Perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen vaatii ex-avustajaansa tekemään jopa tuhansien sivujen läpikäyntiä viikonloppuna

You are currently viewing Perussuomalaisten kansanedustaja Jukka Mäkynen vaatii ex-avustajaansa tekemään jopa tuhansien sivujen läpikäyntiä viikonloppuna
Perussuomalaisten kansanedustaja, rakennusmies Jukka Mäkynen edellytti avustajaansa käymään läpi useiden satojen jopa yli tuhannen sivun asiakirjamateriaali perjantain ja maanantain välisenä aikana. Lisäksi kaikesta tästä piti edustajalle tehdä tiivistelmät. On syytä kysyä, hoitavatko edustajat työtään vai tekevätkö ne kohtuuttomilla ehdoilla 2552 euron kuukausipalkalla toimivat korkeasti koulutetut avustajat?

Eduskunnassa perussuomalaisten kansanedustajien avustajana seitsemän vuotta toiminut Aleksi Niskanen esittää vakavia väitöksiä kansanedustajien avustajilta vaadittavista työtehtävistä:

-Kansanedustaja Jukka Mäkynen (ps) edellytti minulta kirjallisella työtehtävälistauksellaan tekemään perjantain ja maanantai-aamun välisenä aikana kaikki edustajan seuraavan viikon täysistuntoihin, kahden valiokunnan asialistojen ja vieläpä kaikkien valiokuntien asiantuntijoiden lausuntojen referoinnin edustajaa varten. Materiaalia pitäisi käydä satoja sivuja läpi ellei jopa yli tuhatkin sivua, Niskanen avautuu.

Eikä pelkkä läpikäynti riitä. Avustajalta edellytettiin tekemään kaikesta tästä tiivistelmä.

Aiheestakin herää kysymys, että mitä kansanedustaja itse tekee? Toisaalta ilmeisemmin perussuomalaisten piirissä tämä käytäntö on yleinen. Lehden saamien tietojen mukaan toinen etelä-pohjalaiskansanedustaja on Mäkysen sanoin vaihtanut jo viisi kertaa avustajaa ja toinen kansanedustaja vaati Seinäjokinen-lehden lähteiden mukaan siirtymään etätöistä Helsinkiin.

Niskanen ei ihmettelisi, jos jotkut 200 edustajasta yrittäisivät ylityöllistää avustajiaan. Niskanen omien sanojensa mukaan halusi olla suoraselkäinen eikä suostunut kohtuuttomina pitämäänsä työtehtävälistaan. Niskanen päätyi lopulta irtisanoutumaan tehtävästä.

Mäkynen on rakennusmies ja Niskanen koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri.

Kohtuuton työtehtävä-lista

Seinäjokinen-lehti sai viime keväänä kansanedustaja Jukka Mäkysen avustajalleen lähettämän työtehtävälistan luettavakseen.

Päivittäisinä työtehtävinä vaadittiin Niskaselta mm. seuraavaa: ”mediaseuranta kotimaasta ja ulkomailta. Mielenkiintoisia ja tärkeimpiä poimintoja uutisista ja ajatuksia herättäviä kolumneja ja blogeja. Otsikko-linkki- listaus aamupäivisin sähköpostiin.”

Lista jatkui ”PeVissä (perustuslakivaliokunta) ja TyVissä (työelämä- ja tasa-arvovaliokunta) käsiteltävien asioiden päivittäinen ”paketointi”. Asiantuntijoiden lausunnoista tiivistetään lausuntojen kritiikit lyhyesti ennen kokousta.”

Päivittäisenä tehtävänä Mäkynen vaati tekemään sähköpostivastauksia äänestäjille hänen poliittisen näkemyksensä mukaisesti:

-Sähköpostivastaukset äänestäjille (välitän avustajalle vastattavaksi s-postit, joihin vastataan) eli käytännössä avustaja vastaa äänestäjien kysymyksiin kantojeni- ja näkemysteni mukaisesti. Linkkaa esimerkiksi puheitani ja minusta tehtyjä positiivisia uutisointia kansalaisille, Mäkynen vaati.

