Energiayhtiö Vapo Oy kertoi tänään, että sekä Suomen että Ruotsin kilpailuviranomaiset ovat myöntäneet luvan kaukolämpöliiketoimintaa pyörittävän tytäryhtiö Nevelin myynnille ranskalaiselle Ardianille. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupan ehdollisuus on poistunut.
-Tavoitteena on saattaa kauppa päätökseen tammikuun 2021 aikana, kertoo Vapon talousjohtaja Jarmo Santala.
Vapo Oy tiedotti 2.11.2020, että se on sopinut kokonaan omistamansa Nevel Oy:n myynnistä yksityiselle ranskalaiselle sijoitusyhtiö Ardianille.
”Hallitus aktiivinen ja hallintoneuvosto pidetty luupissa”
Vapon talousjohtaja Jarmo Santalan mukaan kesäkuun alkupuolella laitettiin ulos tiedote, että Vapossa on käyty strategisia vaihtoehtoja läpi Nevelin osalta.
-Mitä jos myytäisiin Nevel, oli yksi vaihtoehto, taustoittaa Santala strategisten vaihtoehtojen tarkastelua.
Kauppa eteni päätökseen varsin nopeasti kesäkuun 9. päivän jälkeen ja Santalan mukaan valtio-omistajan ohella myös hallinto on ollut koko ajan mukana strategisten vaihtoehtojen tarkastelussa.
-Hallitus on ollut aktiivisesti mukana, omistajan kanssa on keskusteltu ja hallintoneuvosto on pidetty luupissa koko ajan, kertoo Santala prosessin läpiviennistä.
Santalan mukaan oli odotettu päätös, että hyväksyntä tulee kilpailuviranomaisilta.
-Päätös tuli nopeasti, sillä yritykset eivät toimi päällekkäin, painottaa Santala.
”Tämä oli odotettu päätös, mutta koska liikevaihdot markkina-alueella ylittävät viranomaisen asettamat rajat, piti päätös kilpailuviranomaiselta hakea”.
Nevel tarjoaa teollisuudelle ja kunnille kehittyneitä infrastruktuuriratkaisuja. Nevel omistaa ja operoi yli 130 energiantuotantokohdetta sekä vastaa yli 40 kaukolämpöverkon toiminnasta Suomessa, Ruotsissa ja Virossa.
Onko mahdollista, että osa 130 yksiköstä voisi siirtyä esimerkiksi kunnille omaksi toiminnaksi?
-Lähtökohtaisesti kaikki Nevelin omistukset siirtyvät tässä kaupassa, eli kyseessä on osakekauppa ja myydään osakkeet, sanoo Vapon talousjohtaja Jarmo Santala.
Suomessa lähes 70 prosenttia
Suomi on Nevelin toiminta-alueesta suurin.
-Lähes 70 prosenttia tuotannosta on Suomessa, kertoo Santala.
Santalan mukaan 40 kaukolämpöverkon lisäksi Vapo on myös vuokrannut verkkoja lähes yhtä paljon kuin sillä on voimalaitoksia:
-Tilanteet vaihtelevat paljon, ja on tilanteita, että on laitos, mutta ei verkkoja.
Kesäkuun 9. päivänä tänä vuonna Vapon hallintoelimissä on linjattu, että ”jotta Vapo pystyy linjaamaan energialiiketoimintaansa pitkällä aikavälillä, on se päättänyt käynnistää Neveliin organisoitujen lämpö- ja sähköliiketoimintojensa strategisten vaihtoehtojen kartoittamisen.”
Vapo Oy:n omistaa Suomen valtio 50,1 %:ia ja 49,9 prosentin omistusosuudella tukku suomalaisia energiayhtiöitä Suomen energiavarat Oy:ssä: EPV Energia Oy, Imatran Seudun Sähkö Oy, Jylhän Sähköosuuskunta, Kaakon Energia Oy, Keravan Energia Oy, Keskusosuuskunta Oulun Seudun Sähkö, KSS Energia Oy, Lahti Energia Oy, Oulun Energia Oy, Oy Perhonjoki Ab, Pori Energia Oy, Seinäjoen Energia Oy, Suur-Savon Sähkö Oy, Vaasan Sähkö Oy ja Äänekosken Energia Oy.