Mistä tietää että jotkut vaalit lähestyvät? Ensi merkki politiikan buffetin alkukattauksesta ovat kuudenkympin ja kuoleman väliltä olevien setämiesten ja tätinaisten sympaattiset mielipidekirjoitukset lehtien palstoilla. Myös nimettömät puskistahuutelijat aktivoituvat vaalien alla, tekevät myyräntyötä nimimerkin takaa. Poliisikoulussa opetettiin, että jos henkilö ei omalla nimellään uskalla kirjoittaa, jätettäköön mielensäpahoittajien puuskahdukset omaan arvoonsa.
Näin politiikan seisovan pöydän kattausvaiheen eli kuntavaalien lähestyessä on syytä kertoa neljästä erilaisesta ehdokastyypistä, joita löytyy ehdokasgallerioista luvattoman paljon:
1.Sumuttaja. Sumuttaja pitää vanhempainyhdistyksen kyläkouluillassa liikuttavan puheen tippa linssissä siitä, kuinka ”lasten tulee saada olla lapsia” ja että kyläkoulu tarjoaa siihen parhaan ympäristön. Näin on hänen edesmennyt opettajaäitinsä todennut. Nyyh. Pienessä porukassa kyläkoulujen lakkautuksen jälkeen Sumuttaja toteaa rehvakkaasti, että:” Vähemmällä porulla päästäisiin kun kaikki kyläkoulut lakkautettaisiin kerralla!”. Sanojen vakuudeksi hän vielä heilauttaa kättään.
2.Kieroilija. Kieroilija tulee paikalle turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusta käsittelevään infoon ja pysyttelee kuunteluoppilaana. Tilaisuuden jälkeen kieroilija tulee kuiskuttamaan, että ”Olen ihan samaa mieltä kanssasi, mutta en sitä julkisesti uskalla sanoa”. Tämä on Kieroilijan toimintatapa myös muissa asioissa, kokouksessa ollaan hiljaa ja kokouksen jälkeen toista mieltä. Mikä on päättäjät arvo äänestäjille, jos ei julkisesti kerro kantaansa ja toimi sen mukaan.
3.Mielistelijä. Mielistelijän tunnistaa maireasta hymystä ja lipevästä olemuksesta. Mielistelijän mielipuuhaa on uskotella ihmisille olevansa samaa mieltä jokaisen kanssa. Ravigaalassa mielistelijä kiertää joka pöydässä ja muuttaa aina mielipiteensä pöytäseurueen kannan mukaisesti.
4.Tyrkky. Tyrkky on oikeassa puolueessa, yleensä joko keskustassa, kokoomuksessa tai kokoomuksen puutarhaosastossa vihreissä. Tyrkky kaveeraa virkamiesten kanssa ja on usein itsekin saman kunnan virkamies. Tyrkylle aukeavat ovet kuin itsestään tai hänelle järjestetään kunnan avustus jossain muodossa. Tuki hankkeeseen, parempi virka tai muu toimeentuloa parantava sopimus yms. Tämä tehdään kuitenkin niin taitavasti, että tyrkky edelleen vaikuttaa pohjalaiseen tapaan vaatimattomalta.
Huom! Kuntavaaliehdokkaista löytyy myös suht kunnollisia ihmisiä. Äänestäjän tulee vain nähdä se vaiva, että selvittää, onko ehdokkaalla ennemmän puheita vai tekoja. Mutta siihen kuntalaiset kyllä pystyvät, heitä ei toivoakseni enää niin helposti sumuteta, koska valveutuneisuus ja medialukutaito kehittyvät kaiken aikaa.