• Artikkelin kategoria:Uutiset

Markku Heikkilän elämäntarina ilmestynyt kirjana – Suuri kelokaappaus nyt myynnissä

You are currently viewing Markku Heikkilän elämäntarina ilmestynyt kirjana – Suuri kelokaappaus nyt myynnissä
Seinäjokelaissyntyisen keloyrittäjän Markku Heikkilän oikeustaistelusta Suomen valtiota vastaan on ilmestynyt Erkki Valtamäen kirjoittama kirja ”SUURI KELOKAAPPAUS” Kirja kertoo Heikkilän 35 vuotta jatkuneesta taistelusta oikeuksiensa puolesta.

Seinäjokelaissyntyinen keloyrittäjä Markku Heikkilä astui 1980-luvun lopulla aivan liian suurille varpaille. Nyt tämä Heikkilän lähes painajaismainen elämäntarina on ikuistettu kansien väliin. 

Erkki Valtamäen kirjoittama kirja Suuri kelokaappaus kertoo rautatieläisen pojan elämänvaiheet veturimiehestä keloyrittäjäksi.

Yritystoiminta lähti mukavasti käyntiin. Ähtärin Finkelo Oy laajensi toimintaansa Lappiin ja sitten muihin Pohjoismaihin. Kelorakentaminen oli suuressa suosiossa ja töitä oli runsaasti, sitten maasta loppui kelo. Markku Heikkilä tiesi, että rajan takaa sitä löytyy, kunhan naapurin kanssa päästään sopimukseen kelon tuonnista. Heikkilä yritti kaikkia mahdollisia reittejä arvokkaan rakennusmateriaalin saamiseksi. Lopulta yrittäjää onnisti ja kelo saatiin ujutetuksi Suomen ja Neuvostoliiton valtioiden väliseen kauppasopimukseeen.


Heikkilä teki kauppa- ja teollisuusministeriön kautta ostositoumuksen neuvostoliittolaiselle osapuolelle. Ongelma oli näin ratkaistu ja yrittäjä jäi odottamaan raaka-ainetta rajan takaa, teki mittavat investoinnit, otti velkaa ja uskoi lupauksiin. Sitten kaikki romahti. Heikkilän keloyritys sai oudon tarjouksen venäläisestä kelosta Finnkelo Oy -nimiseltä yritykseltä.   

Yrityksen nimessä on yhden n-kirjaimen (Finnkelo) ero Heikkilän yritykseen (Finkelo). Erikoisien vaiheiden jälkeen varmistui, että Heikkilälle tarkoitetut kelot olivat päätyneet valeyritykselle. Väärän Finkelon taustalta löytyi mm. KERA:n puoliksi omistaman Norinterin toimitusjohtaja. Kera puolestaan on 100%:sti valtion omistuksessa. Neuvostoliittolaista osapuolta oli petkutettu toimittamaan Heikkilälle kuuluneet kelot väärälle yritykselle. 

Alkoi pitkällinen oikeusprosessi Suomen valtion ja Markku Heikkilän välillä. Heikkilä hävisi oikeustaistelut, ja joutui maksamaan valtion lähes miljoonan euron oikeudenkulut. Traagisinta kaikessa oli se, että tapauksen seurauksena Heikkilän Raili vaimo sai surmansa Hietajärven koululla Sallassa talvella 1993.

Kaappauksen seuraukset olivat Heikkilälle ja hänen omistamalleen Finkelo Oy:lle katastrofaaliset. Yrityksen toiminta loppui, Heikkilä menetti toimeentulonsa, kansalaisoikeutensa sekä uskonsa yhteiskunnan ja oikeuslaitoksen rehellisyyteen ja oikeudenmukaisuuteen.

Kirjaa on saatavana suoraan tekijöiltä: Markku Heikkilä (+358 404151800) tai Erkki Valtamäki (+358 400664715) Kirja on myynnissä myös Järviradion kautta os. www.finkelo.fi sekä Seinäjoen Info kirjakaupassa ja Suomalaisessa kirjakaupassa. 

Julkaistu 27.11.2021 klo 14:35.