KATSO VIDEO! Presidentti Sauli Niinistö Seinäjokiselle virtuaalivierailulla: ”Kunnat osoittivat kykynsä vastata korona-haasteeseen. Venäjä-pakotteet pysyvät”

You are currently viewing KATSO VIDEO! Presidentti Sauli Niinistö Seinäjokiselle virtuaalivierailulla: ”Kunnat osoittivat kykynsä vastata korona-haasteeseen. Venäjä-pakotteet pysyvät”
Seinäjokinen-lehden hallituksen puheenjohtaja Piia Kattelus ja Sami Kilpeläinen (oik.) haastattelivat tasavallan presidentti Sauli Niinistöä hänen virtuaalivierailullaan Seinäjoella kesäkuussa.

Seinäjokinen-lehti haastatteli tasavallan presidentti Sauli Niinistöä tämän virtuaalivierailulla Seinäjoella kesäkuun puolivälissä. 

Seinäjokinen-lehden hallituksen puheenjohtaja Piia Kattelus palautti presidentti Sauli Niinistölle mieliin edellisen maakuntamatkan Seinäjoelle: 

”Vierailitte taannoin Kitinojalla, joka valittiin Suomen vuoden kyläksi vuonna 2012. Sittemmin Kitinojan koulu on lakkautettu.”

Kattelus esitti presidentti Niinistölle kysymyksen, että koronan myötä keskitetty yhteiskunta on osoittanut heikkoutensa, koska hajautetuille pienemmille yksiköille olisi nyt tarve. Pitäisikö tästä jäädä jotain pysyvää Suomeen ja mitä tästä voitaisiin oppia?

-Korona-tilanne on väliaikainen. Kuntataso on osoittanut kykynsä sopeutua varsin nopeasti täysin uuteen tilanteeseen, vastasi Niinistö.

Koulujen lakkauttamiseen Niinistö ei pystynyt ottamaan kantaa, kun ei tunne alueen tilannetta tarkemmin.

-Valtioon nähden kunnat osoittivat tarpeellisuutensa ja kykynsä vastata melkoiseen haasteeseen, jatkoi Niinistö.

Turvallisuusyhteistyö Ruotsin ja Norjan kanssa syvenee

Päätoimittaja Sami Kilpeläinen kysyi tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä Suomen lähialueyhteistyöstä koronakriisin opetuksena ja pitäisikö sitä syventää tulevaisuudessa?

-Meillä on hyvin tiivistä yhteistyötä Pohjoismaiden kanssa. Uutena tai syvenevänä on turvallisuusyhteistyö Ruotsin ja Norjan kanssa, koska meillä on yhteistä rajaa. Se on hyvin luonteva yhteys. Hyvin luonteva, toimiva ja kiinteä yhteys, korosti Niinistö yhteistyön kehittämisen tarvetta.

Niinistö myös arvioi muilla Pohjoismailla olevan samaa kehittämishalua yhteistyössä.

-Mitä tulee Venäjään, niin naapurimaana pidämme yllä luontevia suhteita ja aika hyvä tilanne siinä suhteessa onkin, arvioi Niinistö.

Venäjä-pakotteet pysyvät

Kysymykseen kotieläinsektorin menetyksistä ja Venäjän presidentti Vladimir Putinin ehdotuksesta lieventää pakotepolitiikkaa, Niinistö vastasi epäilevästi:

-Pakotepolitiikan syy on selvästi, kiistattomasti ollut Krimin ja Ukrainan tilanne. Kyllä ”niissä” pitää ratkaisuja löytyä ennen kuin lähdettäisiin pakotteista luopumaan, totesi presidentti Sauli Niinistö.

Suomen elintarvikesektoria koskevien vastapakotteiden Niinistö arvioi jatkuvan. 

-Luulen, että nuo pakotteet suunnilleen sellaisinaan pysyvät, sanoi presidentti Niinistö.

Presidentti Niinistö ei osannut arvioida presidentti Putinin ehdotusta pakotteista luopumisesta ennen kuin näkee, mitä ne käytännössä tarkoittaisivat.

Lennu-koira viihtyy vedessä

Presidentti kertoi punkkien vaivanneen tänä kesänä kaikkia lemmikkejä. 

-Vesi on elementti, joka kiehtoo tietysti niin meitä ihmisiä kuin eläimiä, vastasi Niinistö kysymykseen Lennu-koiran mieltymyksestä veteen.

”Muuten jaksellaan ihan hyvin.”

Katso koko haastattelu Seinäjokisen uutiskanavalta Youtubesta   https://www.youtube.com/watch?v=YOCgO8iQeo8

Julkaistu 30.6.2020 klo 11:05.