Puheenjohtajan palsta – Pässitön sikiäminen ja runo vieraslajista

Puheenjohtajan palstalla Piia Kattelus-Kilpeläinen ottaa kantaa asioihin

Runoilija saa insipiraation vieraslaji-sanasta heinäkuisena lauantaipäivänä. Hän tekee siitä runon, koska taiteen nimissä niin voi tehdä ilman pelkoa kiihottamisväitteistä ynnä muista ikävistä seuraamuksista. Ilmajoen seurakunnassa ollaan hereillä. Vieraslaji-runo bongataan heti tuoreeltaan. Varmaan sattumaa tai telepatiaa. Ei ole muste vielä ennättänyt kuivua runosta, kun Ilmajoen seurakunnasta annetaan toimeksianto kanttorille, että valmistaa vieraslajin laulettavaksi seuraavan aamun messuun. Kanttori tekee työtä käskettyä. Yön pimeinä tunteina syntyy tuotos, juuri sopivasti ennen aamun kirkonmenoja.

Kirkkokuoro saapuu sunnuntaiaamuna Ilmajoen kirkkoon vähän ennen messun alkamista. Heille jää reilu puoli tuntia aikaa harjoitella sävelmää. Jollain soi kellot päässä, mutta on monta laulua opeteltavana eikä asiaa ehdi pohtia. Kirkkoherra on vuosilomalla ja vastuu on toisella, liturgina toimivalla naispapilla. Hän on suunnitellut messun kulun ja tekee vieraslaji-aiheisen Facebook-päivityksen, koska Ilmajoen seurakunta haluaa jakaa vieraslaji-runon mahdollisimman monelle kuolevaiselle syntiselle. Jotta varmistetaan maksimaalisen laaja yleisö vieraslaji-musisoinnin ääreen, lähetetään Jumalanpalvelus Youtube-sovelluksen kautta koko luomakunnalle. 

Tässä ei kuulemma ollut mitään poliittista kannanottoa tai tarkoitushakuista henkilöön menevää mustamaalausta. Ei pilkkaa eikä ivaa. Ei. Tämä on pelkkää kirkollista lähimmäisenrakkautta. Tuomiokapituli tutkikoon ja hutkikoon, jos näkee aihetta selvitysten jälkeen.

***************

Ylistarossa tehdään merkityksellistä työtä sen eteen, että eläimillä olisi arvokas vanhuus. Eläinten vanhainkodista onkin tullut alueen matkailuvaltti, joka vetää kymmeniätuhansia kävijöitä kesäkaudella. Wanhan Markin Heikki Laaksonen kertoi hauskan sattumuksen, nimittäin tarinan ”pässittömästä sikiämisestä”:

”Tuli lammas Isonkyrön puolelta. Rouva sanoi, ettei se ole ikinä nähnyt pässiä. Väitti siis kiven kovaan, ettei lammas ollut ikinä pässiä nähnytkään. Muutaman päivän päästä se pyöräytti karitsan tuohon pihamaalle, ihan tähän pihapiiriiin. Ihmisiä oli ihmettelemässä sitä tapahtumaa. Liisa tuli sitten kätilöksi. Näin tapahtui pässitön sikiäminen.”

Sattuuhan sitä. Paremmissakin piireissä. Kuka uskoo, ettei lammas ollut pässiä nähnytkään tai runoilija ilmajokelaisen kansanedustajan vieraslaji-vainoamista?

Julkaistu 6.12.2020 klo 20:05.