Seinäjoki kieltää valtuutetuilta sähköpostin käytön – hallituksen jäsenet parkkeeraavat kuitenkin itse kaupungin pysäköintiluvalla ilmaiseksi parkkimaksupaikoille keskuskaupungilla

You are currently viewing Seinäjoki kieltää valtuutetuilta sähköpostin käytön – hallituksen jäsenet parkkeeraavat kuitenkin itse kaupungin pysäköintiluvalla ilmaiseksi parkkimaksupaikoille keskuskaupungilla
Seinäjoella henkilöstöjohtajan virkaan oli runsaasti hakijoita. Virka asetettiin auki Raija Rannan eläköitymisen johdosta.

Kaupunginvaltuutettu ja -hallituksen jäsen Aki Ylinen (kesk.) on Seinäjokinen-lehden tietojen mukaan toiminut aktiivisesti, että kaupunginhallitus päätti eilen kieltää Seinäjoen kaupungin valtuutettujen ja muiden luottamushenkilöiden oikeuden käyttää sähköpostia missään yhteydenpidossa kaupunkilaisiin. Päätöstä on pidetty usean valtuutetun mielestä järjettömänä.

Keskustan ja kokoomuksen hallitusten jäsenten aktiivisuutta puuttua luottamushenkilöiden sähköpostin käyttöön kummeksutaan laajasti Seinäjokinen-lehden tekemällä soittokierroksella. Esimerkiksi Ylisellä ja muilla kaupunginhallituksen jäsenillä on itsellään ollut oikeus ilmaiseen pysäköintilupaan, Seinäjoen kaupungin piikkiin, kaikilla Seinäjoen kadun maksullisilla parkkipaikoilla.

Kaupunginvaltuutetuilla tai lautakuntien jäsenillä ei ole ilmaista pysäköintilupaa. Se on vain hallituksen varsinaisilla jäsenillä.

Seinäjokinen-lehti tavoitteli hallituksen puheenjohtaja Kati Ojaniemeä (kesk.) kommentoimaan päätöstä puhelimitse, mutta ei saanut tätä kiinni tiistaina iltapäivällä.

”Sähköpostiin ei saa edes vastata”

Hallituksen kokouksesta tihkuneiden tietojen mukaan valtuutetut eivät saisi enää edes vastata seinajoki.fi -sähköpostista kenellekään.

-Tehtiin päätös, että vaaliaikana ei saa käyttää eikä vastata seinajoki.fi-sähköpostiin, ihmettelee kaupunginhallituksen jäsen Reima Kuisla.

Kuisla tähdentää, että hän ei itse käytä seinajoki.fi -sähköpostia, mutta hän pitää päätöstä aivan kohtuuttomana:

-Tässä rajoitetaan sananvapautta. Tämä on kuin Neuvostoliitossa. Tämä on kuin DDR:ssä, lataa Kuisla.

Tietosuojavaltuutettu ei ole kuullut vastaavaa

Apulaistietosuojavaltuutettu Jari Råman Tietosuojavaltuutetun toimistosta ei muista kuulleensa vastaavaa tapausta.

-Jos joku (valtuutettu) kyseenalaistaa tavat, miten sähköpostin käyttöä aletaan valvomaan, tulee asia meille tai Traficomille tutkittavaksi, toteaa Råman samalla viitaten ns. LEX-Nokiaan.

Jos kaupungin sähköposti on luottamustoimessa olevan henkilön ainoa sähköpostiosoite, voi kielto käyttää sähköpostia rajata myös valtuutetun mahdollisuuksia hoitaa luottamustehtäviään.

-Jos esimerkiksi kaupungin järjestelmiin kuten teams-kokouksiin osallistuminen edellyttää sähköpostiosoitetta, voisi sähköpostiosoitteen poistaminen rajoittaa tietosuojamielessä myös henkilön henkilötietojen käsittelyä ja mahdollisuutta käyttää tehtävän hoitamiseen tarvittavia välineitä, arvioi Råman.

Valituksia tulossa

Seinäjoen kaupunginhallituksen päätös voi kaventaa merkittävästi sananvapautta ja luottamustehtäviin valittujen henkilöiden mahdollisuutta hoitaa tehtäviään.

Seinäjokinen-lehden saamien tietojen mukaan kiellon laiminlyönnistä sähköposti voitaisiin sulkea.

Oikeusoppineiden mukaan kesken valtuustokautta tehtävä muutos ja luottamustehtäviä hoitavan henkilön sähköpostin käytön kieltäminen voisivat olla jopa virka-aseman väärinkäyttöä.

Käytännössä kaupunginhallituksen päätös tarkoittanee sitä, että jos kuntalainen kysyy valtuutetulta ennen vaaleja kantaa tai kommenttia sähköpostilla johonkin asiaan, ei valtuutettu saa vastata viestiin.

Päätöksessä ollut ’kiertokirje’-kielto taas tarkoittanee sitä, että jos Yleisradio tai maakuntalehti pyytää kommenttia valtuutetuilta esimerkiksi, aikovatko he jatkaa valtuustossa, ei valtuutettu saa käyttää seinajoki.fi -postiin tullutta viestiä.

Seinäjokinen-lehti on saanut tiedon, että maanantaina tehdystä hallituksen päätöksestä tullaan valittamaan.

Julkaistu 2.2.2021 klo 16:23.