarinen.

  1. 27 Asunmaa Teemu/Mannisenmäki Ville Skoda Fabia R5 43:14,5
  2. 24 Pietarinen Eerik/Raitanen Juhana Skoda Fabia R5 +1,6s
  3. 28 Gryazin Nikolay/Fedorov Yaroslav Skoda Fabia R5 +16,2s

Julkaistu 16.6.2018 klo 23.15

Eduskunnan täysistuntosali

Suomalaiset pitävät eduskuntavaaleja tärkeimpinä

Kunnallisalan kehittämissäätiön (KAKS.fi) tuoreesta tutkimuksesta käy ilmi suomalaisten kanta vaalien tärkeysjärjestykseen. Eduskuntavaaleissa äänestämistä pidetään tärkeimpänä; Yhdeksän kymmenestä (88 %) suomalaisesta pitää eduskuntavaaleissa äänestämis- tä vähintään melko tärkeänä. Kuusi seitsemästä (84 %) puolestaan kokee kuntavaaleissa äänestämisen tärkeänä. Maakuntavaaleissa (71 %) äänestäminen on kansalaisten mielestä hieman tärkeämpää kuin eurovaaleissa (67 %) äänestäminen. 

Eduskuntavaaleissa äänestämisen tärkeys kasvaa iän myötä alle 30 -vuotiaista (82 %) yli 60 -vuotiaisiin (95%). Yleisesti hyvin toimeentulevat ovat aktiivisempia. Puolueit- tain eduskuntavaaleissa tärkeäksi äänestämisen kokeminen vaihtelee perussuomalaisten (87% pitää vähintään tärkeänä) ja kokoomuksen (97%) välillä.

Kuntavaalien äänestämisen tärkeyttä korostivat eniten keskustan (94%), kokoomuksen (93%) ja kristillisdemokraattien (93%) kannattajat. Perussuomalaisista äänestämistä piti tärkeänä neljä viidestä (81%).

Keskustan (88%), vihreiden (77%), kokoomuksen (76%), kristillisdemokraattien (76%), SDP:n (75%), vasemmistoliiton (75%), RKP:n (72%) ja perussuomalaisten (69%) kannattajista vähintään seitsemän kymmenestä kokee äänestämisen maakuntavaaleista tärkeäksi. Äänestysinto kasvaa iän myötä alle 30 -vuotiaista (67%) yli 60-vuotiaisiin (78%).

Maakuntavaaleissa äänestämistä pitävät eurovaaleja hieman tärkeämpänä keskustan, perussuomalaisten, SDP:n, vasemmistoliiton, kristillisdemokraattien ja muiden puolueiden (mm. Siniset) kannattajat. Vihreillä puntit ovat tasan. Kokoomuksen ja RKP:n kannattajat puolestaan kokevat eurovaaleissa äänestämisen hieman maakuntavaaleja tärkeämpänä.

Eurovaaleissa innokkaimpia äänestäjiä ovat kokoomuslaiset (81%) ja RKP:n (78%) kannattajat. Pienintä into on perussuomalaisilla (58%). 

Julkaistu 12.6.2018 klo 11.08.

Keskustan puoluekokous pidettiin Sotkamossa, Vuokatissa sijaitsevassa Katinkullassa 8.-10.6.2018.

Puoluekokouksista pettymyksiä eteläpohjalaisille

Keskustan puoluekokouksessa Sotkamossa ja kokoomuksen puoluekokouksessa Turussa  istuvat puheenjohtajat uusivat paikkansa tänä viikonloppuna. Juha Sipilä sai Sotkamon puoluekokouksessa jatkokauden puheenjohtajana yli 2000 äänellä ja vastaehdokas Vesa Levonen Kotkasta sai 19 ääntä. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo valittiin seuraavalla kaksivuotiskaudelle ilman vastaehdokasta.

Etelä-Pohjanmaalle ja sen kauhavalaisille varapuheenjohtajille viikonloppu oli täynnä pettymyksiä. Antti Kurvinen tippui keskustan varapuheenjohtajan paikalta ja kokoomuksen Janne Sankelo kokoomuksen varapuheenjohtajan paikalta. 

Keskustan varapuheenjohtajiksi valittiin Katri Kulmuni, Hannakaisa Heikkinen ja Juha Rehula. Puoluesihteeriksi valittiin Riikka Pirkkalainen. Kokoomuksen varapuheenjohtajiksi valittiin Antti Häkkänen, Sanni Grahn-Laasonen ja Mari-Leena Talvitie.

Puoluekokouksissa esillä oli sote-ratkaisut ja Seinäjoelta kotoisin oleva eduskunnan puhemies Paula Risikko kertoi kokoomuksen puoluekokouksessa, ettei sote-laeista äänestetä ennen syksyä.

Seinäjokinen-lehti onnittelee valittuja.

Julkaistu 10.6.2018 klo 22.10.

 

Jouko Peltonen puhui Seinäjoella Sedusta valmistuneille perjantaina 1.6.2018.

