Kosolan talo on julkaissut blogin, missä avataan Vihtori-paidan historiaa. Tätä villaista vaatekappaletta kuvataan ”Suomen tunnetuimpiin kuuluvana, monilla merkityksillä ladattuna, rakastettuna ja vihattuna villapaitana”.
Blogin on kirjoittanut projektipäällikkö Taina Hautamäki, joka työkseen dokumentoi Kosolan talon historiaa ja asukkaiden elämänvaiheita. Taina lisäksi tarinoi Kosolan talon mielenkiintoisista vaiheista matkailijaryhmille sekä kirjoittaa artikkeleita Kosolan talon blogiin.
Paidan historian kertominen alkaa 1920-luvulta, jolloin Suomi oli vastikään saavuttanut itsenäisyytensä.
”Isänmaallinen ajattelu oli vallalla, ja kansallisidentiteetin vaaliminen näkyi myös siten, että Martat keräsivät kotimaisia neulemalleja käytettäviksi ulkomailta tuotujen tilalla.”
Kumpi oli ensin, paita vai Vihtori?
Blogin mukaan mistään lähteistä ei löydy mainintaa, että sinimusta villapaita olisi alkujaan suunniteltu nimenomaan lapuanliikettä varten. Ensin olivatkin vain värit: sininen ja musta.
Taina Hautamäki kertoo seuraavaa:
”Sain tänä syksynä haastatella puhelimitse Leo Vuorenmaata, joka kertoi olleensa Jorma Kosolan – Vihtorin ja Eelinin pojanpojan – luokkakaveri. Pojat olivat poikasina olleet Jorman kotona ja löytäneet sattumalta tapettisauman välistä pienen paperilapun, johon oli kirjoitettu: “Maan mustaan multaan meidät siunataan. Tuonne ylös taivaan sineen me pyritään. Siinä olkoon vapausliikkeemme tunnusvärit. – Vihtori Kosola.” Myöhemmällä iällä Leo oli Jormalta kysynyt, muistaako tämä, miten lappu löytyi ja mitä siinä luki. Jorma arveli isänsä piilottaneen lapun tapetin taakse ja muisti laittaneensa sen itse uudelleen talteen – mutta vain Leo oli painanut mieleensä siinä olleen tekstin. Lieneekö lappu vielä tallessa? Leo arveli sen kadonneen, kun kyseinen talokin on jo purettu.”
On siis edelleen epäselvää, kuka ensimmäisen paidan tikkusi.
”On aivan mahdollista, että Eelin tikkusi puolisolleen mustan villapaidan lapualaiseen tapaan lisäten siihen siniset raidat joko Vihtorin pyynnöstä tai omana ideanaan, käyttäen jonkun toisen tekemää mallia, tai ostamalla valmiin paidan joltain toiselta – kukaan ei ainakaan toistaiseksi tunnu tietävän muutakaan tarinaa “ensimmäisen vihtoripaidan” syntyhistorialle. Marketta Luutonen esittää väitöskirjassaan Kansanomainen tuote merkityksen antajana – tutkimus suomalaisesta villapaidasta, että sinimustasta paidasta tuli lapuanliikkeen tunnus käyttäjänsä Vihtori Kosolan mukaan.”