• Artikkelin kategoria:Yleinen

Analyysi: Keskustan kansanedustajista tippuu 14 eduskuntavaaleissa 2023

You are currently viewing Analyysi: Keskustan kansanedustajista tippuu 14 eduskuntavaaleissa 2023
Ainakin 14 keskustan kansanedustajaa saa lähtöpassit seuraavasta eduskunnasta, arvioidaan Kilpeläisen juntassa.

Suomen keskustan 55:stä kansanedustajasta tippui tai ei asettunut ehdolle 23 edustajaa vuoden 1995 eduskuntavaaleissa. Osa sai suoran palautteen joko omasta myönteisestä äänestä EU-jäsenyydelle tai puolueen aktiivisuudesta EU-jäsenyyden ajamisessa.

Keskusta on siihen nähden kuin haalea muisto. Kansanedustajia on 55:n sijaan 31. Näistä edustajista tulee tippumaan 14-17, kun keskusta ajaa EU:n elvytyspaketin läpi eduskunnassa. Tilalle tulee joitain uusia. Ja ehkä osa näistä palaa vielä joskus eduskuntaan.

Miksi EU:n elvytyspaketti johtaa keskustalaisten kansanedustajien joukkotippumiseen? Puolueen heikkenevä kannatus ei ole ainoa syy. Äänestäjät ovat koulutetumpia, kokeneempia ja kovemmissa liemissä keitettyjä kuin useimmat kansanedustajansa. Keskustalaiset äänestäjät ovat olleet rehellisiä. Vastuulliset keskustan äänestäjät eivät hyväksy valehtelemista. On valheellista väittää, että tämä paketti olisi ainutkertainen. Ehkä ainutkertainen, koska seuraava paketti on jo sitten paljon isompi.

Toinen syy löytyy kansanedustajien omista vaalipiireistä. Se, että keskusta tulee notkahtamaan monessa vaalipiirissä viimeisen vertausluvun alapuolelle.

Kolmas syy on sisäinen kilpailu. Kuvitteleeko joku, että uusissa isoissa vaalipiireissä kuten Savo-Karjalassa, joka on perinteisesti EU-kriittisintä aluetta, on jatkossa kolme karjalaista kansanedustajaa? Savolaiset hoitavat varmasti EU:n elpymispakettimyönteiset edustajat pihalle seuraavissa vaaleissa. Karjalaisia en tässä asiassa edes epäile.

Asiaan. Nämä edustajat saavat lähtöpassit, aivan kuten vuonna 1995 sai 23 edustajaa:

Helsinki

0

Uusimaa

Uudeltamaalta keskustassa Matti Vanhanen jättänee eduskunnan, joten Antti Kaikkonen saanee jatkopestin.

Varsinais-Suomi

Varsinais-Suomessa keskustalla oli jo vuoden 2019 vaaleissa kiikun kaakun toinen paikka. Puheenjohtaja Annika Saarikko pääsee eduskuntaan, vaikka tyrisi olan takaa. Se vain on puheenjohtajien asema. Eduskunnan ehkä viisain mies, Esko Kiviranta, sen sijaan saa lähtöpassit, jos äänestää paketin puolesta. Matemaattisesti on selvää, että keskusta todennäköisesti menettää toisen paikan Varsinais-Suomessa. Kiviranta äänestäessään EU:n elvytyspaketin puolesta, varmistaa varapaikalla jo nyt kärkkyvän somerolaisen Jani Kurvisen nousun edelleen, maaseudun mies hänkin. Kumpikaan tuskin pääsee eduskuntaan.

Kaakkois-Suomi

Jari Leppä varmistaa asettuessaan ehdolle oman paikkansa eduskunnassa myös seuraavalla kaudella. Muilla on epävarmaa. Hanna Kososelle, Itä-Savo, voi käydä kuin Olli Rehnille liika EU-intoilun johdosta. Ari Torniaisen, Etelä-Karjala, tilanne on vielä tukalampi. Isossa vaalipiirissä on selvää, että keskustan jäljellä jäävät kaksi paikkaa mennee Etelä-Savoon ja Kymeenlaaksoon. Tai molemmat paikat Etelä-Savoon, sen läntiselle puolelle.

Häme

Hämeessä Sirkka-Liisa Anttilan pitkään suvereenesti dominoiman vaalipiirin ainoa istuva kansanedustaja on maakunnan itälaidalta tulevalta Hilkka Kemppi. Itsensä Olli Rehniin jopa vaalikoneessa kiinnittänyt Kemppi saa EU-myönteisyydellään maaseudulla varmasti karvat pystyyn. Keskustan ainoa paikka näyttäisi siirtyvän Hämeenlinna-Forssa-Riihimäki -akselille. Johanna Häggström saattaa nousta yllättäen kepun ainoalle paikalle seuraavissa vaaleissa, kun Kemppi painaa ’kyllä’-nappulaa.

