• Artikkelin kategoria:Uutiset

Hyväntekeväisyys kukoistaa Halkosaaressa

You are currently viewing Hyväntekeväisyys kukoistaa Halkosaaressa
Ylistaron kappeliseurakunnan diakoniatyöntekijä Annu Muukari pitämässä alkuhartautta Halkosaaren päiväpiirissä. Toiminnan tarkoituksena on harjoittaa diakoniatyötä ja virkistäytyä.

Ylistaron Halkosaaressa kokoontuu joka torstai touhukas joukko naisia. Ensimmäinen Halkosaaren Päiväpiiri pidettiin syksyllä 2014. Idean takana olivat kolme aikaansaavaa rouvaa, Katri Salme, Sisko Niemistö ja Salli Latvala. Suurena apuna olivat myös silloinen Ylistaron kappeliseurakunnan pastori Marketta Veikkola ja kanttori Johanna Tuurinkoski.

-Päiväpiirin toiminta laajeni nopeasti. Saimme luvan toimia Halkosaaressa seurakunnan tiloissa ihan omatoimisesti, ilman mitään avustusta tai ulkopuolista ohjaajaa, kertoo halkosaarelainen Katri Salme.

Vuosien mittaan päiväpiiri on saanut uusia jäseniä. Vuonna 2014 mukana olleista on kaksi kuollut, mutta muutoin joka torstai Halkosaareen kokoontuu parisenkymmentä aktiivista naishenkilöä.

Katri Salmen mukaan hyväntekeväisyys tuottaa iloa ja antaa sisältöä kokoontumiselle:

-Avustuskohteita meillä on ollut useita vuosien mittaan. Olemme toimittaneet paketit Romanian lastenkotiin Halpa-Hallin välityksellä. Yksityinen lastenkoti Ylistarossa on saanut meiltä paketit jokaiselle lapselle. Sotaveteraaneille olemme toimittaneet veteraanisukat ja järjestäneet heille juhlan. Lisäksi olemme käyneet tervehtimässä Ylistuvan, Västinkartanon ja Tonavanrannan asukkaita, luettelee Katri Salme.

Syksyn 2022 aikana rouvat ovat olleet ukrainalaisten naisten ja lasten apuna Seinäjoen SPR:n vapaaehtoisten mukana. Ukrainaan on lähetetty jo kolme kuormaa tavaraa, mm. sukkia sotilaille, lapsille asusteita ja muuta lämmikettä talven varalle. Seinäjoella ukrainalaisten asuntoihin ovat rouvat tehneet joulukoristeita.

-Olemme nauttineet työstämme, painottaa Katri Salme.

Uusia jäseniä jopa naapurikunnista

Uusia jäseniä päiväpiiriin on tullut mm. Lapuan Länsikylästä ja Nurmosta. Myös Seinäjoelta kuljetetaan Halkosaaressa. Sana on kiirinyt vuosien mittaan Halkosaarta, Kainastoa ja Kitinojaa etäämmälle.

-Me nykyajan mummat olemme kuin lentoemäntiä – saa sukkuloida Etelä-Pohjanmaalta Helsinkiin lapsenlapsia hoitamaan, niin osalla on kiireitä eivätkä pääse tänne joka kerta, kertoo Katri Salme.

-Kuulin, että täällä on mukavaa toimintaa ja päätin lähteä mukaan, kertoo iloinen rouva Seinäjoelta.

Katri Salmen mukaan seurakunnan työntekijä on mukana joka toinen kerta. Juttua tehtäessä Halkkiksessa oli Annu Muukari, joka toimii diakoniatyöntekijänä Ylistaron kappeliseurakunnassa.

-Lisäksi meillä on ollut ulkopuolisia vieraita mm. Seinäjoen kaupungin Itäkeskuksesta puhumassa ajankohtaisista asioista, kuten ikääntyvien asumisen hankkeesta ja edunvalvonnasta. Olemme avoimia sen suhteen mikä on tapaamisen teema, menemme sen mukaan mitä kukin keksii, taustoittaa Kari Salme toimintaa.

Hyvinvointia ja terveyttä edistämässä

Halkosaaren päiväpiirin kokoontumisten tarkoituksena on virkistyä, tavata muita ja harrastaa mm. Aivojumppaa, pitää tietokilpailuja tai jumpata Salli Latvalan pitämässä 30 minuutin jumpassa. Diakoniatyötä ja avustustoimintaa harjoitetaan myös säännöllisesti.

Ensi vuoden osalta toimintaa järjestetään ensi vuodelle ”tilanteen mukaan”:

-Retkellä käydään heti kun saadaan kassaan rahaa, toteaa Katri. 

Päiväpiirin osallistujat ovat taitavia käsityöläisiä. Avustuskohteita ja diakoniatyötä varten kudotaan taidokkaita käsitöitä: mm. villasukkia, lapasia, naulakoita ja tyynynpäällisiä.

Seurakunnan suuntaan toiveena on piha-alueen aidan paikan tarkistaminen; parkkitilaa tarvittaisiin enemmän. Etenkin talvella pihaan on hankala ajaa autolla, koska portit eivät aukea lumen takia.

-Tänne toivotaan lisää jäseniä. Meillä on avoimet ovet kaikille ja tänne mahtuu kyllä. Saa tänne tulla miehiäkin eikä ole pakko osata kutoa, tosin nythän on muotia että miehetkin kutovat, toteavat rouvat yhdessä.

Lauluryhmä Ilo harjoitteli Jukka Kuoppamäen laulua Johanna Tuurinkosken säestäessä pianolla.
Päiväpiirin osallistujat ovat taitavia käsityöläisiä. Syksyn 2022 aikana rouvat ovat olleet ukrainalaisten naisten ja lasten apuna Seinäjoen SPR:n vapaaehtoisten mukana. Ukrainaan on lähetetty jo kolme kuormaa tavaraa, mm. sukkia sotilaille, lapsille asusteita ja muuta lämmikettä talven varalle. Seinäjoella ukrainalaisten asuntoihin ovat rouvat tehneet joulukoristeita.
Julkaistu 15.12.2022 klo 20:05.