• Artikkelin kategoria:Seinäjoki

Seinäjoen kansalaisopistolla suomea ukrainalaisille – ukrainaa suomalaisille

You are currently viewing Seinäjoen kansalaisopistolla suomea ukrainalaisille – ukrainaa suomalaisille
Olena Temnikova pitää Seinäjoen kansalaisopistolla sekä suomen että ukrainan kielen kursseja. Kuva: Seinäjoen kansalaisopisto/Media-alan harjoittelija Emilia

Torstai-iltaisin Olena Temnikova pitää Seinäjoen kansalaisopistolla sekä suomen että ukrainan kielen kursseja.

Olena on itse Ukrainasta. Tunneilla keskustellaan, kuunnellaan musiikkia sekä katsellaan kuvia. Oppilaat ovat kertoneet pitävänsä tunneista. 

Olena pitää torstaisin kaksi kurssia putkeen; ensimmäiset 90 minuuttia ovat suomen kielen tunteja ukrainalaisille, seuraavat 90 minuutttia ovat taas ukrainaa suomalaisille.

Pidätkö ukrainan ja suomen kielten opettamisesta? 

– No, aika vaikea sanoa, se on minun ensimmäinen kokemukseni opettajana täällä, kertoo Olena.

Opettaja Olena Temnikova:

”Olen asunut Suomessa vain kolme vuotta, ja epäilin olevani riittävän hyvä tähän. Monet neuvoivat olemaan oma itsensä ja kokeilemaan, koska ajatuksena oli vain se, että minä alan opettamaan ukrainaksi suomenkieltä, siis selitän vain ne kieliopit, koska sillä tavalla niitä oli helpompi ymmärtää. 

Jos heti alussa sinä tulet luokkaan ja opettaja puhuu vain suomeksi, tuntuu vaikealta, näin minulle kävi. Ei se suju heti, koska sinä et pysty edes ymmärtämään opettajan puhetta. Sen vuoksi minä päätin niin, että kyllä ne sanat ihmisten pitää oppia itse ja minun tehtävänä on vain selittää heille miksi ne on niin. Kyllä minä haluan opettaa muutakin, sanatkin heille kääntää valmiiksi, mutta enemmän kielioppia. 

Olisi hyvä jos he pystyvät systematisoida niitä sääntöjä siitä. Se on vain minun kokemukseni tähän, ja ymmärtääkseni se toimii. Ukrainan kielen alkeet, se on kyllä haaste, aika isokin, koska minun pitää opettaa suomeksi suomalaisille ukrainan kielen alkeet ja varmasti pystyy huomaamaan, että ihmiset ovat kielitaitoisia. Monella on tiedossa noin 3-5 kieltä, ja kyllä se on iso haaste. Se minua harmittaa mutta toisaalta motivoi hyvin. Esimerkiksi en tiedä kaikkia suomalaisia sanoja, mutta oppilaiden avulla opin uudet sanat. Ehkä suomea ukrainalaisille on paljon helpompi opettaa mutta mä tykkään haasteista, koska ilman niitä elämässä et mene eteenpäin.”

Oppilas Pekka Hakamäki:

”Minua kiinnosti opiskella ukrainan kieltä ja jonkin verran olen aikaisemmin kansalaisopistolla opiskellut kieliä mm. saksaa, ja venäjääkin jonkun verran ja nyt oli mielenkiintoa opiskella ukrainaa.

Olen opiskellut vasta tämän vuoden, kyseessä oli alkeiskurssi. Täällä on kuitenkin niin mukava ja hauska tunnelma, eikä ole pakko tehdä mitään, ihan mielenkiintoista on.

Juttu: Media-alan harjoittelija Emilia. Emilia haastatteli sekä opettaja Olenaa, että ukrainan kielen kursseilla käyvää oppilasta Pekkaa.

Julkaistu 16.12.2022 klo 15:14.