Palvelujen keskittyminen kaupunkiin huolettaa Peräseinäjoella

You are currently viewing Palvelujen keskittyminen kaupunkiin huolettaa Peräseinäjoella
Turveyrittäjä Jarkko Ala-Riihimäki Peräseinäjoelta lähtee ehdolle kuntavaaleihin Perussuomalaisten riveissä.

Jarkko Ala-Riihimäki on Peräseinäjokelainen monialayrittäjä, isä ja ”yksinkertainen faari”. Jarkon vanhemmat ovat syntyperäisiä Peräseinäjokisia ja Jarkko itse on asunut Peräseinäjoella koko nuoruutensa ja aikuisikänsä. Hänen perheeseensä kuuluu emäntä, kaksi jo aikuista tyttöä ja yksi lapsenlapsi.

Jo Jarkon vanhemmat toimivat yrittäjinä ja työllistivät tahoillaan niin nuoria, aikuisia miehiä ja naisia. He olivat kumpikin myös päivätöissä.

-Voisi varmaankin sanoa, että veri virtaa ja sydän lyö Etelä-Pohjanmaalle ja yrittämiselle; Olen ollutkin yrittäjä lähes 35-vuotta, kertoo Jarkko.Yrityksiä Jarkolta löytyy lähes joka lähtöön: JA Chance on maa- ja metsätaloudelle, A-R Turve Oy toimii omilla nevoilla ja toimittaa kotimaista energiaa, HelppoLämpö Oy omistaa lämpölaitoksia ja käyttää kotimaista energiaa, kuten kierrätyspuuta ja myy lämpöä verkkoon, Arctic Fry Oy on rakenteilla oleva kiertovesikalanviljelylaitos, joka tuottaa kalapuolen konsultointia, myy kalanpoikasia ja toimittaisi lähiruokaa kauppoihin ja ravintoloihin. Sen toimintaa laajennetaan, mikäli Peräseinäjoelta löytyy riittävästi laadukasta vettä.

Jarkolle tärkeitä asioita ovat perhe, terveys, elinvoimainen kyläyhteisö, yrittäminen, työllisyys, kotimaisuus ja Suomen hyvinvointi.-Meillä on nyt Suomessa ja Seinäjoella erittäin isoja muutoksia tulossa. Toivoisin, että jokainen Seinäjoella, Peräseinäjoella, Ylistarossa ja Nurmossa istahtaisi hetkeksi ja funtsisi, miten itse voisi vaikuttaa oman alueen ja kaupungin hyvinvointiin ja kehitykseen. Me tarvitsemme sitä yhteishenkeä mistä nämä Lakeudet tunnetaan, painottaa Jarkko.

Olen kauhulla katsonut sitä kehitystä mihin maatamme viedään”

Jarkko kertoo seuranneensa pitkään sekä Suomen sekä Seinäjoen kaupungin politiikkaa.

-Olen kauhulla katsonut sitä kehitystä mihin maatamme viedään. Nämä kaikki päätökset tulevat vaikuttamaan myös Seinäjoen kaupungin talouteen, työllisyyteen, palveluihin ja terveydenhuoltoon. Lisäksi niin Peräseinäjoen, Ylistaron ja Nurmoon ns. kaupungin reunaalueiden palveluiden ja toimintojen katoaminen kaupunkikeskukseen on tehnyt ennenkaikkea nuorten lapsiperheiden ja ikäihmisten päivittäisestä elämisestä ja asioimisesta haasteellista, kertoo Jarkko.

Suurimpana huolena hän näkee nuorten ja tulevien sukupolvien tulevaisuuden maakunnissa. Kuntavaaliehdokkaaksi hän päätti lähteä, koska ”tämä oli viimeinen hetki toimia ja ainut tapa millä me jokainen voidaan vaikuttaa, on lähteä sinne, missä asioista päätetään.”

Lapsiperheet ja ikäihmiset kuntavaaliteemoissa

Valtuustossa Jarkko toimisi sen eteen, että kaupunki tarjoaa lapsiperheille tasavertaiset palvelut ja turvaa koulutuksen riippumatta asuinpaikasta. Ikävä esimerkki kaupungin toiminnasta on Haapaluoma-Pasto suunnalla viimeisen 0-2 luokat käsittävän koulun lakkautus.

-Onko niin, että kaupungin lapsia voidaan kohdella näin epätasa-arvoisesti, täällä sivukylillä saattaa koulupäivä venyä 1,5 h kuljetuksien ja odottelujen takia ja osittain huonoista teistä johtuen. Esim. ”Pastoroad” on kelirikolla kuin kynnöspeltoa, tuumaa Jarkko.

Lisäksi kaupungin määrärahoja tulisi kohdentaa tasapuolisesti:

-Ikäihmisten ja kuntalaisten lääkäri-, neuvola- ja hoivapalveluiden turvaaminen on unohtunut. Tällä hetkellä osa joutuu ajamaan lääkäriin 40-50 km muutaman minuutin käynnin vuoksi. Uskoisin, että tähänkin on olemassa hiukan inhimillisempi ratkaisu, Jarkko Ala-Riihimäki pohtii.

Lisäksi edellytykset on luotava asumiselle, yrittämiselle ja työpaikkojen syntymiselle kaavoituksen ja tieratkaisujen kautta.

Mikä vaikutti puoluevalintaasi?

Jarkko Ala-Riihimäen mukaan jo useamman vuoden on tullut yhä selvemmin esiin, että suomalaisten ja maakuntien etua ajavia puolueita ei ole enään monta.

-Tietyt tahot ovat vieneet perinteiset maakuntien, yrittämisen ja työtätekevien puolueet kauas alkulähteiltä. Nämä ns. perinteiset puolueet antavat toimintalinjat Seinäjoella ja maakunnissa tätä seurataan. Näiden puolueiden johdolla on nyt menty kymmeniä vuosia. Perintömme on julkishallinnon velkatakka nuorille ja lapsiperheille. Tämä maamme velka on nousemassa jo 150 miljardiin. Tämä on rahaa, joka täytyy maksaa joskus takaisin, pohdiskelee Jarkko.

Lisäksi Suomen erittäin kunnianhimoiset ilmastopäätökset ajavat kotimaista teollisuutta ahtaalle. Se myös ajaa energiatalouden, omavaraisuuden ja työpaikat alas.

-Nämä kaikki murentavat hyvinvointiyhteiskunnan rakenteita. Olen näitä asioita nyt puntaroinut vuosia ja itse en nähnyt muuta vaihtoehtoa, kuin lähteä vaikuttamaan Perussuomalaisten kautta, kertoo Jarkko.

Julkaistu 23.2.2021 klo 10:40.