Puheenjohtajan palsta – Intiaanikesän eskimojäätelö

Puheenjohtajan palstalla Piia Kattelus-Kilpeläinen ottaa kantaa

Ihminen on nisäkäs, joka on rotan tavoin levittäytynyt lähes jokaiseen maailmankolkkaan. Olemme yksi laji telluksella matelijoiden, lintujen, selkärangattomien ynnä muiden nilviäisten kanssa. Eläimistä meidät erottaa mm. kyky puhua ja ajatella, kyky viestiä, kyky uskoa ja kyky kuvitella. Koituvatko nämä ominaisuudet ihmiskunnan kohtaloksi?

Nykykäytännön mukaan kun sana nisäkäs lienee jo vihapuhetta, koska nimi viittaa imetykseen ja naarassukupuoleen. Suomessa on nimittäin sellainen suuntaus vallalla, jonka nimissä halutaan kieltää tietyt sanat ja sanayhdistelmät. Tuntuu, että välillä jopa äitiyteen liittyvät maailman luonnollisimmat asiat tulkitaan naisvihamielisinä ja mikä pahinta, naisten itsensä toimesta.

***********

Eduskunnan täysistunnossa kansanedustaja Kaisa Juuso (PS.) kertoi pohtineensa vakavissaan, että voiko hän vanhusten hoitajamitoitusta koskevassa puheenvuorossaan käyttää ilmaisua ”musta aukko”, vai tulisiko puhua värittömästä aukosta. Tilannehan on absurdi, kun kansanedustaja joutuu tällaista pohtimaan.

Kielletään värit, kuten musta ja valkoinen. Ja väriyhdistelmät. Kuten punainen ja keltainen. Kielletään raamatulliset ilmaisut, kuten helvetti ja taivas. Kielletään sukupuolet, kuten mies ja nainen – Ehkä pitäisi kieltää koko Suomen kielen käyttö. Valtakunnansyyttäjän kiinnostus tuskin ulottuu arabiankieliseen vihapuheeseen, koska se lienee pelkkää kivapuhetta ilman loukkaamis-, solvaamis- ja kiihottamistarkoitusta.

Samoin tulee kieltää etninen profilointi, kuten lapualaisten ja nurmolaisten alku- ja syntyperästä johtuva syyllistäminen sadan vuoden takaisista tapahtumista. Jos lapualaisia saa edelleen syyllistää sinimustasta, niin miksi ei sitten joulupukkia kommunismin ihannointiin vahvasti viittaavasta punaisesta nutusta? Saman verran on nimittäin yhteistä fasismilla ja Lapualla kuin kommunismilla ja Korvatunturilla.

************

Miten suomalaisuus määritellään? Minulla ei tähän ole tyhjentävää vastausta, mutta mielestäni suomalaisessa virtaa suomalais-ugrilainen veri, hän puhuu äidinkielenään jompaa kumpaa kotimaista, hän tunnistaa suomalaiseen kulttuuriperintöön kuuluvan kristillisyyden ja hän kunnioittaa lakejamme ja tapojamme. Minua häiritsee ja loukkaa nykyisin hyväksyttävä tulkinta, jonka mukaan suomalainen on kuka tahansa yksittäistapaus, joka kivittää ja ampuu raketteja kohti virantoimituksessa olevia poliiseja. Media haluaa leimata pahantekijät suomalaisiksi nuoriksi sillä perusteella, että he nyt sattuvat täällä jostain syystä olemaan.

Nautitaan intiaanikesästä ja eskimojäätelöstä, kuten tähänkin asti.

Julkaistu 6.12.2020 klo 19:49.