Kansanedustajien kuukausittaisen minimipalkkion 7137 euron ja maakuntakansanedustajien 1809,15 euron kulukorvauksen lisäksi kansanedustajat saavat reilut eläke-edut.
Eläkettä kertyy peräti 4 % kuukausipalkkiosta ja siten 8 vuodessa noin 2300 euroa.
Naisten keskimääräinen työeläke koko työuran ajalta vuonna 2023 oli keskimäärin 1 542 euroa kuukaudessa ja miesten 2 188 euroa kuukaudessa. Tiedot selviävät eläketurvakeskuksen (ETK) kokoamista tiedoista.
Kansanedustajat hilloavat reilussa viidessä vuodessa saman eläkekertymän kuin naiset keskimäärin koko vuosikymmeniä kestävällä työurallaan.
Kaikille eläkkeensaajille laskettu keskimääräinen kokonaiseläke on ETK:n laajimmalle mahdolliselle eläkkeensaajajoukolle laskettu keskiluku. Tämä luku oli 1 869 euroa kuukaudessa vuonna 2023. Luvussa ovat mukana myös ulkomaille maksetut eläkkeet sekä perhe-eläkkeet.
Työntekijälle eläkettä kertyy 1,5 prosenttia kuukausiansioista.
Maanviljelijän eläke vain 889 euroa
Maatalousyrittäjien eläkelaitos MELA on laskenut vuoden 2023 keskimääräisen vanhuuseläkkeen olevan vain 889 euroa kuukaudessa. Tämä tarkoittaa, että usein jopa yli 40-vuotisen työuran tehneet viljelijät saavat eläkettä saman verran kuin kansanedustajalle kertyy eläkettä 3 vuodessa.
Maatalousyrittäjien eläkettä joudutaan täydentämään kansaneläkkeen ja takuueläkkeen avulla.
Kansanedustajilla erivapaudet eläkkeeseen
Kansanedustajien kulukorvaus 1809,15 euroa on verovapaata.
Käytännössä ensimmäisen ja toisen kauden kansanedustajien saamat palkkiot ja edut tarkoittavat sitä, että saman vuositulon saamiseksi työntekijän pitäisi saada noin 130 000 euron vuositulot. Se tarkoittaa noin 11 000 euron kuukausipalkkaa.
Leikataanko kansanedustajilta?
Poikkeuksellisen kuumana käyvässä eläkekeskustelussa on jäänyt täysin huomiotta, millaisia eri vapauksia kansanedustajilla on.
Kun suhteutetaan kaikki edut, niin tavallisen kansalaisen 11 000 euron kuukausipalkkaa vastaava kansanedustajan 7137 euron palkkio ja 1809,15 euron kulukorvaus on varsin avokätinen.
Kansanedustajat jäävät juhannukselta kesälomilla, ns. ”istuntovapaille” ja palailevat eduskuntaan vasta syyskuussa. Lisäksi jo viikko ennen joulua alkava joululoma, ns. ”istuntovapaa” kestää puolitoista kuukautta, kun paluu on vasta helmikuussa.
On aiheellista kysyä, osallistuvatko kansanedustajat eläkeleikkauksiin tälläkään kertaa?
SAMI KILPELÄINEN