• Artikkelin kategoria:Yleinen

Ilkka-Pohjalainen esitti valheita painetussa lehdessä – vastaavista tapauksista JSN on antanut langettavan tuomion eikä vahingonkorvauksiltakaan ole vältytty

You are currently viewing Ilkka-Pohjalainen esitti valheita painetussa lehdessä – vastaavista tapauksista JSN on antanut langettavan tuomion eikä vahingonkorvauksiltakaan ole vältytty
Kuvakaappaus Maaseudun Tulevaisuuden nettilehdestä. Viitattu 16.4.2021. Kaurajuoman hiilipäästö on julkaistu MT-lehdessä 19.12.2019. Jutun taulukosta voi jokainen itse tarkistaa, onko kaurajuoman hiilipäästö yli kaksinkertainen maitoon nähden.

Ilkka-yhtymän yhtiökokouksen alla puhuttaa sanomalehti Ilkka-Pohjalaisen päätoimittaja Markku Mantilan toiminta.

Perjantaina 16.4.2021 julkaistussa Ilkka-Pohjalaisessa toimittaja Suvi Tuomisto ja päätoimittaja Markku Mantila väittivät, että Suomen markkinatutkimus Oy olisi tehnyt hiilijalanjälkitutkimuksen. Väite on valheellinen eikä Suomen markkinatutkimus Oy ole tehnyt mitään hiilijalanjälkitutkimusta. Väite oli aivan tuulesta temmattu. 

Markku Mantila tavoitettiin perjantaina puhelimella vastaamaan perättömään väitteeseen ja hänelle esitettiin puhelimessa kysymys, että ”mitä tarkoittaa primäärilähde?”

Mantila änkytti, että hän tietää mitä se tarkoittaa eli se on alkuperäinen eli ensisijainen lähde. Kyseessä on journalisteja koskeva vaatimus, että juttua ei voi kirjoittaa hankkimatta alkuperäistä lähdettä haltuunsa, tässä tapauksessa alkuperäistä kaurajuoman hiilijalanjälkeä koskevaa tutkimusta.

Ilkka-Pohjalaisen toimittaja Suvi Tuomisto sen sijaan lateli jutussaan valheellisia väittämiä tuntematta asiaan liittyviä faktoja ja lähdeaineistoa. Tuomisto kirjoitti, että: ”Suomen markkinatutkimus ei kerro, miten tieto on saavutettu eikä sitä, ovatko tutkimuksen tehneet henkilöt tutkijoita. Jutussa väitetään esimerkiksi, että kaurajuoman hiilijalanjälki on kaksinkertainen maitoon verrattuna.”

Mantila vahvisti vielä puhelinhaastattelussa Ilkka-Pohjalainen-lehden viitanneen kaurajuoman hiilijalanjälkitutkimukseen, jonka hän väittää Suomen markkinatutkimuksen tehneen.

-Suomen markkkinatutkimus ei ole tehnyt tällaista tutkimusta. Eikä ole missään näin väittänyt. Väite on täysin perätön, ihmettelee toimitusjohtaja Piia Kattelus-Kilpeläinen Ilkka-Pohjalaisen valheellista uutisointia.

Markku Mantilalle esitettiin jatkokysymys, mitä tarkoittaa päätoimittajalaki ja vaatimukset primäärilähteen käyttämisestä? Mantilalle tuli kiire katkaista puhelu.

Maaseudun Tulevaisuus julkaisi kaurajuoman hiilipäästön olevan tuplan maitoon

Kaurajuoman hiilipäästö on julkaistu Maaseudun Tulevaisuus -lehdessä 19.12.2019. Jutun taulukosta voi jokainen itse tarkistaa, onko kaurajuoman hiilipäästö yli kaksinkertainen maitoon nähden.

Maaseudun Tulevaisuus -lehti oli tuolloin myös haastatellut samaan lehteen Luken Juha-Matti Katajajuurta. Katajajuuri ei jutussa mitenkään arvioinut virheelliseksi taulukossa esitettyä kaurajuoman hiilijalanjälkeä. 

Seinäjokinen-lehti on myös hankkinut käyttöönsä alkuperäisen lähdetutkimuksen jo vuonna 2019.

JSN antoi langettavan tuomion primäärilähderikkomuksesta

Julkisen sanan neuvosto JSN on antanut useita langettavia päätöksiä rikkomuksesta, jossa lehti ei ole hankkinut alkuperäistä lähdettä. 

Journalistin ohjeessa myös sanotaan, että ”journalistin velvollisuus on pyrkiä totuudenmukaiseen tiedonvälitykseen.”

-Ilkka-Pohjalainen pyrkii täysin valheellisilla jutuilla aiheuttamaan vahinkoa, Kattelus-Kilpeläinen toteaa.

Törkeä kunnianloukkaus on kyseessä silloin, kun henkilö on syyllistynyt kunnianloukkaukseen käyttäen joukkotiedotusvälineitä tai muuten muulla tavoin asettanut tiedon tai vihjauksen lukuisten ihmisten vastaanotettaviin.

Piia Kattelus-Kilpeläinen on Seinäjokinen-lehden hallituksen puheenjohtaja.

Julkaistu 16.4.2021 klo 21:40.