• Artikkelin kategoria:Maakunta

Sirkka-Liisa Lamminkoski: Avataan  jo Ähtärin sairaala

You are currently viewing Sirkka-Liisa Lamminkoski: Avataan  jo Ähtärin sairaala
Sirkka-Liisa Lamminkosken mukaan Ähtärin sairaalan avaaminen tehostaisi kirurgisen ja ortopedian toimintaa, koska pelkästään Seinäjoki ei pysty hoitamaan kaikkia potilaita ajallaan.


Aluesairaaloiden lopettaminen Etelä-Pohjanmaan alueelta on ollut typerin keskittämisen päätös. Härmä, Kristiinankaupunki ja viimeisenä laadukas Ähtärin sairaala.

Silloinen johtava lääkäri esitteli tarkat faktat yrittäen estää Ähtärin sairaalan lopetuksen. Mitäs näille mammutti maakunnan politikkojen keskittämiselle mahtoi. Ei mitään, koska poliittinen tahtotila oli lopettaa reuna-alueiden palvelut. Näin oman kylän kyläpoliitikot ja puheenjohtajan ääni ratkaisivat ja Ähtärin sairaala loppui.

Laskennallisesti oli jo tiedossa, että mammutti Seinäjoen uusi sairaala ei pysty vastaamaan koko maakunnan leikkaustoimen tarpeisiin, koska kalliit leikkaussalineliöt eivät riitä tarpeisiin.

Käytäntö ja leikkausten priorisointi on nyt johtanut ihmisten kärsimyksiin. 

Turhiin viiden tai kuuden päivän makuuttamisiin kun joutuu odottaa reisiluun kaulan operointia onnettomuuden jälkeen, on se kohtuutonta.

Jos ikää on enemmän kuin 85-vuotta ja joutuu terveyskeskuksen vuodeosastolla odottaa kuukausia leikkauksia. Silloin kotiutuu vinoon luutuneen lonkan eli retkalonkan kera. Kiirellisyys prioriteetti on tätä. Näin kävi myös käden murtumisen kanssa. Jätetään säären- ja yläraajan murtumat odottamaan kotiin tietoa siitä, että joko nyt kutsutaan leikkaukseen kaatumisen jälkeen. Niin ja ilman ruokaa tipan kanssa. Klo 16.00 tullaan ilmoitettamaan, että ei leikata tänään. Näin menee kuusi päivää tai enemmän.

Ähtärin sairaalassa on neljä leikkaussalia. Sairaalassa on nyt lukio väistötiloissa. Soitin kiinteistövirkamiehelle ja kysyin, että kuinka kauan menee kun Ähtärin leikkaussalit saadaan tyhjennettyä lukiolaisista. Vastaus oli, että vain kaksi päivää, heti kun Seinäjoen keskussairaala tekee päätöksen avata Ähtärin sairaala. Kyse on siis poliittisesta tahtotilasta. Kaikki operaatiot eivät edellytä tehohoitoa.

Koska Seinäjoella ei ole tarpeeksi leikkaussaleja, odottelevat ortopedit vapaita tiloja. Kerran minut jo vietiin saliin Seinäjoella. Mutta palautettiin osastolle, koska umpisuolileikkaus meni edelle kiire ja vatsakirurgi alkoi työskennellä. 

On kohtuutonta, kun allergian vuoksi ei ole ihmiselle sopivaa kipulääkettä.

Maata viisi tai kuusi päivää ja odottaa leikkaussalin vapautumista katkenneiden  murtuneiden luiden kanssa. Joka päivä klo 16.00 tuotiin ruoka, ja sanottiin, että huomenna ortopedi leikkaa. Taas illalla ravinnotta, koska piti valmistautua leikkaukseen. Näin meni useita päiviä. 

Tämä on todella tehotonta. Kivuliasta ja kallista potilaalllekin. Ystävä ja omaiset puuttuivat ammatti-ihmisenä tähän passiiviselta eutanasialta näyttävään tilanteeseen. Tälläinen priorisointi vaikuttaa toipumiseen. On tehotonta ja kallista estäen kuntoutuksen ja lisää kipuja, nostaa tulehdusarvoja, kuumeilua jne.

