ANALYYSI. Suomen valtion ennemmistöomistaman energiyhtiö Vapon päätös myydä kaukolämpöyhtiötoiminta ranskalaiselle Ardianille on herättänyt kiukkua kaukolämmön kuluttajissa. Taustalla on vastaava huoli kuin Fortumin sähköverkkoyhtiön myynnistä Carunalle, minkä seurauksena sähkönsiirtomaksujen nousu on ollut kuluttajille rajua.
Vapon tytäryhtiönä toimiva Nevel omistaa ja operoi yli 130 energiantuotantolaitosta sekä vastaa yli 40 kaukolämpöverkon toiminnasta. Tuotanto on 1,6TWh energiaa vuodessa.
Nevel kertoi nettisivuillaan julkaistussa tiedotteessa (2.11.2020) ”valmistautuvansa viemään teollisuuden ja kuntien infrastruktuuriratkaisut uudelle tasolle yhdessä uuden ranskalaisomistaja Ardianin kanssa”.
Epäilemättä. Mikä muu sijoittajia kiinnostaa kuin maksimaaliset tuotot. No miten niitä saa? Nostamalla kaukolämpömaksut ylös.
”Pukit turvemaan vartijoina”
Vapon tytäryhtiön Nevelin myynnin ranskalaisille on siunannut hallintoneuvoston puheenjohtajana istuva ex-pääministeri, kansanedustaja Juha Sipilä (kesk.) ja jäsenenä istuva kansanedustaja, tubettaja Mauri Peltokangas (ps.). Molemmat ovat olleet hiiren hiljaa julkisuudessa asiasta. Luulisi äänestäjiä kiinnostavan pohjalaiskansanedustajien toiminta, sillä Vapo on ollut merkittävin turpeen käyttäjä Suomessa.
Valtio luopuu turveyhtiöstä. Samaan aikaan Peltokangas ja muut persut sekä keskustalaiset selittelevät eduskunnassa puolustavansa turvetta. Jälleen kerran enemmän puhetta ja tubetusta kuin tekoja.
Uudelle ranskalaisomistajalle saattaa tulla yllätyksenä, että kaupan mukana saattaa tulla mutkiakin matkassa. Esimerkiksi Sotkamon kunnan Vapon kanssa tehdyssä sopimuksessa näet lukee, että Sotkamon kunta voi irtisanoa sopimuksen 30 päivän kuluessa kaupan vahvistumisesta, mikäli Vapo myy kaukolämpötoiminnan kolmannelle osapuolelle. Sotkamossa tähän suuntaan ollaan menossa.
Siinä saisivat ranskalaisomistajat myydä Sotkamossa ja mahdollisesti muuallakin jatkossa säkillä lämpöä kuluttajille, jos kunnat katkaisisivat linjat Neveliltä ”sopimusehtojen mukaisesti”.
Suomalaisia energiayhtiötä myyjinä
Vapon vastuutonta Nevel-kauppaa on toisella puolella ollut siunaamassa 49,9 prosentin omistusosuudella tukku suomalaisia energiayhtiöitä Suomen energiavarat Oy:ssä. Täälläkin voivat veronmaksajat kysyä kuntien omistamien sähköyhtiöiden vastuun perään. Joukosta löytyy mm. Oulun Energia ja Seinäjoen energia kuten myös kauhavalaisten omistama Jylhän sähköosuuskunta.
Suomen Energiavarojen omistajat* ovat kaikki suomalaisia energia-alan toimijoita, joita yhdistää strateginen tavoite varmistaa suomalaisen energiavarannon saatavuus.
Jos turpeen käyttö Suomessa loppuu, siitä ovat yhtälailla vastuussa myös Vapon hallintoneuvostossa istuvat kepulaiset, persut ja useat kunnat. Miten silloin tavoite suomalaisen energiavarannon saatavuudesta toteutuu?
*)EPV Energia Oy, Imatran Seudun Sähkö Oy, Jylhän Sähköosuuskunta, Kaakon Energia Oy, Keravan Energia Oy, Keskusosuuskunta Oulun Seudun Sähkö, KSS Energia Oy, Lahti Energia Oy, Oulun Energia Oy, Oy Perhonjoki Ab, Pori Energia Oy, Seinäjoen Energia Oy, Suur-Savon Sähkö Oy, Vaasan Sähkö Oy ja Äänekosken Energia Oy.