• Artikkelin kategoria:Yleinen

Miksi Vornasen tutkintaa johti poliisi eikä syyttäjä? – Timo Vornanen istuu huippusalaisen tiedon äärellä

You are currently viewing Miksi Vornasen tutkintaa johti poliisi eikä syyttäjä? – Timo Vornanen istuu huippusalaisen tiedon äärellä

Yleisradion mukaan helsinkiläisen IHKU-ravintolan ulkopuolella tapahtuneen ampumisen osalta poliisin kertomat tiedot täsmäävät kansanedustaja Timo Vornaseen (ps.) ja hänet olisi pidätetty henkeen ja terveyteen kohdistuvasta rikoksesta. ”Ravintolan (IHKU) ulkopuolella Vornanen oli ottanut esiin hänellä mukana olleen pienikaliiberisen aseen.”

Myöhemmin lauantaina uutisoitiin Vornasen (ps.) vapautuneen pidätyksestä.

”Poliisin tekemäksi epäillyn rikoksen tutkintaa johtaa aina syyttäjä. Vain syyttäjällä on toimivalta ratkaista, onko asiassa syytä epäillä rikosta ja onko suoritettava esitutkinta”, todetaan e-justice-europa sivustolla. 

Vornanen on siviiliviraltaan vanhempi konstaapeli ja poliisi itse on toistuvasti tulkinnut ”mallikelpoisen” käyttäytymisvelvoitteen koskevan myös virkavapaalla olevaa poliisia. Poliisin toimiminen tässä tapauksessa tutkinnanjohtajana on vähintäänkin kummallista, sillä lähtökohtaisesti tutkintaa pitäisi johtaa valtakunnansyyttäjänviraston. 

Perussuomalaisten kansanedustaja Timo Vornanen istuu huippusalaisen tiedon äärellä Suomen eduskunnassa. Vornanen on tiedusteluvalvontavaliokunnan jäsen.

Tiedusteluvalvontavaliokunnan tehtävänä on toimia siviili- ja sotilastiedustelutoiminnan parlamentaarisena valvojana. Valiokunta toimii lisäksi suojelupoliisin muun toiminnan parlamentaarisena valvojana.

Vornanen istuu siten todella salaisen tiedon äärellä. 

Useilla perussuomalaisilla kansanedustajilla ja paikallispoliitikoilla on lainvoimaisia tuomioita. Seinäjokinen-lehti uutisoi paikallispoliitikkojen tuomioista Etelä-Pohjanmaalla (https://www.seinajokinen.fi/nakoislehti/seinajokinen-9-2023/).

Julkaistu 28.4.2024 klo 09:30.