• Artikkelin kategoria:Maakunta

Piispa Matti Salomäen joulutervehdys: Rauhaa, vain rauhaa

You are currently viewing Piispa Matti Salomäen joulutervehdys: Rauhaa, vain rauhaa
Lapuan hiippakunnan piispan Matti Salomäen joulutervehdys: Rauhaa, vain rauhaa.

Joulurauhan julistus Turun raatihuoneelta, Brinkkalan talon parvekkeelta, aloittaa meidän perheemme ja monen suomalaisen joulunvieton. Tämä perinne on säilynyt Suomessa tiettävästi pidempään kuin missään muualla, aina keskiajalta asti. Julistuksen tausta on enkelien jouluyön toivotuksessa: ”Ja maassa rauha ihmisten kesken.”

Joulurauhan julistus oli osa yhteiskuntajärjestyksen ylläpitoa. Alun pitäen siihen liittyi määräyksiä juhlapäivien vietosta ja rikkomusten ankarammista sanktioista joulun aikana. Sodankäynnin keskeyttäminen jouluaattona on ollut kirjoittamaton laki, jota on pyritty noudattamaan.

Rauhaa on kaivattu kovasti tänäkin vuonna niin Ukrainaan kuin Israeliin ja Palestiinaan. Saimme elää välillä vähän rauhallisempia vuosia, mutta nyt sotauutiset ja mahdollisuus sodan leviämisestä ovat tuoneet mieliin huolia. Vaikka välitöntä uhkaa ei nyt olekaan, uutiset tuovat sodan järkyttävät kuvat eteemme. Enkelien sanoma on yhä ajankohtainen.

Marraskuussa saattelimme lepoon Nobel-palkitun presidentti Martti Ahtisaaren. Ehkä vasta hänen kuolemansa jälkeen alamme ymmärtää hänen tärkeän roolinsa rauhanrakentajana eri puolilla maailmaa. Hän totesi, että rauhan rakentamiseen tarvitaan halua rauhaan molemmilta osapuolilta.

Jos sitä löytyy, vaikeakin kriisi voidaan ratkaista. Presidentti Ahtisaaren muistolle sopivat erityisen hyvin vuorisaarnan sanat: ”Autuaita rauhantekijät: he saavat Jumalan lapsen nimen.” Voisitko sinä olla oman lähipiirisi rauhansovittelija?

Joulun sanomassa nousee esiin myös joulun sankarin nimitys ”Rauhan Ruhtinas”. Sodat eivät päättyneet tämän Rauhan Ruhtinaan syntymiseen, mutta miljoonat ihmiset ovat löytäneet sisäi sen rauhan hänen kauttaan. Meillekin hän lupaa oman rauhansa, joka ei rajoitu vain jouluun, vaan sitä riittää kaikkiin vuoden päiviin. Jeesus-lapsi on avain rauhaan.

Une Haarnojan runoileman joululaulun sanoma kuuluttaa: ”Rauhaa, vain rauhaa kellot ne soi. Lapselle rauhaa, ne rauhaa soi. Enkelin laulu rauhaa, rauhaa toistaa…” Rauhaa tämä maailma kaipaa. Sodan jaloissa olevat lapset ovat nyt erityisesti mielessäni. Heitä ja meitä varten lähti sanoma liikkeelle nykyisen Länsirannan alueelta ja kaikuu edelleen yli maanpiirin: ”Jumalan on kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa.”

Joulurauhaa sinun kotiisi ja siunattua vuotta 2024! Ole turvallisella mielellä!

Matti Salomäki, Lapuan hiippakunnan piispa

Julkaistu 23.12.2023 klo 11:20.