Kaupunkiympäristölautakunta saa päätettäväkseen tuulivoimaloiden suojaetäisyyden

You are currently viewing Kaupunkiympäristölautakunta saa päätettäväkseen tuulivoimaloiden suojaetäisyyden

Heikki Keskisen (kok.) johtama kaupunkiympäristölautakunta sai viime viikon keskiviikkona käsiteltäväkseen kaavoitusjohtaja Martti Norjan esityksen, ettei Seinäjoella asetettaisi minimietäisyyttä asutukseen nähden tuulimyllyille.

Puheenjohtajan vedettyä asian esityslistalta, pääsee lautakunta päättämään asiasta mahdollisesti joulukuun kokouksessa.

Käytännössä suojaetäisyyden asettaminen ohjaisi tuulivoimalat aina muutaman kilometrin päähän asutuksesta. 

Seinäjokinen-lehti tieduteli lautakunnan jäsenten kantoja ja seitsemän lautakunnan jäsentä kannattaa minimisuojaetäisyyden asettamista esillä nyt olevaan Nurmon tuulivoimapuistoon.

Kokoomuksesta suojaetäisyyden asettamista kannattavat puheenjohtaja Heikki Keskisen ohella Veikko Koivisto ja Kyllikki Anttila. Perussuomalaisten Jarkko Ala-Riihimäki ja Johanna Latvala ovat myös suojaetäisyyksien kannalla. Keskustasta vain Anne Flinkkilä kannattaa Nurmoon minimisuojaetäisyyttä ja sdp:n Sirpa Syrjälä haluaa tuulimyllyille myös minimietäisyyden asutuksesta.

Keskustalaisista Pilvi Mantere, Juha Konttas ja Olli Isopahkala antoivat kuin toistensa kopiona vastauksen, että minimisuojaetäisyyttä Nurmon tuulivoimapuistoon asutuksesta ei pidä asettaa vaan aina pitää katsoa tapauskohtaisesti. Sdp:n Eetu Lehtola oli samoilla linjoilla ja hän kaipasi myös maakuntakaavalinjauksia asiaan.

Liisa Lähdesmäki (kok.) kommentoi tässä vaiheessa lyhyesti lehdelle, että ensin pitää katsoa tarkasti myllyjen paikat, ja arvioida onko syytä asettaa suojaetäisyyttä. Varsinaisiin kiinteisiin minimietäisyyksiin Lähdesmäki ei halunnut ottaa kantaa.

Maanomistajat eriarvoisessa asemassa

Seinäjokinen-lehden saamien asiakirjojen mukaan maanomistajat ovat joutumassa eriarvoiseen asemaan tuulimyllyjen esitetyissä sijaintipaikoissa.

Tuulimyllyn mailleen saavalle maksettaisiin vuosittain 7050 euron vuokrakorvaus. Lisäksi sopimuksen kirjoittamisesta saisi 3500 euron korvauksen.

Tuulimyllystä 500 metrin etäisyydellä eli noin 78 hehtaarin alueella maksetaan vuosittain korvausta 210 euroa hehtaarilta.

Sen sijaan tämän 500 metrin alueen ulkopuolella ei maksettaisi mitään korvauksia. Ne, jotka ovat jo allekirjoittaneet vuokrasopimukset joutuvat antamaan maa-alueensa mahdollisten sähkö- ja voimalinjojen käyttöön sekä sallimaan kaikki huolto- ja muut rakennukset mailleen.

Yksityisteiden omistajat ovat kaikkein hankalimmassa asemassa. Tuulivoimayhtiölle allekirjoitetussa sopimuksessa korvataan vain kertakorvauksena tien käyttö koko 40 vuoden ajan vaivaisella 2000 euron hehtaarikorvauksella.

Jos esimerkiksi yksityistie olisi 1000 metriä pitkä ja 4 metriä leveä, saisi tuulivoimayhtiö käyttää teitä 40 vuotta 800 euron kertakorvauksella. Siis laskennallisesti 20 euron vuosikorvauksella 40 vuoden ajan. Se tekisi tiemetrille 2 senttiä vuodessa. Lanauksesta ja sorastuksesta se on melko vähän.

Lue lisää keskiviikon Seinäjokisesta.

Julkaistu 22.11.2021 klo 20:24.