• Artikkelin kategoria:Uutiset / Yleinen

Sähkön hintapiikit lisäävät kiinnostusta aurinkopaneeleihin ja ilmalämpöpumppuihin

You are currently viewing Sähkön hintapiikit lisäävät kiinnostusta aurinkopaneeleihin ja ilmalämpöpumppuihin
Tämä kuvassa oleva kiinteistö on sijainniltaan erinomaisessa paikassa: puustoa ei ole lähimailla ja naapurirakennuksia ei auringonnoususuuntaan ole, joten hyötyä saadaan jo aikaisin keväällä sekä lopputalvesta, kertoo Harri Koskela.

KORA Installations Oy:lla on pitkä kokemus aurinkopaneelien asennuksista teollisuuskohteisiin ja pientaloihin. Toimitusjohtaja Harri Koskela kertoo yritysten ja kotitalouksien kiinnostuksen sekä aurinkopaneeleihin että ilmalämpöpumppuihin kasvaneen viime vuosina merkittävästi.

-Viime vuonna kysyntäpiikki ajoittui jopa hieman erikoisesti huhti- ja toukokuulle. Voi olla, että edellistalven sähkön hinnanvaihtelut olivat kysynnän vauhdittajana. Kesää kohti kysyntä rauhoittui jonkin verran piristyen jälleen syksyllä, kertoo Koskela.

”Kulutusleikkuri”

Sähkön hinnat ovat talven aikana kivunneet jälleen korkealle ja moni toimija on arvioinut keinoja sähkön säästämiseen. Samoin omavaraisuuden lisääminen kiinnostaa asiakkaita.

-Yritys- ja maataloustuet toki vauhdittavat investointihalukkuutta, yksityispuolella haetaan tietynlaista “kulutusleikkuria” keväästä syksyyn sähkönkulutuksessa. Uskoisin, että hybridi- ja sähköautojen lisääntyminen on yksi merkittävä osatekijä paneeli-investoinnille, sanoo Koskela.

Aurinkopaneelien suosio kasvaa vauhdilla. Kenelle aurinkopaneelit sopivat?

-En oikeastaan keksi mitään kohdetta kenelle aurinkopaneelit eivät sopisi. Kulutuselektroniikkaa on nykyään todella paljon taloissa ja latureita yms. on pistorasioissa yötä päivää, joten perinteisten jääkaapin ja pakastimen lisäksi peruspohjakulutusta on lämmitysmuodosta riippumatta, muistuttaa Koskela.

Ilmalämpöpumppujen suosio on jälleen kasvamassa

Ilmalämpöpumput ovat tietynlainen kestosuosikki vuodesta toiseen. Investointina se on melko edullinen ja toisaalta sähkölämmitteisessä kiinteistössä takaisinmaksuaika on vain 2-3-vuotta.

-Yrityksemme ensimmäiset pumppuasennukset tehtiin noin 13-14-vuotta sitten, tekniikan kehittyessä valtavasti mm. lämpöpumppujen hyötysuhde ja pakkaskestävyys ovat nykyään huipputasoa. Havaittavissaon, että laitteet alkavat olla elinkaarensa päässä ja mekin olemme viime vuonna vaihtaneet muutamille asiakkaille uudet pumput, Koskela kuvaa muutosta.

Kone- ja laitevalmistaja sekä maahantuontia sekä tukku- ja vähittäismyyntiä harjoittava seinäjokinen Koneita.com investoi parhaillaan isoon n.45kWp ja reilun 100 paneelin aurinkovoimalaan. Harri Koskela kertoo investoinnin kuvastavan yritysten halua uudistaa energiaratkaisujaan:

-Koneita.comin yrittäjän Tuomas Tukevan kanssa olemme reilun pari vuotta suunnitelleet tätä aurinkovoimalaa ja ajankohta tuli nyt, kun erityisesti paneelien hinnat ovat tulleen merkittävästi hinnaltaan alaspäin. Toisaalta ajatusta varmasti on vauhdittanut yleinen ajatus energiansäästöstä ja ns. uusiutuvaan päästöttömään energiaan panostamisesta, toteaa Koskela.

Kestävän kehityksen vaatimusten lisääntyessä energiaratkaisut ovat usein nopein tapa vaikuttaa yrityksen hiilijalanjälkeen.

Kokeneen urakoitsijan käyttämisestä on hyötyä myös tilaajalle.

-Koen, että meidän vajaan 10-vuoden kokemus monentyyppisistä ratkaisuista antaa lisäarvoa ja tiettyä turvallisuutta asiakkaan suuntaan. Toki jokainen kohde on yksilöllinen ja mietittävä aina erikseen, Koskela muistuttaa.

Viime vuosien aurinkovoimala“buumi” on tuonut alalle melko paljon uusia yrittäjiä, ja ikävä tosiasia Koskelan mukaan on se, että osa yrityksistä toimii sen yhden kesän jonka jälkeen ne katoavat.

-Asiakkaan takuiden ja muiden kannalta tämä on todella kurjaa. Minuunkin otetaan säännöllisesti yhteyttä ja kysellään neuvoja tai mitä voisi tehdä jne. Vähän huonosti me yrityksenä tällaisiin tapauksiin voimme oikein mitään, neuvon toki minkä pystyn ja joskus olemme käyneet joitain pieniä töitäkin tekemässä, Koskela myöntää.

-Onko se halvin aina paras ja varsinkin, onko ne aktiiviset ovelta ovelle myyjät aina kuitenkaan edullisia tai saako heitä kiinni jos tulee ongelmia? Monesti juuri tässä markkinointitavassa olen törmännyt eniten harmeihin, muistuttaa Koskela.

Julkaistu 17.2.2024 klo 17:58.