Puheenjohtajan palsta – Poliittinen nobody

You are currently viewing Puheenjohtajan palsta – Poliittinen nobody

Suomen historian kenties yksi tunnetuimmista ja rakastetuimmista elokuvista on eittämättä Tuntematon Sotilas. Sodassa jokainen oli sankari, omalla tavallaan. Toiset menivät eturintamaan, toiset jäivät juoksuhautoihin. Rintamakarkurit saivat tuta. Sama taitaa päteä myös politiikassa, mitä tulee roolisuorituksiin. Tosin politiikassa roolit perustuvat vapaaehtoisuuteen, toisin kuin liikekannallepanossa.

Politiikkaa voi tehdä, oli sitten tuntematon nobody tai tunnettu somebody, kukin omien kykyjensä mukaan. Kansahan sen viime kädessä päättää, kuka saa valtakirjan vallan kahvaan.

Ensi vuodesta on tulossa vaalien supervuosi. Lokakuulle 2018 kaavaillut maakuntavaalit siirtynevät hamaan tulevaisuuteen tai aikaisintaan keväälle, siihen samaan kimaraan eduskunta- ja EU-parlamenttivaalien kanssa. Täten seuraavat vaalit ovat marraskuun seurakuntavaalit. Seinäjoen seurakunta on yksi Suomen suurimmista ja onhan Etelä-Pohjanmaata tituleerattu myös ”raamattuvyöhykkeeksi”. Kirkollisista vaaleista on syytä uutisoida, koska seurakunnat ovat merkittäviä julkisten varojen käyttäjiä ja kirkon hallintoon kaivataan vastuullisia päättäjiä.

Sekä kunta-, maakunta- että kansallisella tasolla on liiasta keskittämisestä päästävä eroon. Investointen alueelliseen jakautumiseen on kiinnitettävä huomiota, koska samoin perustein verot kerätään kaupungissa ja maalla. Ihmisiä tulisi kohdella yhdenvertaisesti riippumatta heidän asuinpaikastaan, vaikka ”raha seuraakin asiakasta”. Isoolla kirkolla on toki kiva käydä, mutta ihan aikuisten oikeasti, kuka siellä haluaa asua?

Seinäjoki on paras paikka asua ja yrittää, ainakin minun mielestäni. Itse yritän kykyjeni mukaan toimia kaupungin luottamustehtävässä niin, että Seinäjoki menestyy myös jatkossa.

Seinäjokinen-Lehti Oy:n hallituksen puheenjohtajana tulen huolehtimaan siitä, että lehden riippumattomuus näkyy kolumnistien valinnassa. Kaikille halukkaille pyrimme tarjoamaan mahdollisuuden saada äänensä kuuluville, jos ei painetussa lehdessä niin sitten seinajokinen.fi-nettilehdessä tai Facebook-sivuillamme. Jokainen mielipide on arvokas, toki sananvapauden nimissä on kuitenkin muistettava myös vastuu siitä, mitä omissa nimissään lausuu.

Jos on poliittinen nobody, voi asioihin silti vaikuttaa. Ei se nimi naista pahenna, jos ei nainen nimeä. Vaikuttamisen väyliä on useita ja kannattaa miettiä omalle kohdalle se luontevin vaihtoehto.

Lopuksi kiitän professori Kari Hokkasta siitä, että hän on ansiokkaasti muistanut minua useassa kolumnissaan Seinäjoen Sanomissa. Tästä on hyvä jatkaa, tällaisena nobodynä.

Piia Kattelus

Julkaistu 5.8.2018 klo 16:52.