• Artikkelin kategoria:Yleinen

Tanelinrannan rehtorin haku -prosessi haisee kauas – muutettiinko hakuehtoja vastoin lautakunnan linjausta?

You are currently viewing Tanelinrannan rehtorin haku -prosessi haisee kauas – muutettiinko hakuehtoja vastoin lautakunnan linjausta?

Tanelinrannan koulun rehtorin viran hakukuulutus poikkesi lehti-ilmoituksessa 8.1.2022 olennaisesti aiemmasta hausta, jonka täytön hallinto-oikeus kumosi. Lautakunta ei edes saanut tietoonsa, että virka asetettiin avoimiksi tammikuussa 2022 eri kriteerein kuin puolitoista vuotta aiemmin 31.12.2019. Valmistelun on käytännössä tehnyt perusopetusjohtaja Jari Jaskari.

Hallinto-oikeus kaatoi virantäytön ja rehtorin virka piti laittaa uudelleen auki. Käsittämättömällä tavalla perusopetusjohtaja Jari Jaskari oli muuttanut kuitenkin hakuehtoja tiedottamatta tästä muutoksesta lautakuntaa.

Alkuperäisessä 8.1.2020 julkaistussa hakuilmoituksessa luki, että ”rehtorin tehtävänä on johtaa ja kehittää koulua yhteistyössä koulun henkilökunnan ja opetustoimen kanssa”.

Sen sijaan hallinto-oikeuden kumoaman päätöksen jälkeen, Seinäjokinen-lehden saamien tietojen mukaan, ilmeisimmin Jari Jaskari oli kirjoitellut lautakunnan tietämättä jälkeen uusia hakuehtoja pitkät pätkät:

Rehtorin tehtävänä on johtaa ja kehittää koulua yhteistyössä koulun henkilökunnan ja opetustoimen kanssa. Tanelinrannan koulussa on noin 420 oppilasta vuosiluokilla 1-6. Koulussa toimii myös pienluokka. 

Tanelinrannan koulu on joustavan esi- ja alkuopetuksen pilottikoulu, minkä vuoksi rehtorilta vaaditaan osaamista ja vahvaa näyttöä joustavasta esi- ja alkuopetuksesta. 

Oleellista on myös valmius ja kyky edistää joustavia opetusratkaisuja.

Edellytämme uuden rehtorin seuraavan aikaansa ja kehittävän koulusta oppimiskeskuksen, jossa sähköisiä oppimisen mahdollisuuksia hyödynnetään lisääntyvässä määrin. Koulussa on suhteellisen uutena aloitettu pienluokkatoimintaa, minkä vuoksi tehtävässä vaaditaan myös erityisopetuksen osaamista.

Yleensä käytäntönä on, että oikeuden kumoama päätös asetetaan auki identtisenä. Jaskari toimi toisin. Miksi?

Erikoiseksi asian käsittelyn tekee myös Ilkka-Pohjalaisen kokeneen toimittaja Marja Tyynismaan täydellinen rimanalitus asian kirjoittelussa. Tyynismaa hyökkäsi lautakunnan puheenjohtaja Jouko Peltosen kimppuun, ja työnsi päänsä pensaaseen eikä journalistin tavoin perehtynyt lainkaan ristiriitaan hakuehtojen välillä ja virkamiesten toiminnassa. Ilkka-Pohjalainen on kerännyt Seinäjoen kaupungilta yli 60 000 euron tulot vuosittain, joten virkamiesten toiminnan eettisyyden käsittely on lehdessä unohtuntut jo vuosia sitten. Ilkka-Pohjalainen saa lisäksi merkittäviä tuloja myös muilta Seinäjoen kaupungin omistamilta yhtiöiltä.

Peltonen jätti eriävän mielipiteen päätökseen. Eriävästä mielipiteestå käy ilmi, että hän piti kahta naiskandidaattia pätevämpinå tehtävään kuin jälleen valittua Lasse Niemeä. Päätös ei ole lainvoimainen.

Julkaistu 6.3.2022 klo 19:10.