Pirkanmaa

Keskusta menettää tulevissa vaaleissa toisen paikkansa. Jouni Ovaska saa kansikuvamannekiini-tilaa melkein kuin pääministeri ja jatkaa eduskunnassa, vaikka kenelläkään ei ole mitään muistikuvaa, mitä hän olisi siellä tehnyt. Arto Pirttilahdelle tulee noutaja. Hän sai viimeksi 156 ääntä enemmän kuin Ovaska ja maaseudun äänestäjät eivät ikinä anna anteeksi Pirttilahdelle tämän painaessa ”kyllä” EU:n elvytyspaketille. Eivät ikinä. Taputtelijoita kyllä etujärjestö- ja kunnallisjärjestöistä löytyy, mutta tavalliset maaseudun äänestäjät eivät ole tyhmiä eivätkä hyväksy EU:n elvytyspaketin puolesta äänestämistä.

Satakunta

Ei muutoksia. Kennedyjen, anteeksi Kallien dynastia jatkuu ja Eeva Kalli saa pitää paikkansa. Ja huomioitavaa on, että Eeva Kallin esikuva on Angela Merkel. Se siitä.

Savo-Karjala

Kahden vanhan vaalipiiriin hirviövaalipiiri. Nyt keskustalla on kolme edustajaa Pohjois-Karjalasta, jossa asuu vain murto-osan Pohjois-Savon väkimäärästä. Savosta on vain yksi edustaja. Ei ole aivan varmaa tippuuko paikkamäärä neljästä kolmeen, mutta se on varmaa, että Hanna Huttusen painaessa ’kyllä’, hän ostaa samalla itselleen menolipun Joensuuhun lentävään latvialaiseen koneeseen. Vai oliko se latvialainen lentoyhtiö? No samapa tuo. Hannu Hoskosesta on tulossa ääniharava, mutta kuten 1995-vaaleissa, eivät äänestäjät loputtomasti anna ääntä EU-myönteisen puolueen käyttöön. Anu Vehviläinen ei välttämättä ole turvassa kuten ei myöskään Hannakaisa Heikkinen. Maaseutumaakunnassa on kärkkymässä vaarallisia ehdokkaita kintereillä omassa puolueessa.

Vaasa

Antti Kurvinen oli viimeinen eduskuntaan päässyt Vaasan vaalipiiristä viime vaaleissa. Ihmeellistä kyllä, Kurvinen saattaa olla vahvimmilla jatkamaan. Keskusta menettää varmasti yhden paikan. Pasi Kivisaaren kovimmat tukijatkin ovat jo ilmoittaneet vastuvansa pakettia. ’Kyllä’-ääni ja varmasti keskustan omaa slogania myötäillen ”on kotiinpaluun aika, Pasi”. Mika Lintilän kannattaa nyt tosissaan etsiä hillotolppaa Helsingistä. Sen verran vihaisia maakunnan miehet ovat turvekannanotoista. Mikko Savola menetti sairaanhoitopiirisekoiluillaan jo viimeksi valtiopäiväneuvos Jukka Vihriälän tuen ja nyt natointoilija Savolan kannattaa hakea itselleen paikkaa terveyspalvelutalojen johtotehtävistä tai Naton strategisesta yksiköstä. Varma kotiinpaluu äänestäessään ’kyllä’. Tuomo Puumala ja Lasse Hautala jyräävät takaisin eduskuntaan. Saattaa Kurvisen paikkakin olla vaakalaudalla.  

Vaasan vaalipiirissä perussuomalaiset eivät viimeksi päässeet pidemmälle lähinnä ehdokasasettelusta johtuen. Seuraavissa vaaleissa keskusta on pienpuolue perussuomalaisiin nähden.

Keski-Suomi

Joonas Könttä ja yksi kausi. Piste.

Keskusta menettää yhden paikan ja se on siinä. Anne Kalmari ja Petri Honkonen jatkavat. Köntällä olisi pelipaikka. Entinen Väyrysen avustaja voisi tehdä väyryset ja äänestää ’ei’ EU:n elvytyspaketille, mutta onko pelisilmää? Jos olisi, olisi Kalmarilla ja Honkosella ns. kusiset paikat seuraavissa vaaleissa äänestäessään ’kyllä’.

Oulu

Keskusta tippuu viiteen paikkaan. Yksi syy tähän on, että Juha Sipilä sai viimeksi 16 688 ääntä, joista pääministerilisää oli yli 10-12 000 ääntä. Kaukana ei ole tippuminen neljään paikkaan. Kotiin lähtevät ne edustajat, joista kenellekään ei ole jäänyt muistijälkeä valtamedian kautta: Juha Pylväs, Mikko Kinnunen, Hanna-Leena Mattila ja Pekka Aittakumpu. Varapaikalta noussut Tuomas Kettunen on kovan paikan edessä, jos äänestää ’kyllä’ paketille. Eduskuntaan nousee Lauri Nikula ja palaa Ulla Parviainen Kuusamosta, mutta uusille tulijoille on valtava tila.

Lappi

Korni on tilanne Lapissakin. Keskusta tippuu kahteen paikkaan ja lähtijät ovat Katri Kulmuni, äänestäessään ’kyllä’, ja Mikko Kärnä. Markus Lohi on uuden ajan Väyrynen ja pysyy eduskunnassa. Toinen kansanedustaja jatkossa on yllätys yllätys, Paavo Väyrynen. Ellei sitten puoluejohto estä ehdokkuutta.  

Julkaistu 16.5.2021 klo 10:24.