• Artikkelin kategoria:Yleinen

Seinäjoen Pohjaan uusi rivitalo, jonka katolle aurinkovoimala

You are currently viewing Seinäjoen Pohjaan uusi rivitalo, jonka katolle aurinkovoimala
Tuomas Kuusisto Käpälämäen Rakennus Oy:ltä ja Harri Koskela KORA Installations Oy:ltä esittelevät Seinäjoen Pohjaan valmistuvan uudiskohteen katolle asennettua aurinkovoimalaa, jolla saa tuotettua n. 4000kWh:n verran aurinkosähköä vuositasolla.

Käpälämäen Rakennus Oy rakentaa parhaillaan rivitaloa Seinäjoen Pohjan kaupunginosaan. Yhteistyökumppanina sähköurakoinnissa on KORA Installations Oy, poikkeuksen edellisvuosien yhteistyöhön tuo se, että tämän rivitalon katolle asennettiin jo rakennusvaiheessa aurinkovoimala, taustoittaa Harri Koskela joka on toinen yrityksen omistajista.

-Kohde valmistuu heinäkuussa 2020. Kaksiot ovat menneet, mutta kolmioita ja neliöitä on vielä kaupan, kertoo Tuomas Kuusisto Käpälämäen Rakennus Oy:ltä.

Käpälämäen Rakennus on rakentanut mm. Laihialle yhdeksän rivitaloasuntoa ja Vaasaan on tekeillä 18 asuntoa.

– Kaikki asunnot ovat saunallisia, joissa on erillinen WC. Tavaramerkkimme on laadukas sisustus, materiaalit ja integroidut kodinkoneet. Asunto on helposti muutettavissa esteettömäksi ja varsinkin tässä kohteessa sijainti on optimaalinen, kaikki palvelut ovat lähellä, kertoo Kuusisto.

Aurinkopaneelien hinnat laskeneet rajusti

Rivitalon lämmitysmuotona on kaukolämpö. Tämän lisäksi talon katolle on asennettu nimellisteholtaan 5,5kWp aurinkovoimala, jonka arvioitu vuosituotto on n.4000kWh.

-Aurinkosähköllä tuotettu energia menee ensisijaisesti taloyhtiön ja osakkaiden hyväksi, tämä uusiutuva energia siis hyödyttää sekä taloyhtiötä että osakkeenomistajaa, kertoo Harri Koskela. 

-Aurinkovoimala pienentää yhtiövastiketta, koska kiinteistön sähkön kulutus laskee. Aurinkopaneelien tuottama ylijäämä sähköä ei varastoida, vaan taloyhtiö tekee sähkönmyyntisopimuksen valitsemansa sähkönmyyjän kanssa ja myy mahdollisen ylituotannon sähköyhtiölle.

-Aurinkopaneelien kysyntä on kasvanut eksponentiaalisesti, koska hinta on tullut reilusti alaspäin ja hyötysuhde on parantunut, toteaa Koskela.

Kokonaishinta on melkein puolittunut viidessä vuodessa, koska osa tuontitulleista paneelien osalta poistui parisen vuotta sitten. Aurinkovoimalan kokoa miettiessä ”nyrkkisääntönä” on, että minkä tahansa kiinteistön vuosikulutus jaetaan kolmella ja se
tuhannella, saadaan kustannustehokkain voimala kilowattituntipiikeissä mitattuna. Esimerkiksi 18000kWh kuluttavaan kiinteistöön n.6000Wp (6kWp) järjestelmä on kokonaiskustannuksiltaan tehokkain ja maksaa itsensä takaisin noin 12-14-vuodessa, jopa nopeamminkin.

Julkaistu 15.5.2020 klo 21:55.