Tuttu Perussuomalainen kansanedustaja kertoi, kuinka toimittaja oli vaalituloksen varmistuttua kysynyt saman kunnan keskustalaiselta vaikuttajalta, että ”miltä nyt tuntuu, kun näin pienestä kunnasta saitte oman kansanedustajan?” Keskustalainen oli todennut, että ”ei kai siitä mitään haittaakaan ole”. Tulos otti ilmeisen koville, mutta sen kanssa on elettävä. Kulmuni osti lähes 50 000 eurolla esiintymiskoulutusta, ei kai siitä mitään haittaakaan ole, mutta ministerin tehtävä edellyttää muutakin kuin tunteikasta runonlausuntaa.
********
Seinäjoen kaupunginjohtajan valinta on lähestulkoon nuijan kopautusta vaille valmis. Kesäkuun alussa pidetyssä kärkiehdokkaiden paneelissa kysyin Jari Jokiselta, Jaakko Kiiskilältä ja Olli-Poika Parviaiselta mielestäni hyvinkin yksinkertaisen ja täällä Etelä-Pohjanmaalla käytännönläheisen sekä ajankohtaisen kysymyksen: ”Mikä on kantasi polttoturpeen käyttöön? Kyllä vai ei. Perustele kantasi lyhyesti ja selkeästi.”
Kukaan ehdokkaista ei osannut vastata kysymykseen, tai ei halunnut. Vastauskierroksen aloittanut Vihreiden valtiosihteeri Parviainen kannabiksen-käytön-laillistamisen-puolustaja ministeri Ohisalon salongista totesi heti, että kysymys on ideologinen, ja vetosi ilmastotavoitteisiin, mutta toi toki myös esiin maakuntien erilaiset tarpeet sekä muutosturvan merkityksen alueille.
Laulava pesäpalloilija ja Seinäjoen tuleva kaupunginjohtaja Jaakko Kiiskilä silmin nähden vaivaantui kysymyksestä. Virheiden tekemisen pelossa ei Kiiskilältä saanut selkeää vastusta, vaan hän tyytyi tasapainoilemaan siinä välimaastossa siirtäen vastuuta Seinäjoen Energialle. Päätöshän on Energian käsissä pitkälti, mutta kaupunki omistajana linjaa päätöksiä omistajaohjauksen kautta. Johtajalta edellytetään omaa linjaa.
Sokerina pohjalla oli Jokinen. Jari selviytyi vastauksesta parhaiten, koska vastuullisena virkamiehenä tuntee asian kuin omat taskunsa. Jokinen totesi, että asia on valtakunnantason päätös ja ennakoi sitä, että polttoturpeen käyttö tullaan ajamaan alas verotuksellisesti. Seinäjoen kaupunki on sitoutunut hiilineutraalisuuteen, ja Energia on ennakoivasti siirtymässä hakkeeseen ja bioenergiaan.
**********
Seinäjoen tulevan kaupunginjohtajan tulee ymmärtää vastuu koko maakunnan kehityksestä. Jos polttoturpeen käyttö ajetaan alas, menettää maakunta vuosien saatossa 200 miljoonaa euroa tuloja. Mistä korvaavaa tuotantoa, joka takaa energian saannissa huoltovarmuuden ja kotimaisuuden sekä pitää maakunnan miehet työn syrjässä kiinni?
Oma kantani polttoturpeen käyttöön on, että ei siitä mitään haittaakaan ole, koska hyödyt ovat väitettyjä ideologisia haittoja suuremmat. Turpeen käytöstä luopuminen maksaa Seinäjoen veronmaksajille 50-60 miljoonaa euroa investointina, joten haitta on konkreettinen.