• Artikkelin kategoria:Uutiset

Muutosjohtajien valintaprosessit eivät kestä päivänvaloa

You are currently viewing Muutosjohtajien valintaprosessit eivät kestä päivänvaloa

Sote-uudistuksen väliaikaisen toimielimen valintaprosessit eivät kestä päivänvaloa. Valokeilassa ovat erityisesti muutosjohtajien valintaprosessit. Muutosjohtajia on valittu melkein kymppitonnin kuukausipalkoilla jopa yli vuoden määräaikaisuuksiin vailla avointa hakua.

Yleinen vakiintunut käytäntö määräaikaisiin tehtäviin, jotka julkisella sektorilla kestävät yli vuoden, on suoritettava avoin haku.

Penninkangas valittiin ilman hakua

Puheenjohtaja Tero Järvinen esitti 10.8.2021 väliaikaisen valmistelutoimielin kokouksessa esityksen, että 1) se päättää perustaa muutosjohtajan määräaikaisen viran Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen väliaikaishallintoon 10.8.2021-30.4.2022; ja 2) YTM Tanja Penninkangas kutsutaan muutosjohtajan määräaikaiseen virkaan 16.8.2021-30.4.2022 perusteena sekä laaja ja kattava kokemus aiemmasta sote-uudistuksesta että nykyisen sote-uudistuksen huomattavan kireä aikataulu.

Tiina Perä teki kokouksen vastaesityksen, että muutosjohtajan virka laitetaan avoimeen hakuun toiminnan julkisuuden ja avoimuuden perusteella. Perän esitystä ei kuitenkaan kukaan kannattanut.

Puheenjohtaja Tero Järvinen totesikin, että Tiina Perän esitys raukesi kannattamattomana.

Lisäksi väliaikainen toimielin Vate päätti, että  puheenjohtaja laatii muutosjohtajalle täsmennetyn tehtävänkuvan ja tuo sen erikseen Vatelle hyväksyttäväksi; sekä valtuutettiin Vaten puheenjohtaja päättäämään muutosjohtajan viran palkkauksesta käydyn keskustelun perusteella.

Penninkangas saa tehtävästä palkkaa 7700 euroa kuukaudessa.

Etelä-Pohjanmaalla sote-uudistusta valmistelevassa väliaikaisessa toimielimessä ovat puheenjohtajana Tero Järvinen sekä jäseninä Kirsi Juvila, Satu Kankare, Vesa Koivunen, Piia Kujala, Niku Latva-Pukkila, Kaija Metsänranta, Tiina Perä, Anna-Kaisa Pusa, Harri Setälä, Juha Tiainen, Esko Lehtimäki ja Tommi Niemi.

Kainuussa valittiin kouluttamaton tehtävään

Keskustan junttaaminen on noussut kohuksi monessa maakunnassa. Vain runsaan 70 000 asukkaan Kainuussa väliaikainen valmistelutoimielin sivuutti sairaanhoitopiirin tekemän valmistelutyön muutosjohtajan virkaan haastatelluista kandidaateista.

Keskusta junttasi tehtävään peruskoulupohjalta opistoagrologi Timo V. Korhosen. Ex-kansanedustaja Korhonen toimi näkyvästi Annika Saarikon tukijana keskustan puheenjohtajakisassa. Tehtävää ei laitettu avoimeen hakuun.

Muutosjohtajan tehtävänkuvassa edellytettiin ”valmistelujohtajan viran  

kelpoisuusehdoiksi ylempi korkeakoulututkinto tai muu koulutus ja  

kokemuksen kautta saavutettu osaaminen.”

Korhosella ei myöskään ole kokemusta merkittävistä esimiestehtävistä suurissa organisaatioissa tai vaativissa muutosjohtamistehtävissä. 

Ei-ylioppilas Korhoselle maksetaan 9000 euron kuukausipalkkaa. Se on 1300 euroa kuukaudessa enemmän kuin melkein kolme kertaa suuremman E-P:n tehtävään valitun kokeneen ja koulutetun Penninkankaan.

Kainuun VATEssa asian suhmuroi sote-hallituksen puheenjohtaja nuohooja Paavo Oikarinen (kesk.) maakunnan pienimmästä kunnasta 1200 asukkaan Ristijärveltä. Episodi jatkui, kun sote-yhtymävaltuustoon tuotiin ylimääräisenä asiana ilman ennakkotietoa puoliaikaisen kuukausipalkan maksamisen Oikariselle. Palkaksi päätettiin 2500 euroa kuukaudessa. Kaiken kukkuraksi Oikarinen on Seinäjokisen saamien tietojen mukaan estänyt sote-johtaja Maire Ahopellon pääsyn VATE:n hallintoon.

Lue lisää Seinäjokisesta 29.9.

Julkaistu 28.9.2021 klo 17:58.