• Artikkelin kategoria:Uutiset

Epilepsialiiton liittokokous tuomitsee sote-järjestöjen leikkaukset

You are currently viewing Epilepsialiiton liittokokous tuomitsee sote-järjestöjen leikkaukset
Vapaaehtoistoiminta, kuten kaverikahvilatoiminta, ei synny ilman järjestöjen tukea. Nyt kaavaillut leikkaukset vaarantavat tämänkin toiminnan. Kuva: Tuomas Koivuniemi

Epilepsialiiton liittokokous on tyrmistynyt sote-järjestöihin kohdistuvien leikkausten aikaistamisesta. Hallitusohjelmaan on kirjattu sote-järjestöihin kohdistuva merkittävä 100 miljoonan valtionavustusten leikkaus vuodelle 2027. Leikkaus on kaavailtu toteutettavaksi jo ensi vuonna aiemmista lupauksista huolimatta. Nopeatempoiset leikkauspäätökset romuttavat järjestöjen tarjoaman tuen ja toiminnan ja ovat lyhytnäköisiä säästöjä.

Säästöleikkaukset kohdistuvat suomalaisen yhteiskunnan heikompiosaisiin. Epilepsialiitto ja muut sote-alan järjestöt tukevat työllään ihmisiä, joita sairaus on kohdannut. Pitkäaikaissairaisiin ihmisiin on kohdistunut jo nyt huomattavia sosiaaliturvaleikkauksia ja yhä useammalla on haasteita pärjätä arjessaan niin taloudellisesti kuin henkisesti.

Järjestöt tekevät neuvontatyötä, tuottavat tietoa ja järjestävät vertaistukea pitkäaikaissairaille ja heidän läheisilleen. Isossa roolissa järjestöjen työssä on tuhansien vapaaehtoisten työ, mitä tehdään

Suomen jokaisessa niemessä ja notkossa. Vapaaehtoistoiminta ei synny ilman järjestöjen tukea. Nyt kaavaillut leikkaukset vaarantavat tämän työn ja jos ne toteutetaan, jäljet näkyvät pitkään suomalaisten terveydessä ja hyvinvoinnissa sekä vapaaehtoistoiminnan kentällä.

Epilepsialiiton liittokokous vetoaa maan hallitukseen sekä erityisesti hallituspuolueiden puheenjohtajiin Petteri Orpoon (kok.), Riikka Purraan (ps.), Anna-Maja Henrikssoniin (r.) ja Sari Essayahiin (kd.), että kaavaillut järjestöleikkaukset peruttaisiin tulevalla viikolla käytävissä hallituksen budjetin kehysriihessä.

Julkaistu 14.4.2024 klo 09:27.