• Artikkelin kategoria:Maatalous

Maalainen-lehti: Naudan pakkasvarastot tuplaantuneet 5 miljoonaan kiloon – tuontia noin 20 miljoonaa kiloa

You are currently viewing Maalainen-lehti: Naudan pakkasvarastot tuplaantuneet 5 miljoonaan kiloon – tuontia noin 20 miljoonaa kiloa
Naudanlihan kulutus laski seitsemän prosenttia tammi-lokakuussa 2022 edelliseen vuoteen. Tuonti on korkealla tasolla, sillä Suomessa syödystä naudanlihasta lähes 25 prosenttia on tuontilihaa.

Naudan pakkasvarastojen määrä on kasvanut hurjaa vauhtia vuoden 2022 ajan. Marraskuun lopussa pakkasvarastot olivat 4,925 miljoonaa kiloa, kun vuotta aiemmin ne olivat 2,649 miljoonaa kiloa. Kasvua oli hurjat 86 prosenttia. 

Asia selviää Luonnonvarakeskus (Luke) tilastoista. 

Tuonti on korkealla tasolla, sillä Suomessa syödystä naudanlihasta lähes 25 prosenttia on tuontilihaa. Suomessa kulutetaan yli 90 miljoonaa kiloa naudanlihaa, josta kotimaisen tuotannon osuus on runsaat 80 miljoonaa kiloa. Tuontilihan määrä on noin 20 miljoonaa kiloa. Suomesta viedään alle 10 miljoonaa kiloa naudanlihaa.

Tuontiliha hankaloittaa myös nautaketjun toimintaa sillä välitysvasikoiden toimitukset ovat venyneet, kun nautojen teurastusajat ovat ruuhkautuneet.

Yksi tuojayritys on Kaivon Liha Kaunismaa Oy. Yhtiö ilmoittaa nettisivuillaan tuovansa naudanlihaa ulkomailta mm. kebab-lihoihin. Juha Gröhn on Kaivon lihan hallituksen puheenjohtaja.

Julkaistu 6.1.2023 klo 10:07.