• Artikkelin kategoria:Yleinen

Hallitus koulukiusaajana

You are currently viewing Hallitus koulukiusaajana

Koulut käynnistyvät tällä viikolla ja ammatilliset oppilaitokset ottivat osin varaslähdön jo viime viikolla. Koulun alkua kalvaa epätietoisuus lähiopetuksen kohtalosta. Onko talvella edessä etäopetusta koronapandemian kiihtyessä?

Useat lapset ja nuoret ovat koronapandemian suurimpia kärsijöitä. Koulujen ohella myös harrastustoimintaa on rajoitettu. Sillä on sosiaalisesti ja terveydellisesti merkitystä. Erityisesti ne toisen asteen oppilaat, jotka opiskelevat isoissa kaupungeissa ovat joutuneet etäopetuksen kautta epätasa-arvoiseen asemaan jatko-opintoja ja tulevaisuutta ajatellen. Onneksi Seinäjoella on pääosin pystytty pitämään lukiot auki ja sen puolesta kannattaa nostaa ääntä.

Lukiolaiset joutuvat epätasa-arvoiseen asemaan. Ensimmäistä vuotta aloittavat saavat oppimateriaalit ilmaiseksi, ja se voi myös tarkoittaa joissain oppilaitoksissa ilmaista tietokonetta. Sen sijaan toisen, kolmannen tai neljännen vuosikurssin opiskelijat maksavat kaiken itse. Tämä maan hallituksen linjaus eriarvoistaa jo valmiiksi eniten koronasta kärsineitä ikäluokkia myös taloudellisesti. Miten Suomen perustuslain mukaan tämä on edes mahdollista?

Eduskunnan sivistysvaliokunnassa asiasta oli päättämässä kaksi rehtoria: Pasi Kivisaari ja Paula Risikko.

***

Tuttuni lapsi sai sikainfluenssa-rokotteesta narkolepsian. Nyt täysi-ikäinen nuori kuulema nukahtaa auton lähtiessä liikkeelle. Koronarokotteesta ei ole vastaavaa tietoa tai tutkimusta olemassa. Rokottaminen on normaalia ja kannatettavaa, mutta olisi tärkeää, että maan hallitus antaa useiden satojen tuhansien vakuudet jokaiselle nuorelle rokotteen ottamisesta. Nuoren terveys ei voi olla kaupan. Tutkimusta rokotteesta ei taida hirvittävästi kuitenkaan olla.

Yle Uutisten mukaan Kreikka maksaa 150 € palkkiota 18-25 -vuotiaille koronarokotteen ottamisesta. Muistaakseni Kreikka sai vuosina 2010-2011 EU:n tukipaketin ja nyt tulevasta EU:n elvytyspaketistakin menee rahaa Kreikkaan. Miten Suomessa? Tuleeko Suomessakin nuorille vappusatanen?

***

”Ja sentähden Jumala lähettää heille väkevän eksytyksen, niin että he uskovat valheen, että kaikki ne tuomittaisiin, jotka eivät ole uskoneet totuutta, vaan mielistyneet vääryyteen.” (2.Tess.2:11-12)

Lapuan hiippakunnan piispanvaali on käynnistynyt erikoisissa tunnelmissa. Vaikuttaa siltä, että kirkossa ääntä pitää pieni sateenkaari-vähemmistö. Se on soluttautunut avainpaikoille. Eksytykseen on lähtenyt myös kokoomuksen listan edustajia. Tälle pienelle vähemmistölle tuen antaa kukapa mukaan kuin maakuntalehti ja muut mediat. Onko käymässä niin, että maakuntien hiljaiset emännät ja isännät näkevät sen päivän, kun oma kansankirkko hylkää Raamatun sanan?

Julkaistu 12.8.2021 klo 17:33.