• Artikkelin kategoria:Kotimaa

MTK: Puutavarasta voi tulla pulaa – terassien ja talojen rakentajille ei loppukesästä ole tavaraa

You are currently viewing MTK: Puutavarasta voi tulla pulaa – terassien ja talojen rakentajille ei loppukesästä ole tavaraa
Puutavaran toimituksille on kevään ja alkukesän aikana ollut viipeitä. Kansainvälinen tee-se-itse -rakentamisbuumi vetää puuta Suomesta maailmalle. Havutukista maksetaan jopa 7o euroa kuutiolta.

”Puumarkkinat vetävät joka puolella. Kysyntä on niin hyvä kuin voi oikeastaan olla. Tuotannon taso on Suomessa tietty ja koko ajan sahataan niin paljon kuin pystytään.”

Näin toteaa Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK:n metsäosastolta tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen Seinäjokinen-lehdelle puumarkkinatilanteesta.

-Sahatavaran osalta voi olla, että terassien ja talojen rakentajille ei loppukesästä ole tavaraa, arvioi Karttunen.

Viimeisimpien viikkojen aikana puuta on koko Suomessa myyty jopa 1,5 miljoonan kuution tahdilla.

-Myyntimäärät alkoivat elpymään vasta pari-kolme viikkoa sitten. Heikoimmillaan alku vuonna puuta tuli myyntiin vain 0,5 miljoonaa kuutiota viikossa, taustoittaa Karttunen.

Viime viikkojen piristymisen ansiosta toukokuun loppuun mennessä puuta oli tullut myyntiin 37 prosenttia enemmän kuin viime vuonna. Viime vuosi oli myyntimääriltään poikkeuksellisen matala.

-Myyntitilanne on nyt normaalia parempi, toteaa Karttunen.

MTK:n tutkimuspäällikkö Kalle Karttunen.

Vienti vetää

Julkisuudessa on ollut paljon esillä Yhdysvaltojen vahva puun kysyntä. Karttunen kuitenkin taustoittaa Yhdysvaltojen ’laatuvaatimusten’ takia olevan vaikea nopeasti kääntää myyntivirtoja Suomesta Yhdysvaltoihin.

-Egypti, Kiina ja Japani ovat top3-maat Suomen sahatavaraviennin osalta, sanoo Karttunen.

Suomessa tuotetaan vuosittain sahatavaraa noin 12 miljoonaa kuutiota ja siitä vientiin menee 80 prosenttia eli noin 10 miljoonaa kuutiota.

-Elvytysrahat eivät ole vielä edes realisoituneet muuta kuin USA:ssa ja sielläkin on kyse enemmän tee-se-itse -rakentamisesta, taustoittaa Karttunen markkinan elpymistä.

Puutuotteiden hinnan nousulla on kuitenkin lopulta vaikutusta menekkiin:

-Kun raaka-aineet kallistuvat, niin se voi vaikuttaa kysyntään, pelkää Karttunen.

65-70 euroa tukista

Luonnonvarakeskus Luken kokoamat tilastot osoittavat Karttusen mukaan, että alku vuonna puun hinnat ovat läpi linjan nousseet reilut 10 prosenttia.

-Yhtä lailla tukki ja kuitu ovat hinnoissa nousseet, mutta tukki enemmän, kertoo Karttunen.

Havutukki vetää Karttusen mukaan hyvin ja varsinkin mäntytukin kova kysyntä on ollut kova yllätys ja hinnat ovat parantuneet merkittävästi:

-65 euron paremmalla puolella LUKEn tilaston mukaan ollaan männyn päätehakkuuhinnoissa. Toki keskimääräinen on aina keskimääräinen hinta. Paikka paikoin on menty jopa yli 70 e/m3 hinnoilla kuusitukilla ja mäntytukki on liikkunut melkein samalla hinnalla, sanoo Karttunen.

Kuidutkin ovat Karttusen mukaan vetäneet yllättävän hyvin markkinoilla:

-Vuoden vaihteen ja alun jälkeen oli epäselvää lähteekö kuitupuu liikkeelle. Sellun ja kartongin hinnat ovat lähteneet nousuun, joten kysyntää on kuitupuullekin.

Lue lisää keskiviikon Seinäjokisesta.

Julkaistu 7.6.2021 klo 19:52.