• Artikkelin kategoria:Seinäjoki

Hyvää koulupäivää

You are currently viewing Hyvää koulupäivää
Nurmon kappalainen Tapio Hirvilammi haluaa toivottaa Hyvää Taivaan Isän siunaamaa alkanutta syksyä pienelle ekaluokkalaiselle, vanhan koululaukun kantajalle, pitkään opiskelleelle ja jokaiselle opiskelupaikkaa etsivälle. ”Säilyisipä minullakin jotakin tuosta vuoden 1970 kouluunlähtömielialasta, Hyvää koulupäivää!” Toivottaa Tapio.

Koululaiset, koulujen aikuiset, opiskelijoiden lähipiiri, te äidit ja isät. Ajattelen ja siunaan teitä. Uuden lukuvuoden alkaessa pyydän iloa, rohkeutta ja varjelusta, kaikkea, mitä hyvä koulu voi välittää.  

Lapsuusmuistot ovat usein sisimpään syöpyneitä koulukokemuksia. Jossakin syvällä minulla on muistijälki lukion historian opettajan kirjoittamasta arvioinnista vastaukseni perässä. Koepaperissa oli suurin kirjaimin tuomio ”Soopaa!”  Yhtä helposti palaan muistoissani tunteeseen, kun yläasteen englannin opettaja oli kirjoittanut koepaperiin ”Hienoa, Tapsa!”  Hyvä palaute ilahduttaa ja rohkaisee, kun taas kritiikki patistaa ja varjelee. Taitava opettaja hallitsee molemmat ja ymmärtää, miten herkkää tämä on. Joskus tekee mieli laulella kansakoulun kevätjuhlassa opettajan minulle antamaa numerolaulun säkeistöä ”Yhdeksän ylhäinen kelpaa joukkoon kaikkien. Tik-tak-tikitak-kello tikittää paikalleen ei koskaan jää.”

Suomalainen koulu on kirkon lapsi. Rukoillessaan koulujen puolesta kirkko siunaa kauan sitten synnyttämäänsä rakasta lastaan. Suomen ensimmäinen koulu oli Turun tuomiokirkkokoulu. Sen tunnetuin opettaja oli uskonpuhdistaja Mikael Agricola. Sana koulu on peräisin hänen tekstistään vuodelta 1544. Sukupolvien myötä lapsi on kasvanut, itsenäistynyt ja valtiollistunut. Kasvukivuiltakaan ei ole vältytty. Paikkakunnilla, joissa koululla ja seurakunnalla on läheinen keskinäinen yhteys, on hyvät edellytykset elää hyvää elämää. Kirkolla on oikeus ja velvollisuus pitää esillä kirkon sanomaa kaikkialla.

Taivaan Isä, anna tämän koulupäivän olla hyvä, opettavainen ja miellyttävä meille kaikille. Aamen. Näihin sanoihin olen usein päättänyt päivänavauksen. Opettajat kiittävät, ja oppilaat hymyilevät. Kouluissa on mukavaa ja kotoisaa vierailla. Meitä seurakunnan työntekijöitä ilahduttaa suunnattomasti, kun vuosienkin jälkeen joku sanoo muistavansa, mitä tuossa pienessä päivänavauksessa puhuttiin. 

Hyvää Taivaan Isän siunaamaa alkanutta syksyä pienelle ekaluokkalaiselle, vanhan koululaukun kantajalle, pitkään opiskelleelle ja jokaiselle opiskelupaikkaa etsivälle. Säilyisipä minullakin jotakin tuosta vuoden 1970 kouluunlähtömielialasta. Hyvää koulupäivää!

Julkaistu 9.8.2022 klo 21:10.