Lista jatkuu…

Viikoittaisina työtehtävinä ja edellisen hengästyttävän listan lisäksi Mäkynen siirsi omia töitään jälleen avustajan tehtäväksi:

”Perjantaisin tulevan viikon täysistuntosuunnitelma, jossa lyhyesti ja tiiviisti mitä esitykset pitävät sisällään. Huomautus, jos esitys ei vastaa puolueen tavoitteita. Minua kiinnostavat esitykset merkataan kalenteriini.”

-Vastaan viimeistään maanantaina, että mihin esityksiin tarvitsen puheluonnoksen. Puheluonnokset kiireellisiin aiheisiin pyydän lyhyemmällä aikataululla, Mäkynen kirjoitti eli käytännössä avustajalta edellytettiin tekemään kaikki työ edustajan puheenvuoroja varten.

Lisäksi ”perjantaisin tulevan viikon valiokuntakäsittelyiden suunnitelma, lyhyet tiivistykset esitysten sisällöistä. Vähintään yhden tiedotteen teko ja lähettäminen viikossa. Tiedotteen aihe voi olla esim. puhe eduskunnassa, mielipide jostain hallituksen suunnitelmasta tai ajankohtaiseen aiheeseen kannanotto.”

Kansanedustajan avustaja Niskaselle on myös tehty etätyösopimus. Tästä huolimatta Niskanen kertoo, että Mäkysen-listalla edellytettiin mm. ”puheiden tai muiden papereiden tulostaminen ja tuominen tarvittaessa sovittuun paikkaan. Asiakirjojen tuonti- ja vienti tarvittaessa paikasta toiseen.”

Eikä siinä vielä kaikki. Avustaja Niskasen piti toimia Mäkysen ajatustenlukijana:

-Mielenkiintoisten webinaarien tai tiedotustilaisuuksien kuuntelu ja niistä muistiinpanojen tekeminen minulle. Avustaja voi käyttää omatoimisuuttaan ja etsiä mielenkiintoisia webinaareja minua kiinnostavista aiheista, Mäkynen edellytti.

Vasta viikoittaisten tehtävien listan viimeisenä kohtana Mäkynen edellytti, että avustaja ”osallistuu avustajille tarkoitettuihin kokouksiin teamsillä”.

Kaikki kirjalliset työt avustajalta

Jukka Mäkystä ei puheiden tai lakialoitteiden kirjoittaminen tai taustoittaminen tuntunut kiinnostavan, vaan hän edellytti työtehtävälistassaan kuukausittain tai harvemmin avustajaltaan seuraavaa:

– Kirjallisten kysymysten kirjoittaminen minun antamastani aiheesta. Toimenpidealoitteiden kirjoittaminen minun antamista aiheista. Lakialoitteiden kirjoittaminen minun antamista aiheista, Mäkynen vaati.

Niskanen muistaa mm. helatorstaina edustaja Mäkysen vaatineen häntä kirjoittamaan puheita Niskasen vapaapäivänä.

Syyttäjän mukaan esitetty valheellisia lausumia

Poliisi on lehden saamien tietojen mukaan myös tutkinut Mäkysen ja avustajansa välistä asiaa.

Asian yhteydessä avustaja Niskasta kohtaan on esitetty myös lausumia, joita hän on vaatinut tutkimaan epäasiallisina.

Syyttäjä totesikin, että ”työntekijän ominaisuuksiin liittyviä epäiltyjä valheellisia lausumia on esitetty asianomistajalle itselleen ja yhdelle toiselle henkilölle.”

Kyse on syyttäjän mukaan ollut kertaluontoisesta teosta, ja esitetyt valheelliset tiedot ovat olleet ilmaisutavaltaan ja asiasisällöltään lieviä.

Kansanedustajan avustajan palkka vaalikauden alkaessa oli 2552 euroa kuukaudessa. Ensimmäisen kauden kansanedustajan palkkio vaalikauden alussa oli 6614 euroa sekä kulukorvaus 1809,15 euroa kuukaudessa, kun maakunnan kansanedustajalla on joko omistus- tai vuokra-asunto pääkaupunkiseudulla. Lisäksi matkakulut maksetaan.

Seinäjokinen-lehti ei tavoittanut kansanedustaja Jukka Mäkystä (ps) kommentoimaan.

Lue lisää keskiviikon Seinäjokisesta.

Julkaistu 24.1.2023 klo 13:40.