• Artikkelin kategoria:Maatalous

Kaasun hinta laskenut -32,5 % ja lannoitteiden hinnat nousseet +31,5 %

You are currently viewing Kaasun hinta laskenut -32,5 % ja lannoitteiden hinnat nousseet +31,5 %
Kaasun hinta on laskenut vuodessa Euroopassa -32,5 % ja lannoitteiden hinnat ovat nousseet samaan aikaan Suomessa +32,5 %.

MAALAINEN-LEHTI. Statista.com -tilastoista käy ilmi, että Euroopan markkinoilla hollantilaisen TTF -kaasufutuurien hinnat ovat laskeneet kesäkuusta 2023 kesäkuuhun 2024 yhteensä peräti 32,5 prosentilla. Samaan aikaan Suomessa typpilannoiteiden hinnat ovat nousseet 31,5 prosentilla eikä lannoiteita edes myydä tuottajille kuin hetkellisesti. Toissa viikolla lannoitekauppa oli avoinna lannoiteyhtiö Yaran lannoitteille vain reilun vuorokauden. TTF pidetään parhaimpana verrokkina kaasun hinnan määrittämisessä Euroopassa.

Kaasun hinnalla on perusteltu lannoitteiden hintamuutoksia. Asiasta uutisoi kattavasti mm. Maaseudun Tulevaisuus. Erikoista on, että Yara on nostanut kesällä lannoitteiden hintoja, vaikka kaasun hinnat ja futuurit ovat koko ajan olleet merkittävästi viime vuotta alemmalla tasolla.

KKV:lle on jätetty tutkintapyyntö Yaran ja lannoitteiden jälleenmyyjien toiminnasta ja määräävän markkina-aseman väärinkäytöstä. Lue lisää: https://www.seinajokinen.fi/kdn-maatalouden-hallitusneuvottelijat-tutkintapyynto-kilpailuvirastolle-lannoiteyhtio-yaran-ja-jalleenmyyjien-toiminnasta-lannoitekaupassa/

Julkaistu 8.7.2024 klo 15:36.