• Artikkelin kategoria:Maatalous

Kilpeläisen juntta: ”Kiitä tuottajaa ruuastasi”

You are currently viewing Kilpeläisen juntta: ”Kiitä tuottajaa ruuastasi”
Sami Kilpeläisen mukaan me suomalaiset voimme valinnoillamme ja kulutuskäyttäytymisellämme osoittaa, että kotieläintuotteet kuuluvat suomalaiseen ruokavalioon. Se vie eteenpäin myös Etelä-Pohjanmaan ja koko Suomen taloutta.

Maataloustulo tai nykyisin yrittäjätulo on romahtanut tämän vuosikymmenen jälkipuoliskolla. Ruokaa ja maataloustuotteita tuotetaan maatiloilla määrällisestä yhtä paljon kuin EU-jäsenyyden alussa, mutta tuottajille jää käteen alle neljäsosa 25 vuoden takaisesta. Reilua?

PTT pitää pääsyynä kustannusten nousua. Toki PTT ja erityisesti OP:n entinen pääjohtaja, selvitysmies Reijo Karhinen ruoskivat kommenteissaan erityisen voimakkaasti MTKn nykyjohtoa ja organisaatioita sekä yrityksiä, joissa viljelijän ääni ei kuulu. 

Höpö höpöä ollaan kuultu myös medioissa, joissa ollaan liioiteltu kasvisbuumia. Suomalaiset syövät lihaa entiseen malliin, mutta maidon kulutusta rasittaa höpötys kasvisjuomien (=viljavesien) jatkuvasta esilläpidosta julkisessa keskustelussa. Näitä kaurapohjaisia, erittäin prosessoituja ’viljavesiä’ myydään arviolta vuodessa vain 3 % siitä määrästä mitä maitoja kulutetaan. Eipä uskoisi, kun lukee valtalehtiä.

Me suomalaiset voimme valinnoillamme ja kulutuskäyttäytymisellämme osoittaa, että kotieläintuotteet kuuluvat suomalaiseen ruokavalioon. Se vie eteenpäin myös Etelä-Pohjanmaan ja koko Suomen taloutta. Onhan noin kymmenen miljardin ruokabusineksestä Suomessa pelkästään maidon osuus maatalouden tuotannon arvosta yli 40 prosenttia ja koko kotieläintuotannon kaksi kolmasosaa.

Ja jos haluaa painosta pitää huolta, niin omakohtaisesti voin sanoa, että rasvaa ja kotieläintuotteita ei tarvitse väistellä, kun vähentää valkeaa sokeria sisältävät karkit, keksit ja vehnäleivonnaiset pois ruokavaliosta. Parissa kolmessa kuukaudessa on rantakunnossa. 

Voita pöytään, maitoa lasiin ja lihaa grilliin. Ja sopivasti kasviksia joukkoon uusien perunoiden kera. Siinä on kesän menu kunnossa.

***

”Pride-hömpötystä” kommentoi kaverini somessa. Missä ovat marssit ei omaehtoisten vouhotusten sijaan syrjäytymisvaarassa olevien puolesta. Epileptikkojen, diabeetikkojen, dementikkojen, vanhojen poikien tai vanhusten hoivan puolesta ei marsseja tai kansanliikkeitä näy. Pienten vähemmistöjen perässä sen sijaan marsseja järjestellään. Tähän päivään on hyvä lisätä toinen some-kaverini muistutus elämän realiteeteista: ”kiitä heteroa olemassaolostasi”.

Sami Kilpeläinen

Julkaistu 3.7.2019 klo 07:50.