• Artikkelin kategoria:Yleinen

Alv-ilmoitus ja metsäveroilmoitus jätettävä helmikuun loppuun

You are currently viewing Alv-ilmoitus ja metsäveroilmoitus jätettävä helmikuun loppuun
Lakeus Tilitoimistolta asiakkaiden yleisimmin pyytämiä palveluita ovat kirjanpidon, tilinpäätöksen ja veroilmoitusten teko.

Veroilmoitusten jätön sähköistymisen takia monelle vuosi-alv:ssä olevalle yritykselle helmikuun lopun takaraja uhkaa nykyisin tulla yllätyksenä. Kausiveroilmoitusta ei enää pariin vuoteen ole lähetetty paperisena.

-Maatilojen ohella vuosiarvonlisäveroilmoituksen piirissä on paljon metsätiloja ja myös metsätalouden veroilmoitus tulee jättää helmikuun loppuun mennessä, kertoo toimitusjohtaja Suvi Varala Lakeus Tilitoimistosta.

Julkisuudessa on ollut tapauksia, joissa verottaja on asettanut jopa 25 000 euron ennakkoverot veroilmoituksen myöhästymisestä.

-Avustamme paljon esim. vuokratuloilmoitusten ja metsäveroilmoitusten täytön kanssa. Monella menee sormi suuhun näiden kanssa ja on helpompaa teettää lomakkeiden täyttö tilitoimistolla, muistuttaa Varala.

Tulorekisteri uutuutena

Tulorekisteri on kansallinen sähköinen tietokanta, joka sisältää palkka-, eläke- ja etuustiedot. Eläke- ja etuustiedot ilmoitetaan vasta vuodesta 2020 alkaen. Palkkatiedot ilmoitetaan vuodesta 2019 alkaen. Tulorekisterin tietoja käyttävät 1.1.2019 lähtien Verohallinto, Kansaneläkelaitos, Työllisyysrahasto, sekä työeläkelaitokset ja Eläketurvakeskus.

Kysyimme seitsemän henkisen Lakeus Tilitoimiston toimitusjohtaja Suvi Varalalta, mitä huomioita tulorekisterin käyttöönotosta on tilitoimistoon tullut.

-Kaikki 1.1.2019 jälkeen maksetut palkka- ja ansiotulot ilmoitetaan tulorekisteriin. Kaikki työnantajat ilmoittavat tiedot ajantasaisesti tulorekisteriin, kuitenkin viimeistään viiden päivän kuluessa maksupäivästä. Myös osakeyhtiön omistajalle maksetut palkat ilmoitetaan tulorekisteriin, muistuttaa Varala.

Sen sijaan Varalan huomauttaa, että ”toiminimien yksityisnostot käsitellään toiminimen kirjanpidossa ja ne ilmoitetaan veroilmoituksella. Yksityisnostoja ei ilmoiteta tulorekisteriin.”

Palkansaajat näkevät tietonsa

Kun yritys teettää palkanlaskennan tilitoimistolla, näistä uusista ilmoituksista ei tarvitse myöskään itse huolehtia. Tilitoimisto tekee kaikki vaadittavat ilmoitukset yrittäjän puolesta.

-Palkansaajat voivat katsoa tulorekisterin sähköisestä asiointipalvelusta tulotietojaan. Palkansaaja voi tarkistaa tulorekisteristä myös onko työnantaja hoitanut ilmoittamiseen liittyvät velvoitteensa, kertoo Varala. 

Aiemmin ilmoittamisen puutteet ovat ilmenneet yleensä vasta esitäytetyltä veroilmoitukselta. 

-Tulorekisteri helpottaa viranomaisten kanssa toimimista, kun viranomaiset näkevät tulotiedot ajantasaisesti eikä niitä tarvitse enää erikseen toimittaa hakemusten liitteinä, sanoo Varala.  

Uudistus on aiheuttanut varmasti alkuun monelle yrittäjille harmaita hiuksia, sillä se on tullut suhteellisen nopealla aikataululla ja ohjelmistoja on päivitetty kokoajan vastaamaan uudista. 

-Tähän on onneksi ratkaisuna ulkoistaa palkanlaskenta ja ilmoitusten teko ammattilaisille. Uskon kuitenkin että uudistuksesta on hyötyä, kunhan kaikki vaan saadaan toimimaan ja kunnolla käyttöönotettua, toivoo Varala.

Tilitoimistopalveluja käytetään

Yritykset ja yhdistykset ovat löytäneet tilitoimistopalvelut Varalan mukaan hyvin. Tänä päivänä moni yritys käyttää tilitoimistoa kumppaninaan.

-Yleisimpiä palveluita on kirjanpidon, tilinpäätöksen ja veroilmoitusten teko. Tämän lisäksi suurin osa yrityksistä teettää myös palkanlaskennan tilitoimistossa, taustoittaa Varala.

Tilitoimistojen palveluihin kuuluu myös mm. reskontrojen hoito sekä laskujen maksatus. Sähköisellä ostolaskujen kierrolla ja maksatuksen ulkoistamisella tilitoimistolle säästetään yrittäjän työaikaa. 

-Kun tilitoimisto hoitaa aiemmin yrittäjälle kuuluneita töitä, yrittäjälle jää enemmän aikaa keskittyä omaan yritystoimintaan. Muodostamme aina jokaisen yrittäjän kanssa erikseen yrityksen tarpeisiin sopivan palvelukokonaisuuden, lupaa Varala.  

Julkaistu 26.2.2019 klo 00.23.

Julkaistu 26.2.2019 klo 00:23.