• Artikkelin kategoria:Maakunta / Uutiset

Klapipaikka tuo polttopuut kotiin asti

You are currently viewing Klapipaikka tuo polttopuut kotiin asti
Alpo Syvänen toimittaa Seinäjoelle ja lähialueelle klapit samaan hintaan kotiin asti sovittuna aikana.

Klapipaikan yrittäjä Alpo Syvänen kertoo tehneensä metsähommia 40-vuotta.

-2005 vuodesta lähtien olen tehnyt tätä klapikauppaa ja tämä on hyvä virka eläkeläiselle, pysyy hoikassa kunnossa samalla. Päämarkkina-alueeni on Seinäjoki ja lähialueet, mutta nyt kun klapit alkavat muilta alan toimijoilta loppumaan, on asiakkaita tullut kauempaakin, kuten Mustasaaresta, Kurikasta ja Lapualta, toimittelee Alpo.

Syväsellä on käytössä ylistarolaisen Palaxin kone klapien tekemiseen. Työn eri vaiheet on automatisoitu niin pitkälle kuin mahdollista – toki pitää muistaa, että puulla on pitkä ja monivaiheinen tie metsästä olohuoneen takan pesään.

-Seinäjoelle ja lähialueelle toimitan klapit kotiin sovittuna aikana samaan hintaan. Kohonneiden energiahintojen johdosta hintoihin on tullut pieni lisämaksu. Seinäjoen ja lähialueen ulkopuolelle toimitetusta tavarasta perin erillisen rahtimaksun – polttoaineiden hinnat kun ovat nousseet niin paljon, tuumii Alpo.

Asiakaskunta vaihtelee. Syväsen mukaan kotiinkuljetusta arvostetaan, koska noin yksi kolmasosa asiakkaista on naisia eikä muillakaan ole välttämättä käytössään traileria tai pakettiautoa polttopuun kuljettamista varten. 

-Pakkanen on paras myyntimies, mutta kyllä syksyllä median rummutus siitä, että polttopuut loppuvat, tehosti myyntiä kummasti, toteaa Syvänen.

Metsät tulee samalla hoidettua

Alpo Syvänen kaataa puut syksyisin, loka-marraskuussa enimmät ja jatkaa vielä joulukuussa. Samalla puut kuljetetaan tien varteen. Maaliskuussa alkaa puun kuivaaminen auringon ja tuulen vaikutuksesta.

-Syksyllä aloitan puuhommat, puolet hakkaan itse ja puolet ostan. Vuosivolyymi on noin 180 kiintokuutioita ja samalla tulee metsät hoidettua – voi nelivetotraktorilla ajaa helposti metsässä kun se on harvennettu ja hoidettu, kertoo Alpo.

Klapihommasta saa paremman hinnan kuin jos myisi rungot tienvarresta. Kallistuneet energiakustannukset ja polttoaineen hinnannousu ovat tietenkin lisänneet toiminnan kuluja ja polttoaine onkin isoin kuluerä.

Syväsen puut kuljetaan tienvarresta autolla, koska niin ne säilyvät puhtaampana. Klapien kun tulee olla niin puhtaita, että ne ”kelpaavat naisten lehtien kanteen”.

-Koivuklapia menee eniten, itse tykkään kuitenkin polttaa sekaklapia, joka on hinnaltaan vähän edullisempaa. Klapin pituus on 33 cm. Yhdelle rouvalle tein 25 senttistä, kun hän tarvitsi sitä hellan pesään, muistelee Alpo.

Syväsellä on vielä myytävää 50 mottia kuivunutta polttopuuta. 

Klapipaikan yrittäjä Syväsellä on käytössä ylistarolaisen Palaxin kone klapien tekemiseen. Työn eri vaiheet on automatisoitu niin pitkälle kuin mahdollista – toki pitää muistaa, että puulla on pitkä ja monivaiheinen tie metsästä olohuoneen takan pesään.
Julkaistu 5.2.2023 klo 13:54.