• Artikkelin kategoria:Yleinen

Sähkön hinta 10-kertainen vuodentakaiseen: Julistaako Marinin hallitus ja #elokapina nyt hätätilan?

You are currently viewing Sähkön hinta 10-kertainen vuodentakaiseen: Julistaako Marinin hallitus ja #elokapina nyt hätätilan?
Turve on Suomessa julistettu uusiutumattomaksi luonnonvaraksi toisin kuin Ruotissa. Energian hinta on tänään 10-kertainen viime vuoteen nähden ja turvetuotanto on käytännössä ajettu alas.
Sähkön hinta on lauantaina hurja 30 senttiä kilowatilta.

Sähkömarkkinoilla spot-hinnat ovat tänään lauantaina 4.12.2021 lähes kymmenen kertaa korkeammalla tasolla kuin vuosi sitten lauantaina. Suomessa ei riitä tällä hetkellä oma energiantuotanto sähkön tuotantoon ja sähköä tuodaan Venäjältä ja Ruotsista. Asia selviää Fingridin tilastoista. Lauantaina tuontia on enemmän Ruotsista, mutta alku viikosta lukemat olivat toisinpäin Venäjän tuonnin hyväksi.

Sähkön hinta on ollut tänään hurjat 30 senttiä kWh:lta. Vuosi sitten taso oli vajaat 3 senttiä kWh:lta. Jos sähkön siirtohinta olisi noin 6 senttiä kWh:lta, niin omakotitaloaan talvella sähköllä lämmittävän tavallisen perheen sähkölasku pomppaisi 300 eurosta noin 1000 euroon kuukaudessa.

Fingridin mukaan Suomeen tuodaan 15 prosenttia tarvittavasta sähköstä Ruotsista ja Venäjältä lauantaina.

Seinäjokinen-lehdelle on otettu yhteyttä ja ihmetelty, miksei #elokapina ole nyt Mannerheimintiellä julistamassa hätätilaa? Sama kysymys on esitetty Sanna Marinista. Eikö Sanna Marinia kiinnosta, että tavallisen omakotitalossa asuvan perheen sähkölasku kuukaudessa on noussut 300 eurosta 1000 euroon hänen hallituksensa, päästökaupan ja EU:n linjausten takia?

Marinin hallitus on päätöksillään ajanut turvetuotannon alas. Turve on hitaasti uusiutuva luonnonvara. Tästä huolimatta Helsingissä poltetaan kuitenkin edelleen kivihiiltä, joka ei uusiudu. Valtio-omisteinen Neova ilmoitti viikko sitten lopettavansa turvetuotannon.

Julkaistu 4.12.2021 klo 20:19.