”Ei opetus eikä henkilökunta kestä enää lisää leikkauksia"

Maakunnallisen ammatillisen koulutuksen järjestäjän Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedun hallituksen puheenjohtaja ja virkatyössään Jalasjärven lukion rehtorina toimiva Jouko Peltonen piti tervehdyspuheen Kirkkokadulla perjantaina Sedun valmistujaisjuhlissa. Peltonen jatkoi juhlia työpaikallaan Jalasjärven lukiossa, jossa valkolakin sai lauantaina 37 opiskelijaa. Jalasjärvellä koko lukion ikäluokka sai kerralla tänä keväänä valkolakin.

-Lukion osalta kevät oli historiallinen, koska kyseessä oli viimeinen 1900-luvulla syntynyt ylioppilaiksi valmistunut ikäluokka, muistuttaa Peltonen.

Seinäjoen kaupunginvaltuutettuna toimiva Peltonen peräänkuuluttaa kaikkien lukioiden omaleimaisuuden ja erikoistumisen mahdollistamista Seinäjoella ja lähialueilla myös tulevaisuudessa.

-Suurin tämän hetken murhe on ammatillisen koulutuksen valtionosuuksien leikkaaminen, mikä heijastuu epävarmuutena koulutuksen laatuun ja resurssien vähentyminen heijastuu negatiivisena myös henkilöstöön. Henkilöstö on joutunut venymään jo äärirajoille, harmittelee Peltonen.

Seinäjoen koulutuskuntayhtymä ei ole kuitenkaan Peltosen mukaan suostunut ajautumaan nurkkaan, vaan toimintaa kehitetään pohjalaisella vahvalla itsetunnolla. ”Toivon, että henkilökunta jaksaa nämä myllerryksen hetket, sillä tulevaisuudessa tilanteen on joka tapauksessa tasaannuttava.”

Nurmossa asuva Peltonen haluaa kuitenkin kiittää omaa työnantajaansa eli Kurikan kaupunkia, joka on antanut riittävät resurssit lukio-opetukseen. Tämä takasi Peltosen mukaan hyvät opintotulokset ja sen, että kaikki lukion aloittaneet valmistuivat kerralla tänä keväänä.  

-Samalla myös osaavat opettajat pysyvät ja viihtyvät työssään, Peltonen muistuttaa resurssien tärkeydestä.

Peltonen tavoitettiin puhelimitse iloisista juhlatunnelmista matkalla jo kolmansiin ylioppilasjuhliin, tällä kertaa Ouluun. Peltonen haluaa toivottaa kaikille valmistuneille hyvää kesää, parhainta onnea ja hyviä juhlia.

Julkaistu 2.6.2018 klo 20.02

Osallistu arvontaan

Lähettämällä kuvan koulunpäättäjäis-tunnelmista joko suoraan osoitteeseen  kuvat.seinajokinen@gmail.com, tai Seinäjokinen-lehden facebookin kautta linkittyvään sähköpostiosoitteeseen, voit osallistua arvontaan, jossa palkintona on kolme tavarapalkintoa.

 

Seinäjoen lukioista 309 uutta ylioppilasta, Sedusta ammattiin valmistui 565 oppilasta

Suvivirren saattelemana painoi valkolakin päähän Seinäjoen alueen lukioissa yli 300 nuorta ja ammattiin valmistumisen merkiksi tutkintotodistus annettiin Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedusta yli 500 valmistuneelle.

Nurmon lukiosta ylioppilaaksi valmistui yhteensä 76, Seinäjoen lukiosta ja Etelä-Seinäjoen toimipisteestä yhteensä 197, Seinäjoen lukion aikuislinjalta yhteensä 8 ja 14 oppilasta teki kaksoistutkinnon sekä Ylistaron lukiosta 14 oppilasta.

Ammattiin valmistui eli perustutkintotodistuksen sai Sedussa 565 henkilöä ja ammatilliseen koulutukseen valmentavan koulutuksen Valman on suorittanut 125 opiskelijaa.

Seinäjoen lisäksi Sedulla on toimipisteet Ilmajoella, Kauhajoella, Kurikassa ja Jurvassa, Lapualla, Lappajärvellä, Seinäjoella, Tampereella, Vaasassa ja Ähtärissä.

Valmistuneet Sedusta löytyy alla olevasta linkistä:

https://www.sedu.fi/news/Juhlan-aika!-Onnea-tutkinnon-suorittaneille/16444/f9605fce-d796-4c8b-9bf2-8d7d275a7724

Seinäjokinen-lehti onnittelee kaikkia uusia ylioppilaita ja ammattiin valmistuneita sekä kaikkia koulutyönsä tämän vuoden osalta päättäneitä.

Julkaistu 2.6.2018 klo 19.40.

 

Julkaisemme taas seinäjokinen-lehteä!

Seinäjokinen on ilmestynyt vuodesta 1988 asti Seinäjoen taajamissa.
Tauon jälkeen olemme palanneet uudistettuna versiona niin netissä kuin printtinäkin.
 

Tilaa sinäkin yrityksellesi kustannustehokas paikallisilmoitus: 040 5868 401, 050 383 1755 ilmoitus@seinajokinen.fi

 

 

       

 


Tutustu ilmoitukseen klikkaamallaTutustu ilmoitukseen klikkaamallaTutustu ilmoitukseen klikkaamalla
Tutustu ilmoitukseen klikkaamallaTutustu ilmoitukseen klikkaamallaTutustu ilmoitukseen klikkaamalla
Näköislehti (pdf)