Puheenjohtajan palsta – Sukupuutto uhkaa

Puheenjohtajan palstalla Piia Kattelus-Kilpeläinen ottaa kantaa asioihin

Serkkupoika perheineen Etelä-Suomesta oli käymässä kylässä. Perheeseen oli juuri syntynyt toinen lapsi, suloinen pieni poika. Keskusteluissa kävi ilmi, kuinka he ovat poikkeus ystäväpiirissään – kavereilla kun lapsia ei ole. Kolmikymppisten eteläsuomalaisten tuttavien elämässä matkustelu ja uran luominen ovat ykkössijalla, eikä lastenhankintaa ilmeisesti edes harkita. Monet käyvät lisäksi Helsingissä töissä, koska siellä palkkataso on korkeampi kuin lähimaakunnissa.

Yhdessä pohdimme sitä, että näyttäytyykö lapsiperheen arki sitten niin ”kamalana” ulkopuolisen silmiin, että se karkoittaa ajatukset perheen perustamisesta hamaan tulevaisuuteen, mutta tulimme siihen tulokseen, että lapsettomat eivät vaan tiedä paremmasta. Kyllähän elämä lasten syntymän jälkeen tietenkin muuttuu, mutta aivan samoja asioita voi tehdä kuin ennenkin, tosin yhdessä lasten kanssa. Toivottavasti asenteet pehmenevät sekä yksilö- että yhteisötasolla perhekeskeisimmäksi, jottei sukupuutto uhkaa katajaista kansaamme vielä tällä vuosituhannella.

Seinäjoen seutu on perheystävällinen. Tästä on esimerkkinä perhe, joka muutti tänne Uudeltamaalta asumisen laadun, taloudellisuuden ja ennenkaikkea viihtyisyyden sekä turvallisuuden takia – ja taas lähikouluun saatiin uusia oppilaita ruuhka-Suomesta. Asuntojen ja talojen hinnat ovat täällä vielä kohtuulliset, tosin kupla on syntynyt Seinäjoen keskikaupungille uusien kerrostaloasuntojen ylitarjonnan myötä. Ympäristöministeriön tilastoista ilmenee, että viimeisen 12 kuukauden aikana tehtyjen omakotitalokauppojen keskineliöhinta oli Seinäjoella kohtuulliset 1470 euroa, kun kaikki asuntotyypit (rivi-, kerros- ja paritalo) huomioiden neliöistä sai pulittaa keskimäärin 2056 euroa. 

****************

Koirat ovat mitä parhaimpia lemmikkejä, uskollisia lenkkikavereita ja myötäeläjiä. Mitä ilmeisimmin kuitenkin osalla koiranomistajista on mopo lähtenyt keulimaan sen suhteen, minne omaa lemmikkiään on lupa viedä. Tänä kesänä on ollut poikkeuksellisen paljon havaintoja koirista yleisillä uimarannoilla, ja tämä ei ole hyväksyttävää. Jos Mustin on päästävä uimaan, niin vie koirasi sellaiselle rannalle, joka on koirille sallittu, älä tuo sitä yleiselle uimarannalle. Kaiken huipuksi korviini on saatettu tieto, jonka mukaan nimeltä mainitsemattomassa la Puan kaupungissa on koira tavattu jopa ehtoolliselta. Sitä tarina ei kerro, että ottiko öylätin ja viinin vastaan. Tätä menoahan on koirille jo rippileirikin järjestettävä.

Piia Kattelus-Kilpeläinen

Julkaistu 4.12.2020 klo 20:46.