Ruotsalaistutkijoiden löytö paljastaa mahdollisen molekyylimekanismin, jolla piikkiproteiini voi haitata adaptiivista immuniteettia ja korostaa täysimittaisten piikkipohjaisten rokotteiden mahdollisia sivuvaikutuksia.
Tutkimuksen tekijät ovat Tukholman yliopiston biotutkimus- ja kliinisen mikrobiologian laitoksen tutkija Hui Jiang sekä Uumajan yliopiston virologian osaston tutkija Ya-Fang Mei. Heidän tekemänsä tutkimus ”SARS-CoV-2 Spike Impairs DNA Damage Repair and Inhibits V(D)J Recombination In Vitro” on julkaistu uudessa Viruses-lehdessä.
Jiangin ja Mein mukaan ”Vaikea akuutti hengitystieoireyhtymä koronavirus 2 (SARS-CoV-2) on johtanut koronavirustauti 2019 (COVID-19) -pandemiaan, vaikuttaen vakavasti kansanterveyteen ja maailmantalouteen.”
-Adaptiivisella immuniteetilla on ratkaiseva rooli taistelussa SARS-CoV-2-infektiota vastaan ja se vaikuttaa suoraan potilaiden kliinisiin tuloksiin. Kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että potilailla, joilla on vaikea COVID-19, on viivästynyt ja heikko adaptiivinen immuunivaste-mekanismi, jolla SARS-CoV-2 estää adaptiivisen immuniteetin, on kuitenkin edelleen epäselvä, tutkijat toteavat.
Tutkimuksessa käytettiin ’in vitro’ -solulinjaa, ja tutkijat raportoivat, että SARS-CoV-2-piikkiproteiini estää merkittävästi DNA-vaurioiden korjausta, jota tarvitaan tehokkaaseen V(D)J-rekombinaatioon adaptiivisessa immuniteetissa.
-Mekaanisesti havaitsimme, että piikkiproteiini lokalisoituu ytimeen ja estää DNA-vaurion korjausta estämällä avain-DNA-korjausproteiinin BRCA1 ja 53BP1 rekrytoitumista vauriokohtaan. Löytömme paljastavat mahdollisen molekyylimekanismin, jolla piikkiproteiini voi haitata adaptiivista immuniteettia ja korostaa täysimittaisten piikkipohjaisten rokotteiden mahdollisia sivuvaikutuksia, tutkijat päättelivät.
Teksti: Sami Kilpeläinen