Eteläpohjalaiset suunnittelevat moottorimarssia Helsinkiin

You are currently viewing Eteläpohjalaiset suunnittelevat moottorimarssia Helsinkiin
Valtteri Mantela, Markus Mantela, Miika Mantela ja Antti Alakotila eivät seuraa tumput suorana turvealan alasajoa. Pohjalaiset järjestävät moottorimarssin Helsinkiin vappuaattona 30.4.2021. Kuvasta puuttuu Jouko Pahkakangas.

Turvealan toimijat Antti Alakotila, Markus Mantela, Miika Mantela ja Jouko Pahkakangas järjestävät vappuaattona moottorimarssin Helsinkiin turve- ja hakekalustolla.

-Tavoitteena on saada vähintään sata ajoneuvoa mukaan ja meille tulleiden yhteydenottojen mukaan tavoite saattaa jopa ylittyä, kertoo Markus Mantela.

Turveyrittäjät julkaisivat jokin aika sitten Facebookissa kutsun tapahtumaan, ja vastaanotto on ollut todella hyvä.

-Yhteydenottoja on tullut ympäri Suomen. Nyt on viimeinen hetki saada turpeelle se status mikä sille kuuluu, eli se on uusiutuvaa energiaa, painottaa Miika Mantela.

Antti Alakotilan mukaan tavalliset ihmiset eivät ole vielä ymmärtäneet, mihin polttoturpeen maineen mustamaalaaminen ja sen käytön väheneminen johtavat:

-Kotimaisen ruuan, lämmön ja sähkön hinta tulee nousemaan. Lisäksi ruuan kotimaisuusaste tulee laskemaan. Tämä koskettaa tavalla tai toisella jokaista meistä. Moni kaupunkilainen tulee maksamaan kaukolämmöstä aikasempaa enemmän, painottaa Alakotila.

Isot yhtiöt ovat sanoneet sopimuksensa irti, ja pieniä toimijoita on niin vähän, niin kannattaako polttoturvetta ollenkaan edes nostaa. 

-Ei turvetuotantoa voi ylläpitää pelkän kasvu-ja kuiviketurpeen osalta, koska sen käyttö on marginaalista verrattuna polttoturpeeseen. Ei ole järkevää eikä kannattavaa avata suota sen takia, sanoo Miika Mantela.

Alan alasajon kerrannaisvaikutukset ovat kylmäävät; työt ja elinkeino uhkaavat loppua laitevalmistajilta, urakoitsijoilta, tuottajilta ja rengasfirmoilta – näkyvissä ovat 90-luvun laman merkit ja pankit ovat jo alkaneet etunenässä realisoimaan turvetuottajien omaisuutta; ahdistus on johtanut alalla jopa itsemurhiin.

-Nyt on viimeinen hetki toimia ja pyydämme, että mahdollisimman moni käy allekirjoittamassa aloitteen kansalaisaloite.fi-palvelussa, vetoavat Antti Alakotila, veljekset Markus ja Miika Mantela sekä Jouko Pahkakangas.

-Turve täytyy saada uusiutuvaksi sen takia, että turveyrittäjät eivät tiedä, mitä he tekevät. Taloudellisista syistä ja epävarmuudesta johtuen he eivät ole edes koneita päässeet huoltamaan, koska eivät tiedä, paljonko turvetta käytetään. Ja käytetäänkö sitä ollenkaan. Tästä tässä on pohjimmiltaan kysymys, muistuttaa Alakotila lopuksi.

Julkaistu 12.4.2021 klo 18:57.