Jarmo Alajoki: Jalasjärven Kiuaskallio on huippurinne

You are currently viewing Jarmo Alajoki: Jalasjärven Kiuaskallio on huippurinne
Kiuaskallion rinteet ovat hiihtolomalla auki joka päivä.

Kiuaskallion laskettelukeskuksessa Jalasjärvellä aistii jo välineitä vuokratessaan ja lippua ostaessaan kotoisan tunnelman. 

-Montako tuntia olet tänään rinteessä? No, voit olla tänään kympillä kahdeksaan asti, toivottaa Jalasjärven Jalaksen puheenjohtaja Jarmo Alajoki tervetulleeksi lähes joka päivä rinteessä käyvän nuoren lumilautailijan. 

Ennen kuin haastattelu ennättää kunnolla edes käynnistyä, on seuran todellinen monitoimimies Alajoki ottanut vastaan jo paikallisen leipomon tuomat pullat ja tilannut samalla lisää laskiaispullia laskettelurinteen alamäessä sijaitsevaan rinnekahvilaan. 

-Koronan takia väkimäärä on kahvilassa rajattu 25 henkeen, kertoo Alajoki. 

Kiuaskalliolla on myös laskettelukoulu.


Kiuaskalliolla kaksi erilaista rinnettä sekä iso pulkkamäki

Kiuaskalliolla on tällä hetkellä kaksi erilaista rinnettä.

-Loivempi rinne sopii erinomaisesti kaikille.  Se on hyvä vasta-alkajille ja esimerkiksi niille, jotka haluavat opetella lumilautailemaan, vinkkaa Alajoki. Rinteen itäreunassa on hyppyreitä sisältävä park-osuus. 

-Park-osuus sopii pidempään harrastaneille, sillä siellä on useita reileja ja hyppyreitä, hehkuttaa Jalasjärven Jalaksen sihteerinä toimiva Kimmo Ala-Keturi rinnettä. Jalaksella on myös menossa ELY-hanke, jossa etelärinteeseen tehdään ensi kesäksi alamäkipyöräilyrata ja kuntoportaat sekä parkkipaikan yhteyteen pump track -rata polkupyörille.  

-Jatkossa Jalasjärvellä on Kiuaskallio-snowpark ja -bikepark, avaa Ala-Keturi suunnitelmia. 

Ala-Keturi arvelee Kiuaskalliolta löytyvän Läntisen-Suomen monipuolisimman parkin.  

-Pulkkamäki sijaitsee hissilinjan eteläpuolella. Pulkkamäki on yli puolen rinteen mittainen ja siellä saa kyllä kovempikin hurjapää tarpeeksi vauhtia.  Lisäksi rinteen alhaalla sijaitsee vapaassa käytössä oleva laavu, jossa on mahtavat puitteet eväiden nauttimiseen sekä makkaranpaistomahdollisuudet.

 Laskettelukoulu vasta-alkajille 

Alajoki kertoo rinteestä löytyvän päivittäin myös laskettelun opettajia: 

-Meillä on myös laskettelukoulu eli jokainen voi soittaa ennakkoon ja varata lasketteluopetuksen tai kysyä vaikkapa vielä paikan päällä, vinkkaa Alajoki. 

Rinteessä nuorimmat lapset ovat 2-4 -vuotiaita.

 Alajoki ja muut Jalaksen johtokunnan jäsenet pyörittävät toimintaa talkoilla. Rinnekahvilassa on palkattuina muutamia nuoria. Rinteessä viihtyvät nuoret osallistuvat myös aktiivisesti parkin suunnitteluun ja rakentamisen talkoohengessä. 

Jalasjärven Jalaksen puuhamiehet Sami Saari, Jarmo Alajoki ja Kimmo Ala-Keturi ovat tuttu näky talkoohommissa.

300 neliötä tilaa 

Rinnekahvila valmistui Jalasjärven Jalaksen talkooporukan uurastuksena ja avajaisia vietettiin joulukuun 16. päivänä 2012. 

-Kunta osallistui rinnekahvilan, välinevuokraus- ja säilytystilat sekä saunatilat sisältävän rakennuksen kustannuksiin 20 prosentilla, ELY:ltä saatiin puolet kustannuksista ja loput 30 % maksettiin seuran pussista tai tehtiin kökällä, muistelee Alajoki.

-Rinnekahvila ja sen alakerrassa olevat sauna- ja takkahuonetilat ovat myös yritysten ja yksityisten vuokrattavissa. Saunasta löytyy televisio ja stereot, esittelee Alajoki. 

Pitkän linjan jalaslainen 

Jarmo Alajoki on toiminut Jalasjärven Jalaksen puheenjohtajana 14 vuotta ja sitä ennen parikymmentä vuotta johtokunnan jäsenenä. Alajoen tausta on hiihtojaostossa, johon oman hiihtotaustan ohella innosti omien lasten hiihtoharrastus.

-Tilallani tehtiin pari vuotta sitten sukupolvenvaihdos, siat lähtivät ja tilaa jatkaa viljatilana poikani viljelemänä, kertoo Alajoki rinnehommiin lisääntynyttä aikaansa. Haastattelun lopuksi Alajoki kertoo Kiuaskallion alueella olevan myös 1,1 kilometriä pitkä asfalttirata rullasuksihiihtäjille.

Hiihtoharrastajia enemmän Jalas liikuttaa tänä päivänä salibandyn ja pesäpallon harrastajia. -Hiihtolomalla meillä on rinteet auki joka päivä, joten tervetuloa rinteeseen, toivottaa Alajoki. 

Rinteestä löytyy tekemistä niin rauhalliseen kuin hurjempaankin menoon.
Julkaistu 1.3.2021 klo 08:53.