Esperi Caressa ei osata englantia, se on käynyt selväksi viime päivien uutisista. Sana ”care” on englantia ja tarkoittaa hoitoa, huolenpitoa, huolehtimista ja välittämistä – siis toisesta ihmisestä välittämistä. Se ei tarkoita rahan välittämistä ulkomaiselle sijoitusyhtiölle, kuten nyt on käynyt. Siihen on omat ilmaisunsa: money transfer tai transaction.Se ei myöskään tarkoita verojen maksamisen välttämistä työskentelymaassa mm. lainajärjestelyin.
Esperin kielitaidottomuus tuli julki YLE:n uutisissa (28.1.), missä kerrottiin yrityksen tehneen vuonna 2016 tulosta 213 miljoonaa euroa maksamatta Suomeen lainkaan veroja, koska tilinpäätöksessa viivan alle jäi miinusta 9 M€. Tämä johtui uutisen mukaan siitä, että Esperi oli ottanut aikanaan omistajaltaan, joka on brittiläinen sijoitusyhtiö, lainaa yrityskauppoihin jopa 15 %:n korolla. Esperi Care siis repi suomalaisilta vanhuksilta ja veronmaksajilta rahat ja siirsi ne ulkomaisen omistajansa taskuun. Tässä tapahtui tuo ”money transfer”.
Kuvittelenpa hetkeksi itseni sairaaksi vanhukseksi, joka tarvii ympärivuorokautista hoitoa. Jos minulla olisi miljoonaomaisuus, voisin asua kotona ja palkata sinne joukon lääkäreitä, hoitajia, kuntouttajia ja muita huolenpitäjiätai ostaa hoitopaikan Helsingin parhaalta paikalta asuen kuin ruhtinas täyden palvelun hoivakodissa. Jos rahaa olisi vähemmän, mutta omaisuutta kuitenkin jonkin verran, minun pitäisi realisoida omaisuuteni, jotta pääsisin johonkin Esperiin voidakseni kustantaa saamillani rahoilla tarvitsemani hoidon.
Mikäli minulla ei olisi omaisuutta, mutta olisi kohtuullinen eläke, niin hoitolaitos sosialisoisi eläkkeeni 90-prosenttisesti ja minulle jäisi kuukaudeksi satanen tai kaksi, millä kustantaisin tarvitsemani lääkkeet. Jos minulla ei olisi mitään edellä mainituista, niin päätyisin halvimpaan mahdolliseen hoitolaitokseen veronmaksajien kustannuksella enkä näkisi montakaan euroa mahdollisesta minimieläkkeestäni. Vessapaperiakaan ei olisi, jos en rullaa kykenisi itse vaihtamaan. Miltä kuulostaa?
Hoitolaitoksella sen sijaan menisi hyvin, tuotanto pelaa, materiaali ei lopu ja rahantulo on taattu.
Esperi Caren talousjohtaja Antti Eestilä kiistää, että yhtiön lähipiirilainoissa olisi kyse verojen välttelystä ja sanoo, että yhtiöllä ei ole verosuunnittelujärjestelmää (IS 2.2.). Ei varmaan olekaan, koska kyseessä on puhallus, missä suomalaisten veronmaksajien rahoilla rikastutetaan kansainvälisiä yhtiöitä ja niiden omistajia. Raha menee rahan luo ja palautuu sijoittajille nousevina osakekursseina ja osinkoina.
Mitenkäs sen harmaan talouden kitkemisen kanssa kävikään – siitä ei ole puhuttu aikoihin. Tämä ei ole ainoa ihmettelyn aihe tässä tapauksessa. Miten on mahdollista, että Suomessa toimiva sote-alan yritys voi ja saa ottaa lainaa omistajaltaan 4 – 5 kertaisella korolla verrattuna pankkien korkoihin? Sokeakin näkee, mistä tässä on kyse: rahaliikenne vuotaa Suomesta ulos kuin seula!
Oma lukunsa on Avin toteuttama lähes olematon ja tehoton valvonta. Unohtaa ei sovi myöskään kuntia, jotka ovat sopimuksia tällaisten hoitolaitosten kanssa tehneet: missä on niiden valvontavastuu? Jos valvontaa olisi tehty tehokkaasti, niin uskon, ettei nykyiseen tilanteeseen olisi koskaan jouduttu. Käsittämättömintä tässä on se, että vuorolistoilla on ollut olemattomia henkilöitä, haamuhoitajia eikä yksikään palvelun hankkinut taho ole huomannut mitään.
Valvonta tulee suorittaa paikan päällä yllätystarkastuksina, ei sovittuina aikoina puhumattakaan, että valvonta kuitattaisiin hoitokodin omavalvontaraportti lukaisemalla. Vain siten hoitokodin resurssit ja hoivan laatu voidaan todentaa ja nykyinen porsaanreikä saadaan tukituksi.
Ihmettelyä herättää myös se, että Esperi Caren ongelmat ovat olleet tiedossa pitkään, mutta vasta nyt ne tulivat julkisuuteen, kun eduskuntavaalit ovat lähellä. Tässä ei auta sote:lla pelottelu. Eikä auta se, että Esperin johtaja ilmoitti eroavansa, miljoonat taskussaan ja krokotiilin kyyneleet silmissään. Ei auta väittää, että tämä johtuu EU:sta tai että tätä on globaali markkinatalous. Nyt ollaan äärimmäisen inhimillisyyden rajoilla ja tämän asian korjaamiseen on kaikkien eduskuntaan pyrkivien sitouduttava.
Anneli Manninen
Diplomi-insinööri (sin.)
Seinäjoki