Puheenjohtajan palsta – Omistuksistaan tulee pitää kiinni

Puheenjohtajan palstalla Piia Kattelus-Kilpeläinen ottaa kantaa asioihin

Seinäjoen kuntapäättäjänä minua on jo pidempään ihmetyttänyt kaupunkimme silmitön into Tampereen suuntaan. Nyt tapetilla olevassa korkeakouluhankkeessa, Tampere3:ksi ristityssä naimakaupassa, ovat innokkaimmat jo antamassa Seinäjoen ammattikorkeakoulun Tampereen syliin vailla varmuutta tulevaisuudesta.

Tampereen enemmistöosakkuus olisi mielestäni lyhytnäköistä idiotismia. Nykyisenkaltaista menestyksellistä yhteistyötä pitää tietenkin jatkaa, mutta ei millä hinnalla tahansa. Herääkin kysymys, että kuka mahdollisesta SEAMK:in enemmistöosakekannan myymisestä hyötyisi eniten? Onko joku saamassa itselleen tai läheiselle merkittävän aseman tai viran tai hyötyä omaan elinkeinotoimintaansa? Yleensä kun kulisseissa tehdään ne ”sulle-mulle lehmänkaupat”.

Itse näkisin tärkeänä yhteistyön syventämisen erityisesti Vaasan ja Kokkolan suuntaan, koska olemme maantieteellisesti samaa pohjanmaata ja historiasta muistetaan vielä vanha kunnon Vaasan lääni. Kolmen pohjalaismaakunnan koulutusyhteistyöllä luulisi tulppavan aivoviennin Pirkanmaalle ja kehäkolmosen sisäpuolelle. On sitä elämää pohjoisempanakin ja tiet sekä raiteet vievät kumpaankin suuntaan.

***************

Seinäjoki on apinoinut Tamperetta jo vuosikausia. Pyöräilystrategia ei ole tästä poikkeus. Muutaman vuoden välein valtionrahoituksella ja konsuttivoimin keksitään pyörä uudelleen ja valtuustolle esitetään paperi, jossa Seinäjoki asemoidaan vihreiden linssien läpi ilmastoltaan Etelä- tai Keski-Eurooppaan. Konsulttien luomien havainnekuvien kaltainen säätila kun näillä leveyspiireillä vallitsee muutamana päivänä vuodessa. Pyöräilyn kehittäminen ympärivuotiseksi on mielestäni järjetöntä utopiaa täällä, missä napapiiri on lähempänä kuin Nizza. Mielestäni oikea osoite hankkeille ja rahalle olisi kouluympäristöjen liikenneturvallisuuden parantaminen sekä lähiliikuntapaikkojen kehittäminen liitoskuntia myöden.

*******

Aktivismi. Tämä laittomuuksiin ja suoranaiseen rikolliseen toimintaan kytkeytyvä sana on otettu mukaan kaupungin ohjelmaan. Tätä en itse henkilökohtaisesti sulata enkä tule ottamaan sanavarastooni. Minulle aktivismi edustaa toimintaa, joka ei kestä päivänvaloa. Poliisikoulussa opetettiin, että rikolliset laitetaan rautoihin eikä yritetä valkopestä laitonta toimintaa, kuten tunkeutumista toisen tuotantotiloihin tai -laitoksiin luvatta. Mielestäni aktivismi kytkeytyy äärivasemmistolaiseen toimintaan. Kaupungin tulisi käyttää ohjelmissaan neutraaleja ilmaisuja ja puhua kansalaisaktiivisuudesta ja vapaaehtoistyöstä aktivismin sijaan.

Julkaistu 6.12.2020 klo 19:26.