• Artikkelin kategoria:Seinäjoki

Kielivalinnat käynnissä, kouluilla kielimaistatuksia

You are currently viewing Kielivalinnat käynnissä, kouluilla kielimaistatuksia
Espanja on yksi suosikkikielistä Seinäjoella. Etäopetuksen ansiosta sitä on voinut opiskella myös pienemmissä kouluissa jo vuosia.

Ensi syksyn kielivalinnat ovat nyt ajankohtaisia Seinäjoen kouluilla. Neljännellä luokalla voi aloittaa ruotsin, saksan, ranskan tai espanjan opiskelun, mikäli ryhmiä muodostuu. Yläkoululaisille myös venäjä on mahdollinen. Viime vuonna Seinäjoella syntyi alakoulun valinnaisryhmä jokaisesta neljästä valinnaiskielestä.

Seinäjoen koululaiset ja oppilaat ovat parhaillaan kielivalinnan edessä. Kolmannen luokan oppilaat voivat valita A2-kieleksi ruotsin, saksan, ranskan tai espanjan. Yläkoululaisille myös B2-venäjä on mahdollinen. Ennen valintojen tekemistä oppilaat saavat kielimaistiaisia vaihtoehtona olevista kielistä.

-Kielenopiskelijoiden määrä on Seinäjoella pysynyt melko samalla tasolla. Ei voida puhua siitä, etteivät lapset ja nuoret olisivat kiinnostuneita. Esimerkiksi espanja alkoi vuonna 2012 ja se kasvoi nopeasti pienestä etäopetusryhmästä yhdeksi suosituimmaksi valinnaiskieleksi. Tänä päivänä yli 300 lasta ja nuorta Seinäjoella osaa espanjaa ja osahan jatkaa espanjan opiskelua myös lukiossa. Saksan ja ranskan ryhmät toteutuvat yleensä vuorovuosina ja ruotsi taas on kestosuosikki. Joissain kaupungeissa on syntynyt kielihuuma ja tänä päivänä yhä useammat oppilaat valitsevatkin alakoulussa vieraan kielen englannin rinnalle. Tähän tähtäämme myös Seinäjoella. Kielenopiskelu rakentaa tulevaisuutta, toteaa perusopetusjohtaja Jari Jaskari.

Kansainvälisen toiminnan volyymi perusopetuksessa kasvaa lähivuosina merkittävästi. Seinäjoen kielipolut sisältävät aiempaa enemmän yhteistyötä ulkomaisten ystävyyskoulujen kanssa. Myös erilaiset vierailut ja pidemmät vaihto-opintojaksotkin ovat mahdollisia. OPH:n myöntämä akkreditointi takaa vuosittaiseen rahoitukseen kiinni pääsemisen Seinäjoen hankkeille ja kansainväliselle toiminnalle koko yleissivistävässä opetuksessa.

-Esimerkiksi ystävyyskaupunki Schweinfurtin kanssa alkanut kouluyhteistyö tulee sisältämään myös oppilasvaihtoja puolin ja toisin. Valitessa kieleksi saksan on siis tiedossa monta mukavaa hetkeä tulevina vuosina. Pitkäjänteisen yhdessä tekemisen ja vierailujen myötä saksan kielipolun matkalta saa varmasti myös ystäviä, kertoo kansainvälisen toiminnan koordinaattori Marika Ojala.

-Lapset innostuvat uusien kielten oppimisesta. Kieltenopetus on nykyisin aiempaa toiminnallisempaa ja kielten tunnit ovatkin pidettyjä oppilaiden keskuudessa. Kotien kannustava asenne sekä kielivalintoja tehdessä että kieliä opiskeltaessa on erittäin tärkeää, jatkaa Ojala.

– Englannin opiskelu on tietysti tärkeää, mutta yhä globaalimmassa maailmassa kannattaa rinnalle valita myös jokin muu kieli omaksi valttikortiksi tulevaisuutta varten. Kielitaidosta on ainoastaan hyötyä, lisää kielikoordinaattorina toimiva Turo Ahlvik Pruukin yhtenäiskoululta.

Alakoulujen A2-kielen valintalomake täytetään Wilmassa pe 28.1.2022 mennessä.
Yläkoulujen B2-kielivalinnat ovat osa koulukohtaisia valinnaisainetarjottimia.


Lisätietoa vieraiden kielten opiskelusta saa oman koulun opettajilta sekä kaupungin nettisivuilta.

Julkaistu 22.1.2022 klo 12:01.