Seinäjoen kaupunki selvitti kyselyn avulla asukkaiden näkemyksiä kaupungin päihdetilanteesta. Kyselyssä painotettiin erityisesti alaikäisten päihteiden käyttöön liittyviä havaintoja.
Kyselyiden vastausten perusteella voidaan todeta, että aikuiset eivät kohtaa yhtä paljon alaikäisten päihteiden käyttöä kuin nuoret itse. Nuoret ovat havainneet erityisesti alaikäisten tupakkatuotteiden (tupakka, sähkötupakka, nuuska) käyttöä. Myös huumausaineiden ja lääkkeiden välittämistä havaitaan nuorten keskuudessa.
Nuorilta kysyttiin myös, miten nuoret rahoittavat päihteiden käyttöä. Suurin osa vastasi, että päihteitä ostetaan rahalla, mutta niitä hankitaan myös vaihtamalla tavaroihin. Osa vastaajista kertoi kuulleensa, että päihteitä ostetaan seksuaalisia tekoja vastaan.
Tupakoinnin suosio oli kyselyn perusteella laskusuunnassa ja vape eli sähkösavuke oli noussut yleisimmin havaituksi päihteeksi nuorten keskuudessa. Positiivista oli, että yleisesti havainnot päihteiden käytöstä olivat hieman laskusuunnassa.
Nuoret hankkivat päihteitä sosiaalisen median kautta
Nuorten vastauksien mukaan päihteitä hankitaan eniten sosiaalisen median kautta. Tupakkatuotteita välitetään sosiaalisen median jälkeen eniten kouluilla. Päihteitä välitetään myös kauppojen pihoissa, muilla ulkoalueilla ja julkisissa paikoissa. Vastauksien perusteella nuoret tietävät, mistä saa apua, jos haluaa lopettaa päihteiden käytön.
Mielen hyvinvointi ja puheeksi ottaminen terveydenhuollossa
Verrattuna edelliseen kyselyyn nuorten huoli ystävän päihteiden käytöstä on laskenut, mutta huoli perheenjäsenen päihteiden käytöstä on pysynyt lähes samana. Myös huoli ystävän tai perheenjäsenen rahapelaamisesta on pysynyt ennallaan.
Vaikka yleisesti kerrotaan, että nuorten mielen hyvinvoinnin haasteet ovat kasvussa, niin kyselyyn vastanneiden nuorten huoli ystävän tai läheisen jaksamisesta, mielialasta tai hyvinvoinnin haasteista on vähentynyt.
Osa nuorista pelkää leimautumista eikä uskalla ottaa päihteitä puheeksi kuraattorin tai terveydenhoitajan vastaanotolla. Kyselyyn vastanneista 9 % kertoi jättäneensä mainitsematta oman tai läheisen päihteiden käytön, koska pelkäsi, ettei saisi tarvitsemaansa apua tai häneen suhtauduttaisiin eri tavalla.
Tämän vuoden kyselyssä yllätti
Valtakunnallisesti on havaittu, että nikotiinituotteiden käyttö olisi lisääntynyt sekä nuorten humalajuomisen laskeva trendi olisi pysähtynyt ja kääntynyt jopa hienoisesti nousuun. Kyselyn tuloksissa yllätti, että nuorten keskuudessa havainnot päihteiden käytöstä ovat kuitenkin vähentyneet lähes kaikkien päihteiden osalta.
– Positiiviset tulokset ovat varmasti osin seurausta hyvin tehdystä työstä monen toimijan yhteistyönä ja monella osa-alueella. Päihdehavaintoja nuorten keskuudessa on kuitenkin yhä paljon, ja ennaltaehkäisevään työhön täytyy panostaa edelleen, sanoo ehkäisevän päihdetyön koordinaattori Jesse Keskinen Seinäjoen kaupungilta.
Päihdetilannekysely toteutettiin verkkokyselynä 17.3.-6.4.2025. Kyselystä laadittiin omat versiot aikuisille ja nuorille. Aikuisille suunnattuun kyselyyn saimme 555 vastausta ja nuorten kyselyyn 1 159 vastausta. Nuorten vastauksia kerättiin yläkouluilla ja toisen asteen oppilaitoksissa. Edellinen päihdetilannekysely toteutettiin Seinäjoella vuonna 2023.