Erikoisairaanhoitopäivämaksuja tulee viisi päivää pelkästä odottelusta.

Lähimmäiseni, joka on lähes 90-vuotias on 5 kk odottanut lonkkaleikkausta kaatumisen jälkeen vuodeosastolla. Eikä leikata. Kotiin menee retkalonkan kera. Eipä täti kuollutkaan, vaikka tämä leikkausten priorisointi on tätä. 

Yli 5 kuukautta on pidetty vuodeosatolla.

Ähtärissä on kuntoutusosasto. Alavudella akuutti- ja työterveysasema.

Kovat väännöt piti käydä postoperatiivisesta kuntoutuksesta oikeaan yksikköön Ähtäriin. Seinäjoen käynnillä täytyy olla potilaan itse hereillä ja ymmärtää oma etunsa.

Nyt kun sairaanhoitopiiri palautti miljoonia kunnille, niin niillä olisi saatu auki Ähtärin sairaala.tuo Seinäjoen mammuttiyksikkö ei vedä ainakaan ortopedian osalta. Henkilökunta käy äärirajoilla.

Ähtärin sairaalaan olisi alueelta henkilökuntaa hakeutumassa, kunhan tuo poliittinen typerä päätös sulkea Ähtärin sairaala perutaan. Nyt on suunitteilla Alavudelle sairaala. Ei voi olla hullumpaa toimintamallia. Näinä aikoina rakentaminen on kallista. Ähtärissä on sairaalakompleksia ihan tarpeeksi. 

Pihlajalinna on pörssiyhtiö ja nyt jo tiedetään Pihlajalinnan talousvaikeudet.

On suuri vaara, että kun alueelle tehdään näitä turhia uusia sairaala kompleksia, niin Pihlajalinna ostaa sen halvalla pois hetkenpäästä.

Ja jos me temppelit tämän hyväksymme, me myös maksamme.

Ähtärin sairaalan avaaminen tehostaisi oikeasti kirurgisen ja ortopedian toimintaa. Seinäjoki ei pysty vastaamaan koko maakunnan tarpeisiin.

Nyt vaalien lähetessä, on hyvä avata keskustelu. Vanhat jäärät tuskin näkevät kirurgisen ja ortopedian järkeistämistä.

Piia Kattelus- Kilpeläinen otti Ähtärin asian esille niin oman mediansa, lehden vaalipaneelissa. Tallenne leviää netissä. Kun Seinäjoella raveissa kansanedustajaehdokkaan puheenvuorossaan. Tarvitaan nyt yksi kansanedustaja, joka ajaa reuna-alueidenkin etua. Niitä mammutti maakunnan kehittäjiä on tälläkin alueella jo tarpeeksi nähty.

Se on potilaiden ja myös ortopedian ylilääkärin unelma. Avataan Ähtärin sairaala ja putsataan leikkaussalit. Näin pahoinvointialueen uhrina ja aikoinaan Ähtärin sairaalaa puolustavana silloisen ylilääkärin kanssa. Se on ainut vaihto kun ottaa huomioon myös mahdolliset kriisit, niihin varautumisen. 

Epäilen suuresti miten valmiussuunnitelmat varautumisineen toimii.

Seinäjoen osalta kun ei toimi hoito edes ns. normiaikoina, koska leikkaussalit eivät riitä. 

Hoidon priorisointi ei kestä julkisuutta. Omaisten huoli on kova.

Kun viiden päivän ajan alusastialle väännetään katkenneiden luiden kanssa. 

Ultraäänellä vain puudutusaineita nivusiin ei kuulosta hyvältä.

Ähtärin sairaalan puolestapuhuja edelleen

Sirkka-Liisa Lamminkoski, Ähtäri

Julkaistu 28.3.2023 klo 21:49.