• Artikkelin kategoria:Maakunta / Uutiset

Sedun Pasi Artikainen: Maakunnan kilpailukyky kuntoon aikuiskoulutuksella

You are currently viewing Sedun Pasi Artikainen: Maakunnan kilpailukyky kuntoon aikuiskoulutuksella
Pasi Artikainen valittiin yksimielisesti Sedun johtajaksi. Pasin motto on Urho Kaleva Kekkosta mukaellen ”Kun keinot on loppu, niin konstit on jäljellä.” Kuva: Sedu

Seinäjoen koulutuskuntayhtymän eli Sedun yhtymävaltuusto valitsi kokouksessaan 14.12.2020 yksimielisesti Sedun rehtorin virkaan 1.8.2021 alkaen Pasi Artikaisen. 

Sedun tehtävänä ammatillisen koulutuksen tarjoajana on huolehtia siitä, että maakunnassa on osaamista ja siitä, että työnantajille on tarjota osaavaa työvoimaa.

Pasi Artikaisen mukaan Sedun laaja koulutustarjonta tukee perustehtävää:

-Meillä on noin 80 perus-, ammatti- ja erikoisammattitutkintoa. Isoimmat alat ovat sosiaali- ja terveydenhuollon puolella, eli esimerkiksi lähihoitajien kouluttaminen. Ministeriön suunnalta tulee painetta tähän koulutusalaan myöss jatkossa hoitajamitoituksen myötä, kertoo Artikainen.

Muut isot osaamisalat ovat teknologia-ala, kone- ja tuotantotekniikka, rakentaminen ja palvelualojen tarpeet kuten hotelli- ja catering-ala.

Kasvavana trendinä on robotiikka ja automaatio, ja näitä silmällä pitäen on Sedussa varustettu uusia kampuksia ja oppimisympäristöjä.

-Sedun perustehtävä on huolehtia siitä, että koko maakunnan alueella on osaavaa työvoimaa tarjolla. Meillä on säännöllisiä tapaamisia ELY-keskuksen, TE-toimiston ja yrittäjien kanssa sen kartoittamiseksi, että millaista ammattiosaamista tarvitaan, kuvaa Artikainen jatkuvaa vuoropuhelua ja yhteistyötä työelämän toimijoiden kanssa.

Heikot signaalit auttavat ennakoimaan

Sedussa seurataan hyvin tarkasti työmarkkinatilannetta ja he pyrkivät reagoimaan myös heikkoihin signaaleihin. Heikoilla signaaleilla Pasi Artikainen tarkoittaa alueelle tulevaa uutta teollisuutta, toimintaa tai yrittäjyyttä. 

-Tästä esimerkkinä on Ähtäriin tuleva veneteollisuus, olemme tavanneet toimijoita ja selvittäneet, miten osaamistarpeisiin voidaan vastata, avaa Artikainen.

Ennen koronaa Seduun tuli paljon yhteydenottoja yrityksiltä, että tarvitaan hitsaajia. 

-Hitsaajakin pitää kouluttaa ensin ellei sitten satu olemaan työttömänä. Alueellamme on aika vähän työttömiä, joten koulutamme enimmäkseen nuoria ja tietenkin merkittävissä määrin aikuisia. Nuoret opiskelevat enimmäkseen kampuksilla, mutta aikuisille on oppimisympäristöjä tarjolla kampusten ulkopuolella, kertoo Artikainen.

Pasi Artikaisen mukaan englanninkielisen koulutuksen tarjontaa tulee lisätä kaikilta osin, koska tähän on selkeä tarve. Tavoitteena on tulevaisuudessa kouluttaa klinikkaeläinhoitajia, joka on osa ammattitutkintoa. Sitä varten Sedussa tehdään selvitystä tarvittavista oppimisympäristöistä.

Aikuiskoulutuksen merkitys suuri

Työkokemuksensa perusteella Pasi Artikainen voi puhua aikuiskoulutuksesta kokemuksen syvällä rintaäänellä. 

-Aikuiskoulutus on todella tärkeä osa-alue ja yksi painopistealue johtamassani Sedussa. Aikuiskoulutukselle on valtava tarve ja alueen kilpailukyky on osaltaan siitä kiinni. Yksi vastaus tähän on Sedun e-kampus, missä tarjotaan monimuoto-opetusta, verkko-opetusta ja tietenkin myös lähiopetusta. Aikuiskoulutuksen on oltava joustava perheen, työn ja harrastusten yhteensovittamiseksi, painottaa Artikainen.

Julkaistu 17.12.2020 klo 14:26.