• Artikkelin kategoria:Yleinen

Seinäjoella velkaa jo 400 miljoonaa euroa – konsernissa jo 787 miljoonaa euroa

You are currently viewing Seinäjoella velkaa jo 400 miljoonaa euroa – konsernissa jo 787 miljoonaa euroa

Seinäjoki velkaantuu hurjaa vauhtia. Kaupunginvaltuusto hyväksyi kesäkuussa tilinpäätöksen, joka osoitti 22 miljoonaa euroa alijäämää. 

Investoinneista ja arvonalennuksista aiheutuvat poistot olivat yli 22 miljoonaa euroa. Kaupungin päätöksentekijöiden investointi-into on ihmetyttänyt jo vuosia talousasiantuntijoiden piirissä. Investoinnit heikentävät tulevien vuosien tulosta.

Kaupungin alkuperäisen talousarvion mukainen investointitaso oli 33 miljoonaa euroa vuoden 2019 talousarvion hyväksymisen yhteydessä, mutta vuoden aikana valtuustossa repsahti 10 miljoonaa euroa lisää investointeja.

Kaupungin vuoden 2019 investoinnit ylittävät 44 miljoonaa euroa ja se on tuplasti poistojen verran. Tämä tarkoittaa sitä, että ennen pitkää poistot lähestyvät 44 miljoonaa euroa ja silloin tilinpäätös heikkenee edelleen toiset 22 miljoonaa euroa lisää.

Tieliittymiä ja rakentamista

Ideaparkin tieliittymäjärjestelyt kaatuivat suurelta osin Seinäjoen veronmaksajien maksettavaksi. Seinäjokinen-lehden tietojen mukaan kaupunki on käyttänyt reilusti yli 6 miljoonaa euroa tiejärjestelyihin Ideaparkin kohdalla. Lopullinen hintalappu ei ole edes vielä selvillä.

Silloissa ja tielinjauksissa investoinnit poistetaan 20 vuodessa. Siten yli 300 000 euron vuosittaiset poistokustannukset olisivat yksin riittäneet pyörittämään samaiset 20 vuotta esimerkiksi yhtä lakkautettua kyläkoulua. Kyläkoulujahan Seinäjoella osataan lakkauttaa, mutta ei laittaa holtitonta investointitahtia kuriin.

Kaupunki on myös aktiivisesti ottanut vastuulleen kiinteistöjen kustannuksia. Yhtenä esimerkkinä on kiinteistön vuokrakulujen otto kaupungin vastuulle Seinäjoen Teollisuuskeskuksessa. 

Sen lisäksi päiväkoti Jump ja muut yksityiset päiväkodit saavat noin kolmanneksen ylihintaa päivähoidon palvelusetelien kautta. Puhutaan siinäkin yli 300 000 eurosta joka vuosi.

Seinäjoella velkaa jo on. Sitä halutaan lisätä valtuuston äänestyspäätöksen jälkeen kiinteistömassan kautta lisää vielä aseman seudun kehittämisessä. Valtuutetuille seliteltiin valtuuston kokouksessa, että kiinnostuneita yrityksiä alueelle on tulossa. 

Valtuutettujen kannattaa olla silmät auki, että onko nämä yritykset Seinäjoen tytäryhtiöitä. Niillähän sitä velkamassaa on jo yllin kyllin.

LUE LISÄÄ 29.7.2020 SEINÄJOKINEN-LEHDESTÄ.

Julkaistu 29.7.2020 klo 14:28.