• Artikkelin kategoria:Politiikka

Poliisi politisoituu

You are currently viewing Poliisi politisoituu

Tilastot osoittavat karua kieltä ulkomaalaisten tekemien seksuaalirikosten määrän räjähdysmäisestä kasvusta viime vuosien aikana Pohjanmaan poliisin alueella. 

Raiskausrikoksista epäillyistä noin 37 prosenttia on ulkomaan kansalaisia. Lisäksi noin 17 prosentissa raiskausrikoksista tekijän henkilöllisyyttä ei tiedetä. Maakunnan väestöstä kuitenkin vain noin 3 prosenttia on ulkomaalaisia. Raiskausrikoksissa ulkomaalaisten edustus on väkilukuun nähden yli kymmenkertainen.

Poliisipäällikkö Kari Puolitaival sen sijaan tyytyi Seinäjokinen-lehden haastattelussa pyörittelemään asiaa sanoin ”18-30 vuotiaat miehet ovat ryhmänä aina olleet yliedustettuina rikostilastoissa. Suomessa suurin ikäryhmä on yli 40-vuotiaat. Suomeen tulleissa ulkomaalaisissa taas suuri ikäryhmä on nuoret, varsinkin turvapaikkahakijoiden joukossa, selittää Puolitaival ulkomaalaisten tekemiä raiskausrikoksia. Raiskausrikosten voimakkaan kasvun osalta Puolitaival toteaa, että esim. MeeToo ja muut vastaavat kampanjat ovat nostaneet ongelman esille ja se on madaltanut ilmoituskynnystä poliisille.”

Seinäjokinen-lehdelle on ihmetelty näitä Puolitaipaleen antamia kommentteja: Toteamisen sijaan piliisipäälliköltä odottaisi toimia riittävien resurssien saamiseksi rikosten estämiseksi eli hankkimaan rahaa ja riittävät resurssit kuten Oulussa on ongelmien puhjettua tehty.

Poliisipäälliköltä odottaisi toimia ja avointa keskustelua eri tahojen kanssa ja riittäviä toimia kansalaisten turvallisuuden parantamiseksi.

Onko Puolitaival viranhoidossa ajan tasalla saati onko riittävää kelpoisuutta hoitaa asia kuntoon?

Samaan ainaan Suomessa poliisin sisäinen valvonta on retuperällä. Valvovan tahon pitäisi täysin ulkopuolinen. Sisäiset puuttumisen motiivit ovat kyseenalaisia ja toimintatavat eivät kestä päinvaloa virkamiesoikeudellisesti. Resursseja käytetään vihapuheen ja toisten työntekijöiden kyttäämiseen. Uusimman poliisijärjestön oman lehden mukaan 90 % on havainnut uupumista työpaikoilla. 

Samaan aikaan kun poliisi selvittää kyseenalaisin keinoin kollegoitaan,  pyörävarkaudet jäävät selvittämättä. 

Sami Kilpeläinen, päätoimittaja

Julkaistu 3.4.2019 klo 00:01.