• Artikkelin kategoria:Yleinen

Seinäjoki! On aika keskittää ääniä

You are currently viewing Seinäjoki! On aika keskittää ääniä
Seinäjoella vain kahdella naisella mahdollisuus päästä läpi.

Seinäjoella on 50 914 äänioikeutettua, Vaasan vaalipiirissä yhteensä 333 871. Seinäjoella asuu 15,25 prosenttia väestöstä ja siten pitäisi valita 2,5 edustajaa. Vaasa osaa keskittää. Viimeksi Vaasasta meni läpi kolme ja varapaikalta neljäsedustaja. Vaasassa on 52 605 äänioikeutettua.

Seinäjoella äänestettiin kaustislaista ehdokasta, joka eduskuntaan päästyään istui VAPOn hallintoneuvostossa. Isänmaallinen uho vaihtui strategiseen kirjaukseen, jolla VAPO myi suomalaiset kaukolämpöyhtiöt ranskalaisille. Mitä tästä opimme? Perehdy ehdokkaan tekemisiin. Älä usko, mitä sylki on vaalikoneiden vastauksiin tuonut. Vaalityö tehdään teoilla neljän vuoden aikana. Ei parin kuukauden kampanjana. Kuka tekee työtä aidosti Seinäjoen hyväksi, on seurannut päätösten toteutumista eikä vain puhunut ja tehnyt hassuja videoita tik-tok:kiin. 

Kansanedustajan työssä koulutuksesta ja työkokemuksesta on hyötyä. Vaativat kunnalliset ja alueelliset luottamustoimet kasvattavat ja luovat tarvittavia verkostoja. Edustajan pitää kyetä myös olemaan samalla tasolla asioita esittelevien ja valmistelevien korkeasti koulutettujen virkamiesten kanssa. Ministeriöissä ei helposti oteta huomioon näkökulmia, joissa kapasiteetti ei riitä huomioimaan esitysten yhteyksiä muuhun lainsäädäntöön ja normistoon.

Seinäjoen on osattava keskittää ääniä. Maksimissaan Seinäjoelta menee läpi enintään kaksi edustajaa. Keskustan kaikki paikat menevät maakuntaan. Seinäjoelta on läpimenon mahdollisuudet vain kahdella naisella. Paula Risikko, 63, (kok.) keräsi kuntavaaleissa 1594 ääntä ja Piia Kattelus-Kilpeläinen (Liike Nyt) 1093 ääntä. He ovat ainoat naiset ikinä, jotka ovat Seinäjoella tuhannen rajapyykin ylittäneet ja heidän lisäkseen vain Harry Wallin (sd.) on kerran sen niukasti ylittänyt.

Seinäjoella asuvan kannattaa nyt keskittää ääniä. Kukapa paremmin osaisi ajaa asiaa kuin sellainen, jolla on näyttöjä teoista viime vuosilta. Vaasalaiset, kokkolalaiset ja kauhavalaiset äänestävät oman kaupungin ehdokasta, niin miksi sitten ei myös Seinäjoella. Äänestä seinäjokista!

***

Eduskunnan ulkopuolisten puolueiden ja usein yhden asian liikkeiden tilanne on toivoton: rahaa ei ole ja teemat ovat enemmän yhden asian kuin isomman kokonaisuuden ympärillä. Eduskunnan ulkopuolelta tulevasta puolueesta on mahdoton ponnistaa eteenpäin. Se vain on mahdotonta. 

***

Oikeamielisten valo sädehtii ja loistaa, mutta jumalattomien lamppu sammuu. Ylimielisyydestä koituu vain riitaa, viisas se, joka neuvoja kuulee. Mikä helposti tulee, se helposti menee, vähin erin kooten omaisuus karttuu. Pitkä odotus ahdistaa sydäntä, elämä elpyy, kun toive täyttyy. Joka halveksii neuvoja, maksaa kalliisti, joka käskyjä kunnioittaa, se palkitaan. Viisaan opetus on elämän lähde, se ohjaa ohi kuoleman loukkujen. Selkeä harkinta tuo arvostusta, mutta juonittelijan tie vie tuhoon.

Viisas toimii kaikessa taitavasti, tyhmä panee näytteille tyhmyytensä. Petollinen sanansaattaja tuo tuhon, uskollinen lähetti tuo pelastuksen. Kuritonta odottaa köyhyys ja häpeä, kunnia sitä, joka nuhteita kuulee. Sydän iloitsee, kun toive täyttyy, pahasta luopuminen on houkalle kauhistus. Hae viisaiden seuraa, niin viisastut, pahoin käy, jos lyöttäydyt typerien joukkoon. (sananl. 13: 9-20)

Sami Kilpeläinen, päätoimittaja

Julkaistu 2.4.2023 klo 12:32.