Sotaveteraani Unto Ristimäki Kourasta täytti 100 vuotta

You are currently viewing Sotaveteraani Unto Ristimäki Kourasta täytti 100 vuotta
Nurmon Kouran kylästä kotosin oleva sotaveteraani Unto Ristimäki juhli tänään 20.2.2024 kunnioitettavaa 100-vuoden ikää Kivipuron palvelukodissa.

Nurmon Kouran kylästä kotosin oleva sotaveteraani Unto Ristimäki juhli tänään 20.2.2024 kunnioitettavaa 100 vuoden ikää Kivipuron palvelukodissa. Unto on maanviljelijä ja hän on viljellyt jo edesmenneen vaimonsa Aunen kanssa Ristimäki-nimistä tilaa. Pariskunta sai kaksi lasta, Irman ja Raimon. Unto ja Aune rakensivat nykyisen talon edellisen paikalle ja harjoittivat tilalla karjataloutta aina 1990-luvulle asti. Unto on harjoittanut maanviljelyksen ohella kenttäsirkkelisahausta ja hänellä oli veljensä Olavin kanssa kiven porausvälineet traktorin perässä sekä kivikärry, jolla siirrettiin kivet pois pelloilta. Monenlaista ammattitaitoa Untolta siis löytyy.

-Terveys on minulla hyvä, mutta elämä ei kaikilta osin ole ollut, kertoo Unto ja näyttää oikeaa kättään, jossa sirkkelionnettomuuden johdosta ei ole sormista kuin peukalo jäljellä. Siihen aikaan ei sairaanhoidossa osattu kiinnittää irronneita ruumiinosia takaisin.

-Kerroin lääkärille, että olen oikeakätinen, muistelee Unto elämäänsä vaikuttanutta onnettomuutta. Unto jatkaa sitten kertomalla, että ”vasen käsi on siinä vierellä opetellut olemaan”.

Unto on käynyt koulunsa Kouran kylällä olevassa kyläkoulussa.

-Alakoulua kävin kaksi vuotta ja yläkoulua kaksi vuotta, kertoo Unto.

”Rintamalla kului 2,5 vuotta”

Unto Ristimäki on sotilasarvoltani kersantti ja hän palkittu 2.luokan vapaudenmitalilla. Unto toimi jatkosodassa kranaatinheitin komppaniassa ryhmänjohtajana ja osallistui moniin koviin taisteluihin Ilomantsissa, Valkjärvellä, Lempaalassa ja Viipurinlahdella.

Sodasta selvittiin, ja monenmoiseen toimintaan Unto sitten osallistui.

-Kuljin monta vuotta Seinäjoen torilla myymässä joulukuusia seinäjokisille, muistelee Unto. Lisäksi hän kertoo ajaneensa kilpaa pyörällä.

-Kyllähän se ihmeellistä on jokahitten kohdalla, että tunnin päästä on taas vanhempi, totesi Unto päivän päätteeksi.

Seinäjokinen-lehti onnittelee 100-vuotiasta Unto Ristimäkeä.

Julkaistu 20.2.2024 klo 22:28.